'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Vlietuigcrash Oekraïne: Ophef om 'uitzetten' dochter Poetin

  ANP

  Spijt om 'uitzetten' dochter Poetin
  Gisteren, 12:13
  Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft dinsdagmorgen op Radio 1 voorgesteld om de in Nederland wonende dochter van Poetin het land uit te zetten. Hij heeft nu spijt. "Opmerking over dochter Poetin was niet verstandig."

 • Frans Timmermans: 'Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein'

  ANP

  'Helemaal niemand krijgt ons klein'
  Gisteren, 11:55
  Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft woensdag op Facebook zijn dank uitgesproken voor de reacties op zijn indrukwekkende toespraak bij de Verenigde Naties.

 • Greenpeace medewerkers: directeur moet opstappen

  ANP

  Directeur moet opstappen
  Gisteren, 09:11
  De campagnedirecteur van Greenpeace Nederland, Pascal Husting, moet opstappen. Dat eisen meer dan 40 medewerkers in een boze brief die de Volkskrant woensdag heeft gepubliceerd.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: