Criminaliteit Nationale Ombudsman

Nergens zulke zware straffen als in Nederland, of toch niet?

Door: Remco Tomesen 
Gepubliceerd: 11 januari 2011 21:49
Update: 11 januari 2011 21:48

Wat is de bewering?

‘Internationaal onderzoek wijst uit dat Nederland het allerzwaarst straft van Europa’.

Wie zegt dat?

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Waar zei hij dat?

In een interview met de Volkskrant.

Hoe zat het ook alweer?

Brenninkmeijer zegt in het interview dat de roep om zware straffen een uiting is van de verruwing in de Nederlandse samenleving. ‘In Nederland kun je je gang gaan omdat er slap wordt gestraft, is de gedachte.’ Er wordt volgens hem ‘maar wat geroepen’. De Nationale Ombudsman: ‘Zogenaamde wijsheden (zoals die van de slappe straffen, red.) worden voor waar aangenomen. Ze zijn aantoonbaar niet waar, maar ze bepalen wel de politieke agenda.’

Wat is waar?

Het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, het WODC, vergeleek de zwaarte van straffen in Europese landen. Het WODC baseert zich op meerdere internationale onderzoeken en statistieken. Brenninkmeijer zegt tot zijn uitspraken te zijn gekomen, deels door dit onderzoek uit 2009.

Uit de vergelijking (die beschikbare cijfers uit 2006 gebruikt) komt naar voren dat Nederland niet het allerzwaarst straft in Europa. In de meeste landen in Oost- en Midden- Europa wordt volgens de vergelijking veel zwaarder gestraft. Van de landen in West- en Zuid-Europa is Nederland iets minder streng dan Italië, Portugal en Oostenrijk.

Wel is het zo dat Nederland volgens het WODC flink wat strenger straft dan nabije landen: in Duitsland, Engeland, Frankrijk, België en de Scandinavische landen is het strafklimaat milder.

Het WODC berekent de strengheid van de straffen (‘het strafklimaat’) door het aantal gevangenen op een bepaald moment te delen door het aantal veroordeelden. Hoe hoger het getal dat hier uitkomt, hoe strenger het strafklimaat. Een hoog getal betekent dat veroordeelden relatief vaak een gevangenisstraf krijgen, in tegenstelling tot mildere straffen als taakstraffen of boetes. Ook zegt de hoogte iets over de lengte van gevangenisstraffen: hoe langer de straffen, hoe meer gevangenen er zijn op een bepaald moment (bij korte straffen zijn gevangenissen gemiddeld minder vol).

Uit andere internationale publicaties komt een nog genuanceerder beeld naar voren: Nederland is zelfs van de ons ‘omringende ‘ landen niet altijd de strengste, afhankelijk van de criteria; zo zaten in 2007 gevangenen in Nederland gemiddeld minder lang in de cel (vier maanden) dan in onder meer Frankrijk en Engeland (rond de acht maanden). Wel blijkt dat de kans om een kortere gevangenisstraf te krijgen in Nederland groter te zijn dan in omringende landen. Dat hoge aantal korte straffen is opvallend in Nederland.

Het eindoordeel

De bewering is grotendeels onwaar.

Reactie Alex Brenninkmeijer

‘Bij zulke lijstjes is er altijd discussie. We staan voor kortere straffen misschien bovenaan, en niet bij langere straffen. De uitspraak is in het vuur van een betoog gedaan, en inderdaad wat kort door de bocht. Ik heb er vooral een signaal mee willen afgeven. Iedereen roept altijd dat er veel te licht gestraft wordt in Nederland, terwijl wij in de hoogste regionen zitten, als je kijkt naar de ons omringende landen’.

Trefwoord(en): uitbinnenland,
Mooimakerij, fabeltjes, halve waarheden, Pinokkio prikt ze door. Reacties en suggesties naar pinokkio@depers.nl

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: Marco Bouman, 20 jan 2011 08:57
Waarom is deze man in vredesnaam herbenoemd? Dit was gewoon een aanfluiting. Brenninkmeijer moest even laten zien uit het juiste politiek correcte hout gesneden te zijn. Hij bemoeit zich met strafrechtzaken die hem niets aan gaan en dan liegt hij er ook nog eens over! Waarom maakt hij zich niet wat drukker om de duizenden slachtoffers van de criminelen die hij zo graag lichter gestraft ziet?

Reageer Door: curvedwater, 20 jan 2011 08:34
Zo is er een cellentekort, worden er nieuwe gebouwd en in afwachting daarvan het enkelbandje ingevoerd. En zo is er overcapaciteit in gevangenissen, moeten die worden gesloten, en worden cellen verhuurd aan belgie. Wordt hier nu zwaarder of lichter gestraft?

Reageer Door: Tatan, 12 jan 2011 20:35
Straffen is een moment opname.

Straffen moeten een functie hebben en een nutige functie.

Klein landje achteraf heeft straffen onderverdeeld.
Mensen die bv zich willen verrijken betalen dubbel.


BV man steelt autoradio...

Man moet werken in werk kamp van de regering.
Man betaald alle schade aan de eigenaar van de auto.
Plus de kosten van zijn verblijf.

Schade auto is 800 euro verblijf kost 30 euro per dag.
Man verdient netjes 10 euro per uur.

eerste 3 uur werkt hij voor zijn verblijf heel sober.

daarna nog 5 uur voor de schade.
50 euro per dag en in 16 dagen is deze man weer vrij...

nu is hij zo stom om een winkel ruit in te gooien en jassen neemt hij weg...

schade bv 5000 euro...

verblijf en schade betalen en deze man zit er 100 dagen zeg maar om maar zijn schade te voldoen.

In het landje maken ze flink misbruik van de boeven ze betalen alles terug tot de laatste cent.
En het wonderbaarlijke is de boeven snappen de straf...
Hoe ze het doen met boeven die niet kunnen werken of niet willen werken dat weet ik niet.
Daar zullen ze ook wel iets leuks voor bedacht hebben..
En het grappige is ze hebben altijd een tekort aan mankracht de boeven zijn altijd welkom om het domme handwerk te doen.
Fabrieken kunnen maar aanleveren en krijgen het keurig weer terug..

Bij andere boeve streken ook andere straffen...Reageer Door: EdwinR66, 12 jan 2011 19:33
Flonker schreef:

[...]
Het is nog steeds niet aangetoond, dat strengere straffen een afschrikwekkende werking hebben. Het wél zo dat een 100% pakkans potentiële daders kan tegenhouden.


100% pakkans potentiële daders kan je nooit hebben. Wat betreft het straffen, brengt dit dus blijkbaar nooit ander gedrag met zich mee voor de daders. Daarom dit principe los laten. Je doet het voor de dader toch nooit goed.
In plaats daarvan straffen ter genoegdoening van de maatschappij en slachtoffer. Dan is het tenminste nog ergens goed voor!

Reageer Door: Flonker, 12 jan 2011 09:23
Wekker schreef:
Er moet zo gestraft worden dat angst voor een volgende bestraffing er goed inzit, zodat zij de volgende keer zich wel twee keer bedenken om een oud mens te bestelen, of erger te doden voor een paar rot centen. Maar zeker ook de witte boorden criminaliteit harder aanpakken en echt straffen en niet met een boete of het laten afkopen voor een X bedrag 10000 euro boete zij lachen zich kapot zelfs bij een miljoen in plaats van 3 jaar zitten lachen ze nog met die dikke salarissen en bonussen.
Het is nog steeds niet aangetoond, dat strengere straffen een afschrikwekkende werking hebben. Het wél zo dat een 100% pakkans potentiële daders kan tegenhouden.