'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  


 

Meest gelezen binnenland

 • Talkshow Pauw en Witteman stopt

  ANP

  Pauw en Witteman stopt
  15 uur geleden
  Presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman stoppen eind mei na 8 jaar met hun gezamenlijke talkshow Pauw en Witteman. "Na 8 jaar en ongeveer 1200 uitzendingen merkte ik in de loop van dit seizoen dat ik toe ben aan iets nieuws."

 • -7,2 graden Celsius

  ANP

  -7,2 graden Celsius
  19 uur geleden
  Het is erg koud geweest in de nacht van dinsdag op woensdag. In het Noord-Brabantse Volkel was het het koudst, met een temperatuur van -7,2 graden aan de grond.

 • 'Neem dreigtweet niet serieus'

  DeOndernemer

  'Neem dreigtweet niet serieus'
  18 uur geleden
  De politie heeft te hard gereageerd op een meisje dat een dreigtweet had verstuurd aan een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. "Dit soort tweets moeten we niet serieus nemen.''

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: