De beste bank

Door: Peter de Man » Meer blogs van Peter de Man
Gepubliceerd: 28 december 2012 10:47
Update: 3 januari 2013 12:38

Je onderneming heeft een slechte liquiditeit. Je bent continue bezig crediteuren van je af te houden en je klanten te bewegen tot betaling. Lastig, maar voor veel ondernemers helaas heel herkenbaar.

Wat doe je eraan? Ga je naar je bank voor krediet? En dan? Wordt daarmee de oorzaak aangepakt?

Afgezien van het feit dat banken al enige tijd beperkt zijn met de kredietverlening, zou je eigenlijk niet door een bank geholpen moeten willen worden.

Probleem slechts een symptoom

Een probleem met je cashflow is slechts een symptoom. Er zijn dus problemen in de organisatie, die de slechte liquiditeit veroorzaken. Die moeten worden opgespoord, geanalyseerd en structureel worden opgelost. Zet de bijl aan de wortel!   

En toch zijn er nog (te) veel ondernemers, die bij het naderen van een cashprobleem eerst aan de bank denken en niet de oorzaak zoeken.

Onderneming als geldmachine?

Is de onderneming, goed beschouwd niet een geldmachine? De machine, die, mits bedrijfsprocessen voldoende effectief zijn, geld produceert. De machine, die zodanig is afgestemd op de markt, dat er voldoende wordt geproduceerd. Daarom zijn we toch ondernemer geworden?

Geen extra auto bij panne

Ik sta nog even stil bij de reflex van de ondernemer, die de geldkraan van de bank (verder) wil opendraaien. Beseft hij op dat moment wel waarom hij onderneemt?  Natuurlijk ga ik dan voorbij aan kapitaalbehoefte, nodig voor grotere plannen, die de eigen financiële middelen overstijgen. Maar wie pech heeft met zijn auto, gaat er toch ook geen auto bijlenen? Die laat je toch repareren?

Niet alleen de Wegenwacht erbij! Maar iemand die een blijvende oplossing levert. Die de oorzaak opspoort, deze wegneemt, die je begeleidt naar een structureel herstel.

Dus niet naar de bank, maar naar “de bijl aan de wortel”. Leg de focus op je eigen kracht!

Door de oorzaken weg te nemen kun je het probleem structureel oplossen. Analyseer je mogelijkheden. Zie er op toe dat kansen beter benut en risico’s beter beheerst worden. Niet alleen nu, maar structureel en met regelmaat.

Wie zijn liquiditeit de komende weken, maanden beter wil bewaken kan daarbij een liquiditeitsprognose heel goed gebruiken. Liquiditeitsprognoses maken is maatwerk, maar de basis is altijd hetzelfde: een gestructureerde, gedetailleerde weergave van de geldstromen, die de komende weken, maanden het geldverkeer op uw bankrekening bepalen. Wie ons model wil gebruiken om zijn eigen prognose te maken, kan zich daarvoor aanmelden op de contactpagina van www.PerformPartners.nl U krijgt dan omgaand het model gemaild, waarmee u meteen aan de slag kunt.

Peter de Man is partner bij PerformPartners, een collectief van strategie specialisten en business controllers, werkzaam voor organisaties en bedrijven in het MKB.

De werkzaamheden bestaan o.a. uit Businessplanning, Business Control, Risicomanagement en Financieel Management. PerformPartners helpen ondernemingen aan een structureel beter bedrijfsresultaat. In het MKB houdt Peter zich bezig met het opzetten van Performance programma’s, waardoor ondernemingen interactief met hun businessplan aan de slag gaan om de geplande doelstellingen te realiseren.

Bedrijven en instellingen die te klein zijn om een business controller in dienst te nemen, kunnen een PerformPartner een vast aantal dagdelen per maand inhuren voor het behalen van structureel betere bedrijfsresultaten.

Relatief kleine bedrijven hebben vaak nog geen behoefte om voor onze specialismen zelf mensen in dienst te nemen. Maar Planning & Control en Strategie & Marketing zijn van vitaal belang in iedere onderneming. Een paar dagen per maand een business controller is een rendabele investering.

Verder schrijft Peter columns en verzorgt hij presentaties bij ondernemersverenigingen

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen blogs

 • Passie wordt overschat

  DeOndernemer

  Passie wordt overschat
  15 uur geleden
  Ik heb nooit mijn echte passie gevonden in het leven, zoals je bij topkoks ziet, artiesten, Jehova's, professionele schrijvers, topsporters. "JIJ HEBT GEEN PASSIES", zei een vriend eens. Ik: "Kom op man, jij hebt wel passies. Met mooie vrouwen naar bed gaan bijvoorbeeld."

 • Hoe mud run inspireert

  DeOndernemer

  Hoe mud run inspireert
  15 uur geleden
  Terwijl ik vanochtend mijn Fiat 500 naar de garage bracht voor onderhoud, hoorde ik op de radio dat er een nieuwe trend is ontstaan. Hardlopen met hindernissen. Oftewel 'mud run'. Wat inventief! Niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook voor de Nederlandse economie.

 • Uittocht van de babyboomer

  DeOndernemer

  Uittocht van de babyboomer
  11 uur geleden
  Jarenlang werd er over de hausse van de babyboomers gesproken. Inmiddels weten we beter en hebben we het nauwelijks meer over deze groep. Hebben we ons zelf gek laten maken of is er een logische verklaring voor de relatieve stilte? Of... is het de stilte voor de storm?

Meer nieuws blogs

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: deanrhey1990, 14 jan 2014 13:08
It is better to try new ideas.

Reageer Door: chantalchantelle2013, 12 jan 2014 12:56
Cashflow is such a problem that is why auditing is very important in the business. - YOR Health

 

Promotie