'De sjaak met bus van de zaak'

Gepubliceerd: 1 juni 2012 10:33
Update: 1 juni 2012 10:35

‘Je bent de sjaak met een bestelbus van de zaak’, dat vindt verladersorganisatie EVO. Ondernemers met één of meer bestelauto’s gaan samen voor honderden miljoenen het schip in door de maatregel in het lenteakkoord en de voorjaarsnota om het woon-werkverkeer te gaan belasten.

Met de campagne wil EVO het plan van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zo snel mogelijk van tafel krijgen. In haar strijd roept EVO haar achterban van 20.000 ondernemers – en alle andere bedrijven die getroffen worden – op een petitie te tekenen die op een later tijdstip wordt aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.Strop van 300 miljoen
Medewerkers die de bestelbus van hun baas aan het eind van de dag mee naar huis nemen om de volgende ochtend van daaruit naar de eerste klus, de groothandel of de zaak te rijden, moeten vanaf 2013 bijtelling betalen over die woon-werkkilometers. Dat kan een medewerker op jaarbasis al snel zo’n 3000 euro netto loon kosten, uitgaande van een gemiddelde bestelautoprijs van 25.000 euro. Omdat de werknemers die de bestelbussen voor woon-werkverkeer gebruiken niet tot de grootverdieners behoren, is de verwachting dat werkgevers zich genoodzaakt zien deze loonderving te compenseren door meer loon.

Als de werkgever dit doet, betekent dit voor hem 6000 euro aan extra loonkosten per werknemer. Voor werkgevers met meer bestelbussen lopen de extra loonkosten op tot tienduizenden euro’s per jaar. Als zelfs maar tien procent van alle bedrijven met bestelauto’s kiest voor deze oplossing, gaat het gezamenlijke bedrijfsleven op jaarbasis al voor driehonderd miljoen euro het schip in, becijfert EVO.
 
Wanneer een werkgever niet wil of kan kiezen voor compensatie door meer loon, is de enige andere mogelijkheid dat de werknemer voortaan met de eigen auto, de fiets of het openbaar vervoer naar het werk komt en daar pas de bestelbus meeneemt. Dat leidt echter weer tot inefficiëntie.
 
Slagkracht kwijt
‘Voor de tienduizenden kleine en middelgrote ondernemers met één of meer bestelauto’s, betekent dit plan een megastrop’, zegt Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van EVO. ‘En dat terwijl ondernemers het momenteel al zwaar te verduren hebben’, voegt van der Kuijl toe. ‘Zo’n maatregel tast de slagkracht van het Nederlandse bedrijfsleven alleen nog maar meer aan. Daarom willen we het plan met onze campagne zo snel mogelijk van tafel af krijgen.’

Tim Wooning, directeur van Wooning Airconditioning in Bergschenhoek, kan het probleem dat Van der Kuijl schetst volledig beamen: ‘Ik kon het gewoon niet geloven toen ik hoorde wat ze van plan zijn. Met twaalf busjes op de weg in heel Nederland en België komt dat voor mijn bedrijf neer op 50.000 euro aan bijtelling voor mijn werknemers. Per werknemer is dat zo’n 300 euro per maand en voor een jonge werknemer praat je dan al gauw over een kwart van zijn nettosalaris. Dat is voor hem natuurlijk volstrekt niet op te brengen. Dit is een regeling die grote gevolgen heeft voor ondernemers. Wij ondersteunen de campagne van EVO dan ook van harte.’
 
Meer bedrijven
Veel bedrijven stellen een personenauto van de zaak ter beschikking aan hun werknemers. Ook hier gaat om auto’s van de zaak die feitelijk een bedrijfsmiddel zijn. Wat EVO betreft, strekt de actie zich uit naar deze categorie bedrijven, omdat de problematiek van loonkostenverhoging of inefficiëntie net zozeer voor hen geldt. De verladersorganisatie wil dat het gevaar ook voor deze groep ondernemers gekeerd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen deondernemer

 • Het slechtste nieuws ooit

  Het slechtste nieuws ooit
  29 januari 2015, 10:11
  Halfelf ’s avonds. De bel gaat. Vanaf de bank kijk ik de donkere gang in naar de voordeur. Ik was laat thuis vandaag en zit net met een wijntje voor de tv. We hadden in de kapsalon een trainingsavond. Ik doe het licht aan en open de deur op een kier. Politie!

 • Gijzeling NOS: Tarik stapelde leugen op leugen

  ANP

  Tarik stapelde leugen op leugen
  Gisteren, 12:28
  De 19-jarige Tarik Z. die donderdagavond zendtijd eiste bij de NOS en een beveiliger gijzelde, heeft een bekentenis afgelegd. Hij beweert dat het verhaal dat hij deel uitmaakte van een hackerscollectief, een verzinsel was.

 • Trigion trots op NOS-portier

  ANP

  Trots op NOS-portier
  Gisteren, 10:28
  De beveiliger die donderdagavond werd geconfronteerd met Tarik Z. en daarna met hem meeliep door het pand van de NOS, heeft goed gehandeld. Dat zei directeur Richard Franken van beveiligingsbedrijf Trigion vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: rodiers81, 03 jun 2012 22:43
Had je anders verwacht van forenshatend groenrechts en werknemerhatend vvd en d66? De enige optie is om op 12/9 SP te stemmen. Dan wordt je als werknemer tenminste niet uitgekleed voor het rechtse pvvd baggerbeleid.

Reageer Door: rodiers81, 03 jun 2012 22:34
Test

Reageer Door: ton123, 01 jun 2012 11:02
totale f.cking waanzin van dit linkse zooitje, inclusief die wanstaltige VVD en schijnheilige D66 en CDA en die enge CU! Weg met deze puinzakken! Op de barricaden! Stemt PVV en tegen Kunduz, Afghanistanverkwisting door GroenLinks en de bedriegers van de VVD, die beweren Pro-auto te zijn! Weer wordt de automobilist, de werkende klasse aangevallen door de bedriegende politiek...er staan minder files, dus de leugen van GL dat er meer files zouden komen door meer asfalt, kunnen ze niet overeind houden, dus nu dan maar deze ASOCIALE maatregel....mensen straft deze puinzakken af op 12 September! Mevrouw van Gent gaat 4 jaar haar klauwen ophouden a 70 duizend euro wachtgeld...en daar hoor je die salonsocialisten en milieuterroristen a la Volkert niet over....zakkenvullerS!!!!!!

 

Promotie