Extra baan naast eigen bedrijf

Gepubliceerd: 19 augustus 2011 13:39
Update: 19 augustus 2011 14:41

Enkele jaren na de start van een bedrijf kan maar 25 procent van de ondernemers leven van alleen de inkomsten uit dat bedrijf. Een op de vijf starters heeft een extra baan in loondienst als aanvullende inkomstenbron.

Van de starters is 21 procent voor een klein deel aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf en 30 procent zo goed als niet. Dit blijkt uit het EIM-onderzoek ‘Inkomenspositie van startende ondernemers’, dat gisteren werd gepresenteerd.

Ondernemers die niet volledig op de inkomsten uit hun bedrijf zijn aangewezen, hebben even vaak wel als niet andere eigen inkomsten. De meest voorkomende andere eigen inkomstenbron is een baan in loondienst. Vaak omdat de baan in loondienst financiële zekerheid biedt.

Bij 60 procent van de ondernemers wordt op drie manieren in het levensonderhoud voorzien: inkomsten uit het bedrijf, andere eigen inkomsten van de ondernemer, of iemand anders die voorziet in het levensonderhoud.

Een op de drie ondernemers heeft het afgelopen bezuinigd jaar op de gezinsuitgaven. Dit kwam met name doordat deze ondernemers minder inkomen uit het bedrijf had.

Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de drie ondernemers zich heeft verzekerd tegen inkomensderving bij ziekte. Ook heeft een op de drie ondernemers zich verzekerd tegen inkomensderving als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid. De meerderheid van de ondernemers die zich niet heeft verzekerd tegen deze risico's, is ook niet van plan dat in de toekomst wel te gaan doen.
 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen deondernemer

 • HEMA onder vuur na pietenmail

  ANP

  Onder vuur na pietenmail
  Gisteren, 16:58
  Een e-mail van verkoopdirecteur Rob Heesen aan een HEMA-klant over de pietendiscussie leidt tot grote beroering over de rol van Zwarte Piet.

 • De 'onsteelbare' fiets

  DeOndernemer

  De 'onsteelbare' fiets
  Gisteren, 11:23
  Klaar met werken, is je fiets weg. Het kan iedereen overkomen, maar het wereldwijde probleem van fietsendiefstal lijkt vanaf nu verleden tijd. Drie studenten ontwierpen een fiets die simpelweg niet heelhuids te stelen valt.

 • Nederland klaar voor de doggybag

  ANP

  Nederland klaar voor de doggybag
  Gisteren, 09:58
  Is Nederland rijp voor de doggybag? Natuur & Milieu denkt van wel. De milieuorganisatie verspreidt vanaf dinsdag 50.000 doggybags onder restaurants. Wie uit eten gaat en z'n bord niet leeg krijgt kan het resterende voedsel in zo'n doosje mee naar huis nemen.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: