#Talitha 'Ik heb mijn arm gekneusd. Niet gebroken wat iedereen zegt'

Zelfs een bedankje kan er niet af

Door: Arnold Karskens  
Gepubliceerd: 29 augustus 2011 21:11
Update: 30 augustus 2011 17:11

Als ‘producer’ van De Pers kwam model Talitha van Zon samen met Arnold Karskens zeeziek uit Libië. ‘Ik klamp me aan je vast.’


Lees ook:

‘Ik klamp me aan je vast! Ik klamp me aan je vast!’ Talitha van Zon (39) pakt met haar goede linkerhand de schouder van de verslaggever. Om de haverklap wijst de blondine naar allerlei donkere mannen die ‘raar’ kijken. ‘Help me alsjeblieft’, blijft ze herhalen. ‘Help me.’

Ze wil weg uit Libië, zo snel mogelijk. Ze is ervan overtuigd dat de rebellen haar aanzien voor een Gaddafi-aanhangster en naar haar op zoek zijn.

Is hier iemand paranoïde? Of is het echt gevaarlijk voor het 1m80 lange blonde model in de lelijkste oorlog van dit moment?

‘Wat doe je hier eigenlijk?’, vraag ik. ‘Geld verdienen’, zegt ze.



Of het een grap is wordt niet duidelijk. Ik ben bereid haar te helpen: ‘Zeg maar dat je een producer bent van De Pers.’ Ik geef haar een visitekaartje van de krant, dat ze vervolgens uit haar hoofd leert. We gaan proberen aan boord te komen van de Triva1, een kleine Maltese vrachtboot die al drie dagen ligt te wachten in de haven van oorlogsstad Tripoli.

Als we aankomen wordt de vracht net uitgeladen. Terwijl er in de hele stad een tekort heerst aan voedingsmiddelen en water, stapelen ze hier zakken hondenvoer op de kade.

Geen bedankje

De immigratieofficieren zijn bijzonder argwanend. ‘Jij hebt problemen’, zegt een man, wijzend naar de Nederlandse. Talitha kruipt weg, terwijl ik met een strijder spreek die ik maanden geleden ben tegengekomen in de stad Nalut. Korps Mariniers staat op zijn schouderstuk. Hij is een Nederlandse Libiër. Ook zijn tussenkomst helpt.

Wij krijgen als laatste onze paspoorten terug. De truc heeft gewerkt. Het is midden in de nacht als we Tripoli verlaten naar het vreedzame Malta. Al snel neemt de wind toe en hangen de veertig passagiers over de reling. Talitha is te ziek om opgelucht te kijken.


Drie weken eerder, op 8 augustus, komt ze als exclusieve gast Libië binnen. Haar ‘vriend’ heet Muthassim en is de vijfde zoon van de Libische leider Muammar Gaddafi. Ze omschrijft hem als vriendelijk, een levensgenieter die in een weekend een paar ton stuksloeg en iemand die ‘niks met de oorlog heeft te maken’. Al eerder zakte ze af naar hoofdstad Tripoli en nam ook vriendinnen mee. Riante cadeaus maakten de ongemakken goed. Soms ging het mis, zoals in februari. Muthassim trok een vriendin de slaapkamer in en verkrachtte haar. De vrouw klaagt Talitha nu aan wegens mensensmokkel. Gevraagd om een reactie haalt Talitha haar schouders op: ‘Alles is krom hier.’

In de hectische dagen voor de val van het militaire complex Bab al Azizya slaapt ze tijdens de gevechten in de badkamer van het Corinthia-hotel (vijf sterren) aan de kust. ‘Ik wist niet dat ik zoveel overlevingsinstinct had.’

Huilbui

Op een bepaald moment gooit ze zich over de reling van het atrium van de hotellobby. Ze wil vertellen waarom, maar de reden smoort in een zoveelste huilbui.

Ooggetuigen vertellen dat huurlingen van Gaddafi haar in het hotel achtervolgden en wilden verkrachten. De val van ruim tien meter hoogte zou zeker haar dood hebben betekend als deze niet werd gebroken door een linnen overkapping boven de eettafels van het restaurant.

Ze kneust haar rechterarm. ‘Niet gebroken, wat iedereen zegt.’ Verder klaagt ze over een zere nek en blauwe plekken. Ook in het hospitaal voelt ze zich bedreigd. ‘Mensen bleven maar naar me kijken’, terwijl haar ziekenhuisbed schudde door de inslagen van raketten in de straat.

