Blog

Laten we allemaal kloteservice bieden!

Door: Gertjan Kleinpaste » Meer blogs van Gertjan Kleinpaste 
Gepubliceerd: 15 januari 2013 10:34
Update: 15 januari 2013 10:42

Wat maakt toch dat alle grote bedrijven hun klantcontact organiseren in een callcenter? Waar goedwillende werkstudenten en deeltijdbellers klanten te woord staan zonder een centimeter regelruimte. Waar problemen braaf worden aangehoord, frustraties van klanten worden bezworen en waar je voor 10 eurocent per minuut minutenlang geen steek verder komt. Wat maakt dat er geen massale opstand uitbreekt onder al die duizenden ontevreden, volstrekt niet serieus genomen klanten?

Ik draai voor de tiende keer 0900-****. Sinds mijn overstap naar de nieuwe provider met zijn prachtige “alles-in-één pakket” voor telefonie, internet en televisie zit ik zonder stabiel functionerend televisiesignaal. “De wachttijd bedraagt ongeveer vijf minuten; dat is meer dan u van ons gewend bent”. Dat valt mee, denk ik nog, normaal wacht ik ongeveer tien minuten en dan ploeg ik mij in enkele minuten door het keuzemenu dat er speciaal voor is om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Afdeling Kastje, afdeling Muur

“Met de afdeling Kastje, wat kan ik voor u doen?”, klinkt het opmerkelijk fris na zeven minuten Barry White. Ik leg – voor de tiende keer – mijn probleem voor. Mijn geduld wordt op de proef gesteld. In iets minder dan vijf minuten werken we alle opties af die ik in de negen eerder gevoerde gesprekken ook vergeefs heb geprobeerd. “Mevrouw”, probeer ik om deze callcentermedewerkster te onderbreken. “Mevrouw, deze alternatieven werken niet. Die werken al twee maanden niet. Ik wil nu eindelijk wel eens ongestoord televisie kunnen kijken”. Ik word vermanend toegesproken: “U moet wel rustig blijven”. Ik zucht en zeg: “kan ik ook gewoon van het contract af?” Dat blijkt niet te kunnen. Helpen kan ze mij evenmin. Ik moet bij de afdeling Muur zijn.

Laten we allemaal kloteservice bieden!

Mijn provider vindt het volstrekt normaal dat ik niet geleverd krijg waarvoor ik betaal. Concurrerende aanbieders bedienen zich van dezelfde praktijken. Alsof de kartelafspraak hier luidt: als we nu allemaal klotenservice bieden, is dat voor klanten geen reden om te verkassen.

Het kan wél

Het kan ook anders. Toen ik anderhalf jaar gelden in Breda kwam wonen, liep ik het groentewinkeltje van Wout binnen.  Een winkel waar sinds 1970 de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Ik vertelde dat ik net een paar dagen in Breda woonde. Bij thuiskomst vond ik tussen mijn boodschappen als cadeau een halve ananas in een papieren zakje waar handgeschreven op stond: “Hartelijk welkom in Breda”.

Het kan dus wel. De klant een glimlach om de mond toveren. Veel kleine ondernemers weten dat. Het wordt wat dat betreft tijd dat de consument niet louter met de portemonnee stemt, maar vooral meeweegt of de bejegening wel klantvriendelijk is en de ondernemer zijn best doet om goede service te bieden. 

Gertjan Kleinpaste houdt zich met AndereBlik.com bezig met onderwijsvernieuwing en integrale kindcentra.

Hij werkt als selfemployed professional vooral binnen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en is één van de initiatiefnemers voor een Steve Jobs School in Breda.

Zijn kracht ligt in organisatieverandering en cultuuromslag, waarbij hij mensen weet te motiveren en stimuleren het oude los te laten om het nieuwe te gaan doen.

Hij schreef daarover het boek: “Een andere blik op leren”. Naast zijn activiteiten in het onderwijs richt hij zich op managementtrainingen, team coaching en personal coaching in het bedrijfsleven.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen blogs

 • De magie van de minirok

  DeOndernemer

  De magie van de minirok
  Gisteren, 10:44
  Een goede menukaart is als een minirok: kort genoeg om spannend te zijn maar zeker ook lang genoeg om het essentiële te bedekken.

 • 7 stappen voor succesvolle affiliate campagne

  DeOndernemer

  Tips succesvolle affiliate campagne
  Gisteren, 09:51
  De inzet van affiliate marketing kan bijdragen aan je marketing- en communicatiedoelstellingen. Alleen hoe pak je dit aan? Hierbij een concreet stappenplan, zodat je morgen nog als adverteerder aan de slag kunt!

 • Door hardlopen meer lucht in de onderneming

  DeOndernemer

  Lopen is luchten
  Gisteren, 13:49
  Al jaren staat de tweede zondag van oktober garant voor spanning in de lucht bij huize De Vries. De 4 mijl van Groningen staat dan op het hardloopprogramma. Het hardlopen is op een aantal aspecten te vergelijken met ondernemen.

Meer nieuws blogs

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: imtiiz.ali2, 13 okt 2015 15:03
Hello Gregory, The corner cabinet is beautiful in all aspects. I have been wanting to build one almost exactly like this for quite some time now.

Reageer Door: imtiiz.ali2, 13 okt 2015 15:03
I have been wanting to build one almost exactly like this for quite some time now. . get likes on instagram app | buying instagram followers

Reageer Door: jstatham027, 13 okt 2015 10:29
I was just browsing through the internet looking for some information and came across your blog soundcloud plays ! buy soundcloud followers

Reageer Door: jstatham027, 13 okt 2015 10:24
I was just browsing through the internet looking for some information and came across your blog buy soundcloud plays ! soundcloud followers

Reageer Door: imtiiz.ali2, 11 okt 2015 09:34
I am really glad to be here.I hope to see more great articles here in the future too so keep it up and good luck to all of you! jaipur to delhi cab