#Tour2012 Compleet overzicht van alle ploegen, routekaarten en profielen van etappes

Complete Tour de France gids 2012

Complete Tour de France gids 2012

Door: De Ondernemer 
Gepubliceerd: 29 juni 2012 18:00
Update: 11 juli 2012 15:34

Een overzicht van alle ploegen, routekaarten, profielen van etappes, podiumkandidaten, historie, interviews met wielrenners, recordhouders, eregalerij en overledenen in de Tour. Je vindt het allemaal terug in de complete Tour de France gids 2012 op DeOndernemer.nl.

 

Tour 2012:


Overzicht alle ploegen

22 teams met in totaal 219 renners verschijnen zaterdag aan de start van de Tour de France in Luik. Dit jaar rijden er 18 Nederlandse wielrenners mee in de Ronde van Frankrijk. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 12 Nederlanders aan de start verschenen. Het is alweer 21 jaar geleden dat er voor het laatst zo veel landgenoten richting Parijs vertrokken. Dat zijn er nog altijd negen minder dan het recordaantal in 1989, toen 27 Nederlanders van start gingen. Bekijk de profielen en deelnemerslijsten van alle ploegen.

| Klik op de afbeelding voor een vergroting

Overzichtskaart en etappes

De Ronde van Frankrijk begint op 30 juni met een proloog in Luik. Van daaruit gaat het via het Nauw van Calais naar de Vogezen en Alpen. In de slotweek wachten de Pyreneeëncols en nog een lange tijdrit op de voorlaatste dag. Klik op de afbeelding voor de complete overzichtskaart van de Tour en profielen en routekaarten van alle etappes.

Podiumkandidaten

Een overzicht van podiumkandidaten in de Tour de France van 2012.

Historie

Bijna geen evenement dat zovaak is beschreven als de Tour de France. De Tour heeft een lange geschiedenis van heroïek, afzien, doorbijten, vallen, opstaan en ook oplichting. Een kleine verzameling anekdotes over de Ronde van Frankijk.

De dronkenmansvlucht van Abdel-Kader Zaaf

De Algerijnse renner Abdel-Kader Zaaf leidde in de etappe Perpignan - Nîmes in 1950 een vlucht die hem in één klap wereldberoemd zou maken. Het was bloedheet die 28ste juli, met temperaturen boven 35 graden in de schaduw. De Algerijnse renners Marcel Molines en Abdel-Kader Zaaf waren wel wat hitte gewend en besloten daar hun voordeel mee te doen door een aanval te plaatsen op ruim 200 kilometer van de meet. Lees verder...

Wim van Est stort met gele trui in ravijn

Wim van Est was op 17 juli 1951 de eerste Nederlander die in de gele trui reed, na een indrukwekkende etappezege in de Pyreneeën een dag daarvoor. Lang mocht hij er echter niet van genieten, want nog diezelfde dag stortte hij in een ravijn tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque. Hij verloor de gele trui, maar overleefde de val en zou er wereldberoemd mee worden.

Video: de val van Van Est

Tourwinnaar rijdt 300 kilometer met kapot wiel

De winnaar van de Tour van 1921, de Belg Léon Scieur, reed in de voorlaatste en elfde etappe van Metz naar Duinkerken, elf spaken uit zijn achterwiel. Scieur kreeg een ander wiel, maar moest reglementair het defecte wiel bij aankomst aan de jury laten zien. Daarom droeg hij 300 kilometer lang het kapotte achterwiel op zijn rug. De tanden van het kamwiel lieten diepe sporen achter in de rug van de Belgische renner. De littekens waren tot zijn dood op het lichaam van de tourwinnaar te zien.

| Bron: de Bijbel van de Tour de Fance, Jean Nelissen

'Gegrilde kip' velt voltallige PDM-ploeg

De Ronde van Frankrijk 1991 kende bij de elfde etappe een ploeg minder. De voltallige PDM-ploeg moest die dag, 16 juli, noodgedwongen de Tour verlaten. Manager Manfred Krikke wees tegen beter weten in voedselvergiftiging door gegrilde kip aan als schuldige. De ware boosdoener was het dopignmiddel Intralipid, dat verkeerd bij de renners was toegediend. Een flesje Intralipid moet onder de 25 graden bewaard worden, wat onder de omstandigheden van de Tour niet kon worden gegarandeerd. Een flesje mocht ook maar één maal worden aangeprikt. De ploegarts had het middel echter 9 maal aangeprikt, waardoor de kans dat bacteriën werden ingebracht aanzienlijk vergroot werd. Alle renners liepen een bacteriële infectie op.

Nederlands bedrijf heeft de Tour versneld

Het Nederlandse bedrijf Movico dat alle finishlocaties tijdens de Tour de France verzorgt, maakt zich voor het zestiende achtereenvolgende jaar op voor een huzarenstukje. Directeur Wim van de Waarsenburg: "Wij rijden onze eigen Tour, maar dan met gebroken etappes."

Interview: Tankink heeft zijn clownspak uitgetrokken

De clown van het Nederlandse profwielerpeloton is niet meer. In plaats daarvan rijdt er nu een serieuze dertiger rond die zijn jongere onervaren collega’s wegwijs wil maken. Maar als de situatie het toe laat, zullen de grappen en grollen toch niet helemaal achterwege blijven. Was getekend: Bram Tankink, tijdens de komende Tour de France de wegkapitein van Rabobank.

Interview: Ruijgh heeft geen verwachtingen

De beste Nederlander in de Tour van 2011 legt alle positief bedoelde verwachtingen van de buitenwereld razendsnel naast zich neer. Voor Rob Ruijgh is de 21e plaats die hij als debutant bemachtigde in geen geval een springplank naar meer en beter. De voorbije maanden hebben hem te weinig houvast gegeven. Sterker nog, een knieblessure hield de Limburger van Vacansoleil-DCM geruime tijd aan de kant en zorgde er zo voor dat hij zich pas enkele dagen terug van zijn tweede startbewijs verzekerd wist.