Haar dure jurken zitten inmiddels opgefrommeld in een leren tas. Ze draagt al dagen witte gymschoenen en een grijs T-shirt zonder bh, wat bij de preutse Arabieren tot vreemde blikken leidt. Make-up doet ze niet meer op en in de vele verloren uren leest ze damesbladen die ze in een gele Schipholtas met zich meezeult. Veel vrienden maakte ze niet met haar ontwijkende antwoorden over de reden van haar verblijf. ‘No straight answers, no straight life,’ merkt een hulpverlener op.

Ook maakt ze zich zorgen om een ander Nederlands model, Lisa van Goinga (30) uit Hilversum. Ook die zou in Libië verblijven, had verkering met Muthassim en zou met hem zijn gevlucht. Haar vader weet echter van niks. ‘Wat is dit voor raar verhaal?’

Als Malta in zicht, komt maakt ze weer toekomstplannen. Ze wil een boek schrijven en maakt notities in een schrift. Of het zover komt, is de vraag. Zeker weet ze wel: ze wil Libië zo snel mogelijk vergeten. ‘Ik heb nog nooit zoveel gerookt.’

En een bedankje bij het van boord gaan? Dat kan er niet af.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Trefwoord(en): uitconflict,

Wat doe ik hier in Libië?
De oorlog zou Mutassim hebben veranderd in een meedogenloze strijder. ,,Zijn ogen waren koud. Hij zag eruit of hij in staat was iemand te doden. Ik vroeg me zelf af: wat doe ik hier in Libië?"

Nieuwe problemen
Het is niet bekend of en wanneer Van Zon terugkeert naar Nederland. Daar wachten haar mogelijk nieuwe problemen. Een oude vriendin heeft aangifte gedaan tegen haar wegens mensenhandel. De aangeefster zou eerder dit jaar op uitnodiging van Van Zon naar Tripoli zijn gegaan en daar zijn misbruikt door de vriend van Van Zon. Van Zon zou hiervan op de hoogte zijn geweest en daar volgens het slachtoffer zelfs voor betaald zijn. De vrouw heeft advocaat Bram Moszkowicz in de arm genomen.

Grootste fout
Ze was eerder in Tripoli geweest en verbleef in verschillende luxe huizen van Mutassim. "Ik wist wel dat het fout was zo met geld te smijten. Ik heb hem meerdere malen gevraagd naar het welzijn van het Libische volk. Het was moeilijk voor me om het leven van de gewone Libiër te beoordelen. Ik verbleef in Libië altijd in een gouden kooi."

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen binnenland

 • Noodweer houdt huis

  ANP

  Noodweer houdt huis
  Gisteren, 08:37
  Noodweer heeft delen van Nederland geteisterd in de nacht van zondag op maandag. Het verkeer had maandagmorgen veel last van de zware regen- en onweersbuien. "Wateroverlast, aquaplaning en hagel zorgen voor gevaar.''

 • NS weigert terugbetaling

  DeOndernemer

  NS weigert terugbetaling
  Gisteren, 08:26
  Van de belofte van de ov-bedrijven om uitcheckgeld terug te laten vloeien naar de reiziger komt nog weinig terecht. Vorig jaar hielden de vervoersbedrijven samen 16 miljoen euro 'winst' over aan geld van reizigers die vergaten uit te checken.

 • 'Het is mooi geweest, echt mooi'

  ANP

  'Het is mooi geweest, echt mooi'
  Gisteren, 09:52
  Het is mooi geweest, echt mooi. Met die woorden nam presentator Jack van Gelder zondagavond afscheid als presentator van NOS Studio Voetbal. Hij bedankte Kees Jansma, die volgens hem 'aan de wieg stond' van zijn komst naar de NOS.

Meer nieuws binnenland

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: Thomas1, 07 sep 2013 20:37
donders wat een lekker wijf is dat!!

Reageer Door: Thomas1, 07 sep 2013 20:36
donders wat een sexy wijf!

Reageer Door: Thomas1, 11 jan 2012 23:44
Talitha is een mooie vrouw en onschuldig! ben blij dat inmiddels het grootste deel van de bevolking achter haar staat!

Reageer Door: antonius2, 30 dec 2011 11:20
dat heb je er nu van als je als journalist van die opgedirkte vrouwen met vervalste foto`s tot sterren bombardeerd terwijl er duiznden mooieren vrouwen rondlopen veel van die vrouwen verkopen hun lichaam aan jornalisten om in de belangstelling te komenen die oversexste mannetjes promoveren zichzelf tot schoonheids professor zonder verstand moeten die vrouwen alleen fotograferen als ze s`morgens uit bed komen na een wilde nacht raken ze hun kapsones wel kwijt zi wat vrouwen van bekende voetballers

Reageer Door: imvat16, 27 okt 2011 20:18
leesworm schreef:

Waarom wordt/werd ze niet uitgeleverd aan de rebellen, ze heeft immers, op haar eigen manier, Khadaffi gesteund.