'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Enkelband van de baan

  ANP

  Enkelband van de baan
  Gisteren, 14:22
  Staatssecretaris Fred Teeven heeft dinsdag zoals verwacht in de Senaat bakzeil gehaald met de invoering van een enkelband voor gedetineerden in het laatste deel van hun straf.

 • 'Moordmakelaar' wordt kroongetuige

  ANP

  'Moordmakelaar' wordt kroongetuige
  Gisteren, 13:58
  De nieuwe ‘kroongetuige’ Fred Ros wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Het megaproces gaat over zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006.

 • Bezem door Sint-Maarten

  DeOndernemer

  Bezem door Sint-Maarten
  12 uur geleden
  Nederland gaat ingrijpen op Sint-Maarten vanwege de corruptie op het eiland. Het bestuur van het eiland wordt doorgelicht door een speciaal justitieteam. Dat kondigt minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) woensdag aan.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie