'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Curaçao wil af van gouverneur

  DeOndernemer

  Curaçao wil af van gouverneur
  Gisteren, 09:29
  Het parlement van Curaçao heeft een motie aangenomen waarmee het ervoor wil zorgen dat de gouverneur de benoeming van ministers niet meer moet goedkeuren. Op die manier hoeven ministers niet eerst gescreend te worden op integriteit voordat ze worden benoemd.

 • Subsidie voor onuitgevoerd onderzoek

  DeOndernemer

  Krol 'jat' uit subsidiepot
  18 uur geleden
  Henk Krol heeft in 2010 subsidie gekregen voor een onderzoek dat niet is uitgevoerd. De politicus zou 19.500 euro hebben gekregen voor onderzoek naar de marktpositie van de Gay Krant. Een halfjaar later bleek dat het onderzoek niet was uitgevoerd.

 • Randstedeling is eenzaam en dik

  DeOndernemer

  Randstedeling is eenzaam en dik
  Gisteren, 09:16
  Het aantal inwoners met overgewicht, lijdend aan eenzaamheid en met een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes of een hartinfarct zal in Den Haag de komende jaren fors stijgen. Volgens epidemiologen gelden de trends ook voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie