'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen binnenland

 • Warmste 1 juli ooit

  ANP

  Warmste 1 juli ooit
  23 uur geleden
  Het was, sinds het begin van de weermetingen, nog niet eerder zo warm op 1 juli als dit jaar. In De Bilt kwam de temperatuur woensdag om 14.20 uur uit op 31,7 graden, meldt weeronline.nl.

 • Rijkswaterstaat koelt bruggen

  ANP

  Rijkswaterstaat koelt bruggen
  3 uur geleden
  Rijkswaterstaat is in deze hete dagen alert op bruggen en viaducten in het wegennet. Een aantal bruggen wordt van te voren al gekoeld omdat die 'gevoelig' zijn voor de hitte.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: