ZZP: zelfstandigen zonder poen!

Door: Peter M. Breuning » Meer blogs van Peter M. Breuning
Gepubliceerd: 14 april 2010 09:19

Ondernemer worden is voor de harde werkers in Den Haag de oplossing om uit de economische crisis te komen. Het ondernemerschap in Nederland blijft achter bij andere landen las ik in de krant en in 2009 zijn weer 20.000 ondernemingen gestopt. Een heldere analyse op dit terrein ontbreekt net als een degelijk voorwaardenscheppend beleid. De politiek roept om meer ondernemingen maar het mag verder niets kosten en tegenstanders worden de mond gesnoerd.

Omzetten.

In 2007 / 2008 was de gemiddelde omzet van een ZZP'er 45.000 euro en de harde werkers in Den Haag waren verrukt, het beleid, dat er niet is, werkt zeiden ze. Maar waar zij geen rekening mee houden zijn de wetten van de grote getallen, in 1906 kwam Vilfredo Pareto met zijn beroemde 80/20 regel. 20% van de oorzaken veroorzaakt 80% van de gevolgen. Toegepast op 625 duizend ZZP'ers hebben 1/5 van de ZZP'ers 80% van de omzet en 500.000 ZZP'ers hebben 20% van de omzet. Met andere woorden een groep van 125.000 ZZP'ers heeft een gemiddelde omzet van 180.000 euro en de overgrote groep van 400.000 heeft een gemiddelde omzet van 11.250 euro.

2009

In 2009 daalde de omzet met 40% tot gemiddeld 27000 euro en als we daar de 80/20 regel op toepassen, dan is voor de grote groep de gemiddelde omzet 6480 euro en voor 20% de omzet gedaald naar 130.000 euro uitgaande van 600.000 ZZP'ers. En omzet is nog geen winst, een auto, gereedschap, een kantoor of werkplaats en het geld is al lang op. Ondernemen is iets anders dan zelfstandig je ding doen zonder opdrachten, zonder geld en zonder toekomst

Vrije markt.

De heilige vrije markt zal het in de toekomst alleen maar schraler maken, 150 jaar na Das Kapital van Karl Marx ontstaat er een nieuw proletariaat, de ZZP'ers met dank aan de harde werkers in Den Haag. ZZP'ers, Nuggers, werkzoekenden, werknemers en andere niet bonusgerechtigden verenigt u!

Peter Breuning
Peter Breuning is eigenaar van BMO adviseurs. BMO adviseurs richt zich op het gehele personeelsbeleid binnen ondernemingen. Peters blogs gaan voornamelijk over zijn expertise op het gebied van personeelsbeleid.

Help!
Wie helpt mij om de 100.000 downloads te bereiken, download kosteloos:
Solliciteren is verleiden 1
Solliciteren is verleiden 2

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen blogs

 • Kabinet, steun het MKB!

  DeOndernemer

  Kabinet, steun het MKB!
  22 uur geleden
  Het kabinet moet vol inzetten op het MKB om de economische groei een impuls te geven. Omdat de werkgelegenheid bij grote bedrijven en overheidsinstellingen zal blijven krimpen, is het essentieel dat MKB-bedrijven worden gestimuleerd.

 • Bel. Hoor. Scoor

  DeOndernemer

  Bel. Hoor. Scoor
  19 uur geleden
  Volgens sommige sprekers op ondernemerscongressen zijn telefonische verkoopgesprekken taboe. Dergelijke gesprekken zijn volgens hen een achterhaald bedrijfsmiddel uit de prehistorie. Prima stellingname!

 • Overbetaalde voetballers

  DeOndernemer

  Overbetaalde voetballers
  1 uur geleden
  Een grote ergernis van mij, ik moet het eerlijk toegeven; De wanprestaties die overbetaalde voetballers leveren. Zelf heb ik een seizoenkaart van SC Heerenveen. Het komt regelmatig voor dat ik met mijn compagnon in het stadion zit en wij elkaar met grote verbazing aankijken.

Meer nieuws blogs

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: barry.groeneveld, 18 aug 2010 11:27
In hoeverre is onderzocht of die 80/20 regel ook daadwerkelijk op de ZZPers van toepassing is? Het kan er bij mij niet in dat iemand voor 11.250 euro / jaar überhaupt nog zijn handen uit de mouwen wil steken en risico wil lopen.
De "harde werkers in Den Haag"is uiteraard ironisch bedoeld.

Reageer Door: Pimlico, 15 apr 2010 17:03
Toen Nederland net als nu op zijn gat zat durfde vriend Bos de verantwoording niet meer aan. Door te liggen zuren en dwarsliggen over Afghanistan moest het kabinet zo nodig vallen net nu we een regering met alle bevoegdheden zo hard nodig hebben. O,ja hij wil ook zijn kinderen opzien groeien.
Ik hoop dat we snel een serieuze regering terug krijgen die de verantwoording aandurft en Nederland met name de ZZPer uit de Maleise haalt.

Laat de PvdA met de verkiezingen met rust, ze kunnen altijd de kindercrèches leiden.

Reageer Door: kosmopolitos, 14 apr 2010 09:41
Met die harde werkers in Den Haag worden toch niet onze politici bedoeld? Die zijn nou juist bezig met de hele dag neuzelen en elkaar vliegen afvangen. Verder te veel vergaderen en veel te duur eten en drinken op kosten van de belastingbetaler. Dan heb ik toch veel meer respect voor de hardwerkende mkb'ers en zzp'ers. Dat zijn de hard werkende zelfstandigen van dit land!

 

Promotie