Nieuw jasje voor foodproducten

Door: Jenk de Jong » Meer blogs van Jenk de Jong
Gepubliceerd: 20 augustus 2012 10:37
Update: 20 augustus 2012 11:18

In 2010 voerde de Erasmus Universiteit een onderzoek uit waaruit blijkt dat de opbrengst van een product bijna 20 procent beter is wanneer bij de ontwikkelingsfase veel aandacht wordt besteed aan design.

Een gouden kans dus, vooral omdat deze investering relatief klein is in vergelijking met de benodigde investering voor bijvoorbeeld de realisatie van een reclamecampagne met enige impact.

Ook ik zie regelmatig dat foodondernemers nog niet geheel vertrouwd zijn met de kansen en mogelijkheden van marketing. Vaak zijn zij primair bezig met hun product en minder met de positionering ervan richting klant. Natuurlijk een nobel streven, maar alleen daarmee kun je je niet meer genoeg onderscheiden in de markt. Juist in de foodsector is innovatie een noodzaak om als ondernemer succesvol te blijven.

Elke dag iets nieuws
Innoveren betekent nieuwe dingen doen en ‘nieuw’ betekent vaak ook ‘onbekend’ voor de ondernemer, omdat vernieuwen doorgaans geen dagelijkse activiteit is. Een designer (verpakkings- of productontwerper, marketeer, etc.) is juist wel dagelijks bezig met nieuwe dingen; vernieuwen is zijn vak. Daarom kan een designer vaak geweldig helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten, ook in de foodsector.

Paprika-ijs
Ik help regelmatig foodondernemers op weg bij dit designtraject. Binnen één dag liggen er concrete plannen voor het product van de ondernemer met de inzet van een designer. In samenwerking met een designer ontwikkelden we voor ijsmaker Theo Clevers, een van onze klanten, een nieuw logo voor oranje paprika-ijs, evenals twee nieuwe verpakkingen.

Daar plukt die klant nu de vruchten van. Intussen zijn de produkten ook verkrijgbaar, namelijk een mooi ijsdoosje en een handzame ijsrol voor de horeca. Vorig jaar won deze ondernemer zelfs De Smaak van NL met zijn oranje paprika-ijs.


Annette Hermans samen met Theo Clevers en Innovatieadviseur Monique Allers tonen het paprika-ijs.


Unieke positionering
Het is dus waardevol om na te denken over hoe jouw product zich onderscheidt van andere. Een ontwerper betrekken bij de ontwikkeling van je product betekent een onderscheidende positionering in de markt. Je kunt niet meer om innovatieve (samenwerkings)processen heen als je je product wilt laten schitteren in de schappen.

Syntens Innovatiecentrum stimuleert ondernemingen zich duurzaam te vernieuwen en bevordert hiermee welvaart en welzijn in Nederland. De innovatieadviseurs van Syntens maken u als ondernemer bewust van de mogelijkheden die u heeft om te innoveren en helpen ondernemers concreet om daarin stappen te zetten die leiden tot resultaat voor de onderneming.

Het grote en persoonlijke netwerk van Syntens zoals kennispartners, ondernemers en brancheorganisaties strekt zich uit over de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie en is regionaal beschikbaar en toegankelijk. Door nieuwe verbindingen binnen dit netwerk te leggen ontstaan innovaties die resulteren in nieuwe business. Laat u zich in deze blog adviseren door verschillende innovatieadviseurs vanuit de innovatie praktijk bij MKB ondernemers.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen blogs

 • Veel plezier met ruziemaken!

  DeOndernemer

  Veel plezier met ruziemaken!
  28 augustus 2015, 10:58
  Conflicten zijn vaak taboe. Zeker op het werk is dat zo. Maar is een conflict eigenlijk zo slecht? Nee! Een conflict is juist goed. Door je als team bewust te zijn van giftige conflictstijlen en samen ‘tegengif’ te ontwikkelen, leer je hoe je op constructieve wijze conflict kan voeren.

 • Beperkte helden

  DeOndernemer

  Beperkte helden
  28 augustus 2015, 10:15
  Vannacht kon ik niet slapen en ben ik naar beneden gegaan om een kop thee te drinken en even wat te lezen. Bladerend door het blad ‘Helden’ kom ik een interview tegen met Maarten van der Weijden, topzwemmer die olympisch goud won in 2008 nadat hij in 2001 acute leukemie kreeg.

 • Zzp'er is fulltime ondernemer

  DeOndernemer

  Zzp'er is fulltime ondernemer
  6 uur geleden
  Dat de wens van de zzp’er om fulltime te werken in steeds mindere mate wordt beantwoord, wordt negatief uitgelegd. Het is echter niet per definitie negatief, het biedt ook voordelen.

Meer nieuws blogs

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: