Formatie Ook VVD en CDA krabbelen terug

Mogen we Antillianen terugsturen?

Door: Marcia Nieuwenhuis 
Gepubliceerd: 16 september 2010 23:03
Update: 17 september 2010 10:21

De Tweede Kamer leek er uit: ja, we gaan criminele en/of kansloze Antillianen voortaan terugsturen. Nu wordt er alweer getwijfeld. Ook door de voorstanders.

Een meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit VVD, PVV, CDA en de kleine christelijke partij SGP, heeft vorige week een motie aangenomen voor een speciale toelatings- en terugkeerregeling van Antillianen. Maar achter de schermen wordt ook binnen die partijen ernstig getwijfeld aan de haalbaarheid van de motie van VVD-Kamerlid André Bosman.

‘Artikel 1 van de grondwet stelt grenzen aan regelingen die onderscheid maken tussen Nederlanders onderling’, erkennen verschillende bronnen binnen VVD en CDA. Met de aanpassing van de Rijkswet Personenverkeer – zoals centrum-rechts die voor ogen heeft – zou het beginsel van gelijke behandeling in het geding komen.

Criticasters

De kans dat het lukt om de terugkeerregeling voor Antilianen daadwerkelijk in te voeren wordt ook door de potentiële coalitiepartijen klein geacht. ‘Als ze mij nu zouden vragen staatssecretaris te worden van die terugkeerregeling, dan zou ik het niet doen’, zo klinkt het. ‘Eigenlijk heb je dan twee paspoorten nodig, één voor Nederlandse Nederlanders en één voor Antilliaanse Nederlanders.’ Zover zal het volgens de criticasters nooit komen.

Gevraagd naar de ongrondwettelijkheid van de motie, wijst CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin ook op een uiterst negatief advies van de Raad van State. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering liet in 2006 geen spaan heel van een wetsvoorstel van oud-minister voor Integratie Rita Verdonk voor het terugzenden van Antilliaanse en Arubaanse risicojongeren.

Ex-bewindsvrouw Verdonk – die later de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap van Mark Rutte verloor – wilde zo voorkomen dat kansloze jongeren uit andere Koninkrijksdelen Nederland in zouden reizen.

De Raad van State vond de voorgestelde behandeling van Antilliaanse jongeren ‘niet voldoende gerechtvaardigd’. ‘Zij treft Nederlanders uit de Nederlandse Antillen en Aruba, terwijl andere Nederlandse risicojongeren in vergelijkbare situaties niet kunnen worden verplicht om Nederland te verlaten’, luidde het oordeel.

Een verdenking van ‘één eenvoudige verkeersovertreding’ zou volgens de raad al voldoende zijn geweest voor de conclusie dat ‘men evident maatschappelijk ongewenst verdrag vertoont’ en dus ‘voldoende grond voor terugzending’. Het adviesorgaan vond terugzenden – ook nadat Verdonk haar wetsvoorstel had aangepast om tegemoet te komen aan de bezwaren – buiten proporties.

Flauw

In de huidige motie wordt de regering verzocht om in de nog in te dienen Rijkswet Personenverkeer een terugkeerregeling op te nemen op basis van het principe van ‘wederkerigheid’, (lees: als jullie het mogen, mogen wij het ook). PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die eerder rechter was op Aruba, doet dit af als ‘een flauwe smoes’. ‘Die regeling is ooit geformuleerd omdat de Antillen hele kleine landen zijn en zo voorkomen moest worden dat de eilanden overspoeld zouden worden met Nederlanders. Dat gaat voor het vele malen grotere Nederland helemaal niet op.’

Niet alleen het ministerie van Justitie is druk bezig met de terugkeerregeling, het is ook onderdeel van de formatieonderhandelingen, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. VVD-Kamerlid André Bosman – indiener van de motie – houdt vol. ‘Totdat iemand zegt dat het absoluut onmogelijk of ongrondwettelijk is, ga ik niet zeggen dat het onmogelijk is.’

Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage heeft demissionair premier Jan Peter Balkenende per brief gevraagd de motie niet uit te voeren. Zij benadrukt dat ze zich al sinds 1993 ‘consequent verzetten tegen elke aantasting van het ongedeelde Nederlanderschap’.

Trefwoord(en): uitbinnenland,
Zat!
De Antilliaanse gemeenschap wil een andere aanpak van Antilliaanse jongeren. ‘We zijn er zo moe van’, zegt Raymond Labad, voorzitter van het Platform van de Antilliaans-Arubaanse Beraden (PAAB). De aanpak van jonge, criminele Antillianen moet volgens hem veel beter. ‘We willen niet op de stoel van justitie gaan zitten, maar er is een heel kleine groep Antillianen, ongeveer 3 procent, en die moet gestraft worden’.Spugen, krijsen, krabben

De straat is niet langer het domein van de jongens. Meiden worden agressiever, organiseren zich soms in groepen. Ze doen mee aan de keiharde straatcultuur, overtreffen de jongens soms.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen binnenland

  • Ouderen lopen sportschool plat

    DeOndernemer

    Ouderen lopen sportschool plat
    Gisteren, 06:35
    Steeds meer ouderen gaan naar de sportschool. Dat blijkt uit onderzoek van branche-organisatie VitFak onder 83.000 leden.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: revocon, 26 sep 2010 12:17
Het zal niet de eerste keer zijn dat een motie niet wordt uitgevoerd, denk bijvoorbeeld maar eens aan het boerkaverbod.

Reageer Door: Fransdo2, 26 sep 2010 12:09
Ik kan niet anders dan het volledig met je eens zijn. Europa heeft ons veel goeds gebracht maar ook veel nadelen. Wat mij betreft stappen we uit Europa en gooien we de grenzen weer dicht, Of we de gulden ook weer terug willen hebben is een andere discussie. We kunnen dan nog steeds zaken regelen in Europees verband maar we hebben dan de nadelen niet meer. Trouwens in die tijd van Beilen zat ik in militaire dienst als marinier. Ik was gelegerd toen in het voormalige MOKH (marine-opleidingskamp Hilversum). Volgens mij waren er toen 2 gijzelingen tegelijkertijd door Molukkers, die van de trein en die van het Indonesisch Consulat in Amsterdam. Omdat de BBE (Bijzondere Bijstands Eenheid) van het korps mariniers toen al naar Beilen was moest ik me klaarhouden om uit te rukken naar Amsterdam. Het alarm is echter nooit gekomen. Nu zou ik niet mmeer willen maar destijds stond ik stijf van de adrenaline.

Reageer Door: BJvanL, 21 sep 2010 22:05
Laten we de discussie niet verzanden in zo'n politiek correct geneuzel over wanneer iemand antilliaan is of niet. Waar het om gaat is: doe je als niet in NL geboren iemand normaal in de breedste zin van het woord. Prima, maak wat van je toekomst en succes ermee; dat doe ik ook.
Een ander iets wat ik weleens hoor, is dat veel huidige criminelen en andersoortige asocialen zo zijn doen vanwege het historisch, koloniale verleden. Een non-argument, want ten eerste hebben de huidige poppetjes van overlast dat tijdperk niet eens meegemaakt en ten tweede heeft geen zin om je daar achter te blijven verschuilen. Ik zelf ben deels Indonesisch; we kennen het verhaal van de treinkaping in de jaren '70. Sindsdien mag je onze groep wel rekenen in het rijtje van Chinezen, Japanners, Duitsers e.d. qua intercultureel leven.
De lastigheid van dit verhaal zit voornamelijk in de Europese wetgeving. Oh, oh, oh die fijne EU met zijn oplichtende Euro (nee, hoor het leven zou niet duurder worden) en lang leve het vrije verkeer. Oeps de heren politici (vaak onder invloed van NWO of Illuminati) vergaten even dat naast de hard werkenden, zegge bijv. de groep Roemenen, je ook de criminelen binnenhaalt, want weg douanes!
Daarom is m.i. de enige optie uit de EU te stappen en vanuit een rechts politieke stroming zelf weer alle wetgeving (VN en NAVO daar gelaten) te beheren. Het tegenargument van mensen die puur en alleen denken aan de economische belangen via EU kan ik ook gelijk van tafel vegen. Immers, GB en Denemarken hebben destijds geen euro ingevoerd en speciale clausules opgenomen voor hun lidmaatschap waardoor ze nog relatief veel zelfbeschikking hebben. Ik zie uit naar jullie reactie.

Reageer Door: EKMBeukers, 20 sep 2010 15:44
het zou wel een prima oplossing zijn, als het mag

Reageer Door: Fransdo2, 19 sep 2010 23:27
iseeku schreef:
Tot slot, in zo'n definitie kun je ook een hardheidsclausule inbouwen die het de rechter toestaat om, in situaties die evident onredelijk zijn, een ander oordeel te vellen dan de dienstdoende minister. Laatste opmerking. De Grondwet gaat er van uit dat mensen in gelijke gevallen ook gelijk behandeld moeten worden. Helemaal mee eens maar we moeten eens ophouden om alle gestoorde en ontspoorde allochtone randdebielen, die Nederland inmiddels rijk is, als 'gelijk geval' te behandelen.