Beleid Te weinig rolmodellen

De Antillianen zijn hun criminaliteit helemaal zat

Door: Julien Althuisius 
Gepubliceerd: 13 september 2010 22:44
Update: 14 september 2010 06:36

De Antilliaanse gemeenschap wil een andere aanpak van Antilliaanse jongeren. ‘Ta basta awor!’

Een jaar geleden werd de vader van Archell Thomson vermoord. In eerste instantie zon de Antilliaan op wraak. ‘Ik dacht: ik ga de dader vinden, ik ga zoeken, ik ga iets doen. Dat is een natuurlijke reactie, dat heeft iedereen.’ Ondanks zijn omgeving (‘Je laat het toch niet gebeuren, je pakt hem terug’) hield hij het hoofd koel.

Veel van zijn rijksgenoten vergaat het heel anders. En dat is de Antilliaanse gemeenschap helemaal zat. Er komt een manifestatie tegen vuurwapengeweld onder jongeren.

‘We zijn er zo moe van’, zegt Raymond Labad, voorzitter van het Platform van de Antilliaans-Arubaanse Beraden (PAAB). De aanpak van jonge, criminele Antillianen moet volgens hem veel beter. ‘We willen niet op de stoel van justitie gaan zitten, maar er is een heel kleine groep Antillianen, ongeveer 3 procent, en die moet gestraft worden’.

Niets te verliezen
Het is een groep die gevoelig is voor status en sociale druk, zegt Archell Thompson van stichting Mikesa die jonge Antillianen helpt. Volgens Thompson zijn de jongeren vaak onbevreesd voor de gevolgen van hun daden. ‘Je weet dat als je gestraft wordt je er niet slecht vanaf komt. Je verliest geen vrienden, vanuit persoonlijke kring wordt het juist gewaardeerd. Je krijgt een status.’

In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten had Thompson wél iets te verliezen: een vrouw en twee kinderen. Nu probeert hij jongeren op het rechte pad te houden. Dat dat niet altijd makkelijk gaat, ligt voor een groot deel aan de mentaliteit. ‘Er is iets van: je bent Antilliaan en je bent crimineel. Het vertrouwen is er niet.’

Volgens Thompson is het belangrijk om vanuit de maatschappij binding met jongeren te hebben. ‘We hebben weinig verbindfiguren. Surinamers en Marokkanen hebben die wel. Wij hebben niemand die van de straat komt en die het gemaakt heeft.’ Maar hoe moet dat veranderen? Labad vindt dat het huidige beleid tekortschiet. ‘De reguliere instellingen van de meeste gemeenten bereiken onze groep niet. Het moet op onze eigen manier. Als je iets met Antillianen doet, moet je daar ook Antillianen bij betrekken’.

Het is tijd om het Antilliaanse familienetwerk te mobiliseren, vindt Labad. ‘Er is altijd wel iemand in de familie die weet dat er iemand aan het afglijden is. Wij kunnen iemand benaderen in zijn eigen taal.’

Daarnaast moeten jongeren meer gestimuleerd worden om hun wapens in te leveren, het liefst anoniem, via een geheim meldpunt. Een maatregel zoals Leefbaar Rotterdam die onlangs voorstelde, om een groep Antillianen preventief te controleren op wapenbezit, ziet Labad helemaal niet zitten. ‘Stel dat ik in Rotterdam loop, ik doe boodschappen en word zomaar gefouilleerd. Dat wekt vernedering en agressie op.’ Labad vindt dat er op een andere manier en strenger moet worden opgetreden. Volgens Labad weet de politie wel hoe de Antilliaanse jongeren aan hun wapens en drugs komen, maar grijpen ze niet in. ‘Er is zo verdomde veel bekend bij justitie, maar ze doen geen flikker!’

Ondertussen probeert Archell Thompson een plek te creëren waar Antillianen vanaf zes jaar samen kunnen komen en elkaar kunnen ondersteunen. Er moet huiswerkbegeleiding worden gegeven en sport staat hoog in het vaandel. Animo is er genoeg. ‘Er zijn genoeg Antillianen die mee willen doen of les willen geven’.

Eerst staat de manifestatie op de agenda. Misschien zondag al. Labad: ‘Het moet iets heel groots worden. Arm in arm. Ta basta awor!’ Oftewel: Het is nu genoeg!

Trefwoord(en): Antillianen, uitmisdaad,

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen binnenland

 • Noodweer houdt huis

  ANP

  Noodweer houdt huis
  Gisteren, 08:37
  Noodweer heeft delen van Nederland geteisterd in de nacht van zondag op maandag. Het verkeer had maandagmorgen veel last van de zware regen- en onweersbuien. "Wateroverlast, aquaplaning en hagel zorgen voor gevaar.''

 • NS weigert terugbetaling

  DeOndernemer

  NS weigert terugbetaling
  Gisteren, 08:26
  Van de belofte van de ov-bedrijven om uitcheckgeld terug te laten vloeien naar de reiziger komt nog weinig terecht. Vorig jaar hielden de vervoersbedrijven samen 16 miljoen euro 'winst' over aan geld van reizigers die vergaten uit te checken.

 • 'Het is mooi geweest, echt mooi'

  ANP

  'Het is mooi geweest, echt mooi'
  Gisteren, 09:52
  Het is mooi geweest, echt mooi. Met die woorden nam presentator Jack van Gelder zondagavond afscheid als presentator van NOS Studio Voetbal. Hij bedankte Kees Jansma, die volgens hem 'aan de wieg stond' van zijn komst naar de NOS.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: Wereldwijd, 17 sep 2010 17:40
bertendanielle2 schreef:

goed dat Labad wat wil doen aan t probleem maar t probleem is veel groter dan alleen de criminele antiliaan je moet gewoomn alle criminele (jongere)mensen hard straffen wapen bezit op zich is al erg strafbaar maak er weer lange straffen van en niet status verhogende straffen maar zet ze met 4 op 1 cel dan zijn ze t snel zat in t hotel(lees bajes)
schrap gelijk tv dvd enz en laat ze werken in de bak dat moeten wij ook!

sommigen willen graag hier in de bak. tv, radio, lekker bedje, bediening, en als cypier nog nog met meneer tegen ze praten ik zou uit me slof schieten.
Het zal met meerderen op een cel veel beter zijn.
maar dat durven ze hiier niet aan bert en danielle2
afz wereldwijd:

Reageer Door: Wereldwijd, 17 sep 2010 17:22
Nederlander wat weet u eigenlijk van ons cultuur?
niets je komt op vakantie en denk,zegt ik kens ze wel ik heb er gewoond haha als je als kind net als ik ben opgegroeit tussen de zwarte bevolking,hier vertouwen we ze niet los geslagen bendes,niets nutten ga zo maar door.De nederlander moet zich meer onder de antilaan vertonen.Wij leven buiten u binnen wij gaan naar binnen op te slapen.
Antillianen zullen Nooit wennen aan de Nederlandese Cultuur,en dat geld ook voor Marrokanen, en Turken. Ik merk het aan me zelf

Reageer Door: hanze, 17 sep 2010 11:29
ja waar om niet moet het dan zo zijn dat ze alles maar mogen doen,ik vindt het terecht dat ze terug gestuurd worden ze wonen hier in een gast land en ze mogen blij zijn dat ze hier mogen wonen, maar ze moeten de normen en waarde wel aan nemen en niet denken wat we daar thuis doen, doen we hier ook maar even.maar zo zit dat hier niet in mekaar en daarom moeten ze gewoon weer terug gestuurd worden waar ze vandaan komen. als wij in dat land maar ook iets doen worden we ook gestraft en uit gezonden en dan wordt er ook niet over gepraat (van o mag dat wel) er uit met zulkse gasten en er niet meer in.
ons land is al naar de kloote met zulk soort mensen en daar krijg je al die rotzooi van. dat was in de jaren 60 wel anders niet goed schiks dan maar kwaad schiks dan kwam de ME er aan met hun zwarte jiepiesen dan moest je maken dat je weg kwam anders werd je verrot geslagen en dan had je het ook aan je zelf te danken. en als je het nu bekijkt dan is het anders om roven stelen en de mensen maar in mekaar slaan om een paar centen of zo maar voor niets.

Reageer Door: glenngressmann, 15 sep 2010 14:33
Het wiel wordt opnieuw uitgevonden! Tussen 1992 en 2003 heb ik met het project AMBIENTE in Beijum, en als coördinator van Stichting Forsa Groningen met veel succes mijn Stedelijk Activiteitenplan voor Antillianen en Arubanen (een integrale samenwerkingsverband gerealiseerd met medewerking van alle instanties, Gemeente, Justitie, GGD, Maatschappelijke dienstverleners et cetera) mogen uitvoeren. De belangrijkste medewerking had ik echter vanuit de doelgroep, waarvan verscheidene personen die gerekend werden tot de “harde kern” later als vrijwilliger of W.I.W-er ons kwamen versterken. Antillianen hielpen elkaar en versterkten elkanders positie! Een project dat begint in een woonhuis met een subsidie van f25.000,- per jaar en uitgroeide tot een organisatie die alle doelstellingen ieder jaar weer realiseerde waardoor er een subsidie van €600.000,- per jaar aan werd vastgekoppeld kan het niet slecht gedaan hebben! Dus degene die ermee begon en het uitbouwde verdiend geen schop! Helaas werd ik beschuldigd van fraude omdat men me weg wilde hebben. De abominabele administratie binnen de stichting Forsa was echter het probleem, en ik werd verantwoordelijk gesteld. Dus was ik weg. 3 jaar later, in 2006 werd ik door degene die me beschuldigde weer gerehabiliteerd, maar mijn baan kreeg ik niet terug! Deze actie ondernam hij omdat geen van mijn 4(!) opvolgers (zelf heb ik ruim 11 jaar de kar getrokken) het werk aan kon, en de stichting steeds verder afgleed.. Na mijn vertrek dacht de gemeente Groningen, mét medewerking van degene die me beschuldigd had (mijn voormalige directeur, nota bene een Arubaan die zijn eigen medewerkers liet bespioneren en altijd bedreigde met ontslag) dat het lek boven was en werden de activiteiten uit handen gegeven en verspreid over het reguliere welzijnswerk... Sommige werden zelfs stopgezet en de subsidiekraan werd dichtgedraaid. Nu huilt men weer tranen met tuiten. Overigens was voor mij het gevolg dat ik "persona non grata" ben geworden in het reguliere Welzijnswerk en bij de Gemeente in Groningen Dit dankzij mijn ongezouten, maar wel gefundeerde kritiek op instanties en Gemeente via verschillende media. Vergeef mij dat ik nu in mijn vuistje moet lachen, hoewel ik de huidige situatie zeer betreur!
Glenn Gressmann, Groningen

Reageer Door: robheinen, 15 sep 2010 08:35
@Archell,

Het had er de schijn van dat er weer een nieuw gesubsidieerd project opgezet moest. Dit is een manier om zo'n nieuw project er vast een beetje in te masseren. Je ziet veel politici dat doen.

Voor iedereen is plaats in Nederland. Het zou wel fijn zijn als iedereen net zoveel respect voor de ander aan de dag legt als zelf terugverwacht wordt.

En, tja, status, eer, het zijn de begrippen voor degenen die over het algemeen met een zeer verarmd zelfbeeld rondlopen. Voor dezen is het van belang je te realiseren dat een zelfbeeld niet voor niets een zelfbeeld heet. Je maakt het zelf. Niemand anders doet dat. Zoals je terecht opmerkt.