'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

Gepubliceerd: 25 oktober 2008 12:09

De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. ,,Dat was een goede stimulans'', meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Wiebes zit sekswerkers achter de broek

  ANP

  Wiebes zit sekswerkers achterna
  20 november 2014, 09:26
  Sekswerkers die geen contract hebben met de overheid en toch hun bedrijf uitoefenen, krijgen vaker de fiscus achter de broek. Staatssecretaris Wiebes van Financiën geeft daarmee gehoor aan klachten van de rond driehonderd clubeigenaren en escortbedrijven die sinds 2009 wél met de overheid samenwerken.

 • Zoetwatervis krijgt vrij spel door gat in Afsluitduik

  ANP

  Vis zwemt door afsluitduik heen
  20 november 2014, 09:22
  Het duurt nog even, maar over een paar jaar kan er op het IJsselmeer weer worden gevist op spiering, bot en paling. Die vissoorten zijn nu maar in kleine hoeveelheden te vinden in het zoete water, maar krijgen straks door een gat in de Afsluitdijk vrij baan om hun oude vertrouwde paai-, leef- en opgroeigebieden te bereiken.

 • Buschauffeurs willen af van losse buskaartjes

  ANP

  Vaarwel losse buskaartjes
  20 november 2014, 09:09
  Buschauffeurs zijn de tientallen verschillende losse kaartjes zat. De verkoop kost tijd en reizigers ergeren zich aan de onoverzichtelijkheid van de prijzen. De FNV en reizigersvereniging Rover willen weer terug naar een simpel systeem.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie