'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Alcoholslot mag niet

  ANP

  Alcoholslot mag niet
  18 uur geleden
  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen.

 • 'Kris en Lisanne zijn gevallen'

  ANP

  'Kris en Lisanne zijn gevallen'
  14 uur geleden
  Een ongelukkige valpartij is waarschijnlijk de doodsoorzaak van de twee Nederlandse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat verdwalen op het pad waar de vrouwen liepen zeer onwaarschijnlijk is.

 • Samen tegen terreur

  ANP

  Samen tegen terreur
  15 uur geleden
  Nederland en België gaan nauwer samenwerken op het gebied van terrorismebestrijding. Dat hebben regeringsdelegaties van de twee landen woensdag afgesproken tijdens overleg in Den Haag.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie