ZZP: zelfstandigen zonder poen!

Door: Peter M. Breuning » Meer blogs van Peter M. Breuning
Gepubliceerd: 14 april 2010 09:19

Ondernemer worden is voor de harde werkers in Den Haag de oplossing om uit de economische crisis te komen. Het ondernemerschap in Nederland blijft achter bij andere landen las ik in de krant en in 2009 zijn weer 20.000 ondernemingen gestopt. Een heldere analyse op dit terrein ontbreekt net als een degelijk voorwaardenscheppend beleid. De politiek roept om meer ondernemingen maar het mag verder niets kosten en tegenstanders worden de mond gesnoerd.

Omzetten.

In 2007 / 2008 was de gemiddelde omzet van een ZZP'er 45.000 euro en de harde werkers in Den Haag waren verrukt, het beleid, dat er niet is, werkt zeiden ze. Maar waar zij geen rekening mee houden zijn de wetten van de grote getallen, in 1906 kwam Vilfredo Pareto met zijn beroemde 80/20 regel. 20% van de oorzaken veroorzaakt 80% van de gevolgen. Toegepast op 625 duizend ZZP'ers hebben 1/5 van de ZZP'ers 80% van de omzet en 500.000 ZZP'ers hebben 20% van de omzet. Met andere woorden een groep van 125.000 ZZP'ers heeft een gemiddelde omzet van 180.000 euro en de overgrote groep van 400.000 heeft een gemiddelde omzet van 11.250 euro.

2009

In 2009 daalde de omzet met 40% tot gemiddeld 27000 euro en als we daar de 80/20 regel op toepassen, dan is voor de grote groep de gemiddelde omzet 6480 euro en voor 20% de omzet gedaald naar 130.000 euro uitgaande van 600.000 ZZP'ers. En omzet is nog geen winst, een auto, gereedschap, een kantoor of werkplaats en het geld is al lang op. Ondernemen is iets anders dan zelfstandig je ding doen zonder opdrachten, zonder geld en zonder toekomst

Vrije markt.

De heilige vrije markt zal het in de toekomst alleen maar schraler maken, 150 jaar na Das Kapital van Karl Marx ontstaat er een nieuw proletariaat, de ZZP'ers met dank aan de harde werkers in Den Haag. ZZP'ers, Nuggers, werkzoekenden, werknemers en andere niet bonusgerechtigden verenigt u!

Peter Breuning
Peter Breuning is eigenaar van BMO adviseurs. BMO adviseurs richt zich op het gehele personeelsbeleid binnen ondernemingen. Peters blogs gaan voornamelijk over zijn expertise op het gebied van personeelsbeleid.

Help!
Wie helpt mij om de 100.000 downloads te bereiken, download kosteloos:
Solliciteren is verleiden 1
Solliciteren is verleiden 2

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen blogs

 • Telefoontje naar Humberto Tan

  DeOndernemer

  Telefoontje naar Humberto Tan
  Gisteren, 10:28
  Het aanschuiven bij DWDD vergroot de kans dat je boek een bestseller wordt. Aandacht in de Volkskrant kan wonderen doen voor je klantenstroom. Maar waarschijnlijk heb je Matthijs, Humberto en Philippe Remarque ook niet onder de speed dial knop van je mobiel zitten.

 • Zwanger… radiostilte

  DeOndernemer

  Zwanger… radiostilte
  Gisteren, 10:35
  Op het moment dat Michael, onze Executive Director, ons het nieuws vertelt, zit ik in Nederland. Elsa de Admin Officer is zwanger. Onbewust zit ik op een blij mailtje van haar te wachten waarin ze mij dit heugelijke nieuws zelf vertelt. Er gebeurt van alles, behalve dat.

 • Ineens voel ik m'n vader

  DeOndernemer

  Ineens voel ik m'n vader
  Gisteren, 15:27
  'Dank je wel pa, voor het leven dat je mij gegeven hebt', fluister ik in zijn oor. Moeizaam opent hij zijn ogen, pretlichtjes verschijnen en hij begint te hakkelen. 'R, r, r, r, rot, j, j, j, jong!' en lacht van oor tot oor. 'Pap, als je dood gaat, kom je dan als mens of als dier terug?' Onverwacht snel opent hij weer zijn ogen en zegt resoluut, zonder te stotteren 'klein vogeltje'. Kort daarna overleed hij.

Meer nieuws blogs

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: barry.groeneveld, 18 aug 2010 11:27
In hoeverre is onderzocht of die 80/20 regel ook daadwerkelijk op de ZZPers van toepassing is? Het kan er bij mij niet in dat iemand voor 11.250 euro / jaar überhaupt nog zijn handen uit de mouwen wil steken en risico wil lopen.
De "harde werkers in Den Haag"is uiteraard ironisch bedoeld.

Reageer Door: Pimlico, 15 apr 2010 17:03
Toen Nederland net als nu op zijn gat zat durfde vriend Bos de verantwoording niet meer aan. Door te liggen zuren en dwarsliggen over Afghanistan moest het kabinet zo nodig vallen net nu we een regering met alle bevoegdheden zo hard nodig hebben. O,ja hij wil ook zijn kinderen opzien groeien.
Ik hoop dat we snel een serieuze regering terug krijgen die de verantwoording aandurft en Nederland met name de ZZPer uit de Maleise haalt.

Laat de PvdA met de verkiezingen met rust, ze kunnen altijd de kindercrèches leiden.

Reageer Door: kosmopolitos, 14 apr 2010 09:41
Met die harde werkers in Den Haag worden toch niet onze politici bedoeld? Die zijn nou juist bezig met de hele dag neuzelen en elkaar vliegen afvangen. Verder te veel vergaderen en veel te duur eten en drinken op kosten van de belastingbetaler. Dan heb ik toch veel meer respect voor de hardwerkende mkb'ers en zzp'ers. Dat zijn de hard werkende zelfstandigen van dit land!