Met vlag en wimpel, maar wanneer en hoe?

Gepubliceerd: 29 april 2008 09:56
Update: 29 april 2008 10:03

De komende dagen wordt weer veelvuldig de nationale driekleur gehesen. Maar hoe zat het ook alweer precies: wanneer moet de vlag in top en moet de wimpel er altijd bij? Een overzicht van de belangrijkste regels.

Rijksgebouwen moeten zich houden aan een door de rijksoverheid uitgevaardigde vlaginstructie, die ook geldt voor lokale overheden. Particulieren, bedrijven en private instellingen zijn daartoe niet verplicht, maar de Rijksvoorlichtingsdienst verzoekt hen de instructie ook te volgen.

De vlaginstructie schrijft voor dat de vlag wordt uitgehangen bij gebeurtenissen met een nationaal karakter. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de verjaardag of het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis. Op die verjaardagen, en op Koninginnedag, wordt de vlag gehesen met oranje wimpel. De oranje wimpel symboliseert een gebeurtenis rond een lid van het Huis van Oranje. In alle andere gevallen, dus ook tijdens de nationale dodenherdenking en op Bevrijdingsdag, wordt gevlagd zonder wimpel.

Bij verjaardagen geldt de vlaginstructie overigens alleen als het gaat om de koningin en de voornaamsten in de lijn van troonsopvolging: momenteel kroonprins Willem-Alexander, zijn echtgenote prinses Máxima en hun oudste dochter, prinses Amalia. Voor andere leden van het Koninklijk Huis geldt de vlaginstructie niet standaard. Een overzicht van de dagen waarop de instructie geldt, staat onderaan.

In de instructie wordt de Nederlandse vlag omschreven als 'het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het koninkrijk'. "De vlag behoort overal waar zij op het Nederlandse grondgebied wordt ontplooid de ereplaats te hebben." Ook de kleuren zijn exact omschreven: niet zomaar rood, maar helder vermiljoen, gevolgd door helder wit en kobaltblauw.

Verder moet erop worden gelet dat de vlag aan een stok bevestigd wordt die zo lang is dat de vlag nooit de grond raakt of het verkeer kan hinderen, ook als de vlag halfstok hangt. Bovendien hoort de vlag niet te worden gehesen of gevoerd tussen zonsondergang en zonsopgang. Elke gehesen vlag moet dus bij zonsondergang worden gestreken. Een uitzondering is mogelijk als de vlag zodanig verlicht wordt dat de kleuren duidelijk te zien zijn. Op 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking, gaat de vlag om 18.00 uur halfstok uit tot zonsondergang, rond 21.10 uur.

Ook het halfstok hijsen van de vlag is overigens aan regels gebonden: eerst moet in top worden gehesen, waarna de vlag langzaam en statig moet worden neergehaald tot de helft van de stok. Bij het strijken van de vlag moet eerst opnieuw langzaam en statig de top worden gehaald, waarna de vlag op dezelfde wijze moet worden neergehaald.

Hieronder een overzicht van data waarop de vlaginstructie geldt. Betreft het een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag, dan geldt de datum tussen haakjes.

- 31 januari (1 februari): verjaardag van koningin Beatrix, met oranje wimpel

- 27 april (28 april): verjaardag van kroonprins Willem-Alexander, met oranje wimpel

- 30 april (29 april): Koninginnedag, met oranje wimpel

- 4 mei (4 mei): nationale dodenherdenking, met halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21:10 uur zomertijd)

- 5 mei (5 mei): Nationale Bevrijdingsdag

- 17 mei (18 mei): verjaardag van prinses Máxima, met oranje wimpel

- 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog

- 3e dinsdag in september: Prinsjesdag, opening van de Staten-Generaal (alleen in Den Haag)

- 7 december (8 december): verjaardag van erfprinses Amalia, met oranje wimpel

- 15 december (16 december): Koninkrijksdag

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Video: verdachte 'balkonmoord' uit z'n bed gelicht

  DeOndernemer

  Video: balkonmoord-dader gepakt
  8 uur geleden
  De man die verdacht wordt van 'de balkonmoord' is maandagochtend om half zes in Heemskerk door een arrestatieteam van de politie van z'n bed gelicht. Het team heeft zijn voordeur met explosieven weggeblazen. Het gaat om een 25-jarige man.

 • Transcript gesprekken MH17 vrijgegeven

  ANP

  Gesprekken MH17 vrijgegeven
  Gisteren, 17:05
  Separatisten in Oost-Oekraïne hebben voorafgaand aan de ramp met vlucht MH17 BUK-raketten in het gebied opgesteld. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit een afgetapt gesprekken tussen separatisten.

 • Eis levenslang om Mocro-maffia liquidaties

  ANP

  Eis levenslang om Mocro-liquidatie
  Gisteren, 15:39
  Tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is maandag levenslang geëist. De twee, Anouar 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26), worden beschuldigd van moord en poging tot moord.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie