Nieuwe Rotterdamse raad geïnstalleerd

Gepubliceerd: 19 maart 2010 10:57
Update: 19 maart 2010 11:41

In Rotterdam is vrijdagochtend de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Van de 45 raadsleden keerden 23 oude gezichten terug. De andere 22 raadsleden zijn nieuw. Donderdag namen de vertrekkende leden al afscheid.


In de meeste van de 394 Nederlandse gemeenten is de nieuwe raad vorige week al geïnstalleerd. In Rotterdam ging de nieuwe raad dus later aan de slag door de verkiezingsperikelen in de Maasstad. Zo werden de stemmen herteld en deed een commissie uitgebreid onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkiezingen.

Rotterdam zat officieel meer dan dertig uur zonder gemeenteraad. De oude raad hield woensdag volgens de letter van de wet rond middernacht op te bestaan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wenste de nieuwe raadsleden veel succes. Hij zei dat Rotterdam zijn eigen politieke dynamiek heeft en zijn geheel eigen wijze van zaken bespreekbaar maken. ,,In Rotterdam spreek je zonder een blad voor de mond te nemen, je zegt wat je denkt. Maar het gaat ook om de manier waarop zaken worden gezegd'', aldus Aboutaleb, die pleitte voor respect voor de ander en waardering voor elkaars standpunten.

De burgemeester gaf de raad een tip mee. ,,Zorg dat u tijd overhoudt om naar buiten te gaan. De waarheid ligt op straat. Daar zie je wat niet goed gaat, daar hoor je waar mensen mee zitten. Maar op straat leer je ook dat veel dingen juist heel goed gaan. Soms een stuk beter dan we in deze raad soms denken.''

De PvdA en Leefbaar Rotterdam leveren allebei veruit de meeste raadsleden: elk veertien. VVD en D66 hebben vier raadsleden, CDA en GroenLinks krijgen elk drie raadsleden, de SP moet het doen met twee zetels en CU/SGP krijgt één vertegenwoordiger in de raad.

De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam zijn rechtmatig verlopen, oordeelde woensdag de voltallige gemeenteraad van Rotterdam. Die nam het advies over van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven die dat eerder die dag presenteerde.

 

De commissie concludeerde wel dat er incidenten waren, maar die leidde niet tot een nieuwe zetelverdeling. Uit alle meldingen die bij de commissie binnenkwamen werd wel geconcludeerd dat door ruim tweeduizend incidenten in stemlokalen het stemgedrag kon zijn beïnvloed. Echter bij 5500 van dit soort incidenten zou pas de huidige zetelverdeling kantelen.

 

Winsemius

Oud-minister Pieter Winsemius (VVD) gaat in kaart brengen welke coalitiemogelijkheden er zijn in Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen binnenland

 • Met spanning en humor wachten we #Feyrom af

  DeOndernemer

  #Feyrom explodeert op twitter
  Gisteren, 14:25
  'We komen de rekening brengen', kondigde AS Roma fans aan na de ravage die Feyenoord hooligans in Rome achterlieten. Vanavond zal de rekening gepresenteerd worden in de Kuip. Zo'n 2400 Italiaanse fans bevinden zich samen met de harde kern Feyenoord aanhangers in één stadion. De vraag is hoe dit af zal lopen. Op social media gaan de speculaties als een lopend vuurtje met de hastag #Feyrom.

 • Vrees voor groei Satudarah

  DeOndernemer

  Vrees voor groei Satudarah
  Gisteren, 08:46
  Het verbod in Duitsland op de Nederlandse motorclub Satudarah kan voor een ongewenst effect zorgen aan de Nederlandse kant van de grens. Satudarah werd maandag in Duitsland verboden. De club zou een bedreiging zijn voor de openbare orde en veiligheid.

 • 'Daders MH17 geliquideerd'

  ANP

  'Daders MH17 geliquideerd'
  5 uur geleden
  De mensen die in Oost-Oekraïne op 17 juli het vliegtuig van vlucht MH17 uit de lucht schoten zijn waarschijnlijk "dood en begraven''. Ze zijn "geliquideerd door de Russische geheime dienst. Om elk spoor naar Moskou uit te wissen.''

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: Lillybeth, 19 mrt 2010 11:32
Goed afgelopen voor leefbaar Rotterdam...de hertelling heeft effect gehad want zonder die controle had de PvdA NIET in een coalitie met Leefbaar gewild!!

 

Promotie