Interview: Argos-Shimano heeft sprintgoud in handen

De mooiste dingen komen toevallig tot stand. Vraag dat maar aan de Nederlandse wagonnetjes van Team Argos-Shimano die tijdens de komende Tour de France gezamenlijk de sprinttrein vormen voor de Duitse sensatie Marcel Kittel (foto onder). Albert Timmer, Roy Curvers, Koen de Kort en Tom Veelers leggen dikwijls de rode loper uit voor hun snelle ploegmaat die als afmaker eigenlijk pas in de loop van dit wielerseizoen werd verwacht.

Uitgelicht: Nederlandse Teams

Rabobank met 6 Nederlanders

De wielerploeg van de Rabobank staat 30 juni met zes Nederlanders in Luik aan de start van de Ronde van Frankrijk. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn door de ploegleiding als kopmannen aangewezen.

Robert Gesink (Ned), Bauke Mollema (Ned), Steven Kruijswijk (Ned), Laurens ten Dam (Ned), Bram Tankink (Ned), Maarten Tjallingii (Ned), Luis-Léon Sanchez (Spa), Mark Renshaw (Aus), Maarten Wynants (Bel). Ploegleider: Nico Verhoeven.

Vacansoleil-DCM: Van Hummel en Hoogerland erbij

De wielerploeg van Vacansoleil DCM komt met een sterk Nederlands getint team aan de start van de Ronde van Frankrijk. De equipe telt vijf Nederlanders: Wout Poels, Kenny van Hummel, Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra en Rob Ruijgh.

Wout Poels Ned), Kenny van Hummel (Ned), Johnny Hoogerland (Ned), Lieuwe Westra (Ned), Rob Ruijgh (Ned), Kris Boeckmans (Bel), Gustav Erik Larsson (Zwe), Rafael Valls (Spa), Marco Marcato (Ita). Ploegleider: Hilaire Van der Schueren.

Argos-Shimano met vier Nederlanders

Wielerploeg Argos-Shimano heeft vier Nederlandse renners opgenomen in de selectie voor de Ronde van Frankrijk. Tom Veelers, Koen de Kort, Albert Timmer en Roy Curvers komen op 30 juni aan de start van de proloog in het Belgische Luik. Dat meldde het Nederlandse continentalteam.

Tom Veelers (Ned), Koen de Kort (Ned), Albert Timmer (Ned), Roy Curvers (Ned), Johannes Fröhlinger (Dui), Patrick Gretsch (Dui), Marcel Kittel (Dui), Yann Huguet (Fra), Matthieu Sprick (Fra). Ploegleider: Christian Guiberteau.

Doden

Vier renners hebben hun deelname aan de Tour de France met de dood moeten bekopen:

1910: Adolphe Hélière (FRA). Dook tijdens de rustdag in Nice vlakbij de Opera in zee en stierf tijdens het zwemmen.

1935: Francisco Cepeda (SPA). Viel in de zevende etappe bij Bourg d'Oisans en liep een schedelbreuk op. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Grenoble waar hij drie dagen later aan de gevolgen van zijn letsel stierf.

1967: Tom Simpson (GBR). Viel drie kilometer onder de top van de Mont Ventoux van zijn fiets. Hij werd weer in het zadel geholpen, fietste 300 nog meter verder en viel opnieuw. Daarop verloor hij het bewustzijn. Simpson werd per helikopter naar het ziekenhuis in Avignon gebracht, waar om 17.30 uur zijn overlijden werd vastgesteld. In de zakken van zijn shirt werden tabletten gevonden met een amfetaminehoudende stof. Als doodsoorzaak stelden de artsen een combinatie van de extreme inspanning op de Ventoux, het gebruik van alcohol en amfetamines vast.

1995: Fabio Casartelli (ITA). Kwam tijdens de vijftiende etappe op 18 juli tijdens de afdaling van de col Portret d'Aspet ten val en raakte met zijn hoofd een muurtje. Casartelli kreeg drie keer een hartstilstand in de helikopter die hem naar het ziekenhuis bracht. Na twee uur werd zijn reanimatie gestaakt, waarop de Tourdirectie zijn overlijden bekendmaakte.

| Bron: De Bijbel van de Tour de France, Jean Nelissen

Eregalerij: Lijst van Tourwinnaars

Met zeven tourzeges staat de Amerikaan Lance Armstrong fier aan kop in de eregalerij van winnaars van de Tour de France. De eerste editie in 1903 werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin, de regerend kampioen is Cadel Evans uit Australië. Vier renners wisten de Tour precies vijf keer te winnen: de Fransman Jacques Anquetil (jaren '50/'60), de Belg Eddy Merckx (jaren '60/'70), de Fransman Bernard Hinault, (jaren '70/'80) en de Spanjaard Miguel Indurain (jaren '90). Twee Nederlanders prijken in de eregalerij: Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980). Bekijk hieronder de hele lijst:

| Eddy Merckx (links) opweg naar zijn vierde tourzege in 1972 | Foto EPA

Jaar     Winnaar, Leeftijd en Nationaliteit
1903     Maurice Garin, 32, Frankrijk
1904     Henri Cornet, 19, Frankrijk
1905     Louis Trousselier, 24, Frankrijk
1906     René Pottier, 27, Frankrijk
1907     Lucien Petit-Breton, 24, Frankrijk
1908     Lucien Petit-Breton, 25, Frankrijk
1909     François Faber, 22, Luxemburg
1910     Octave Lapize, 22, Frankrijk
1911     Gustave Garrigou, 26, Frankrijk
1912     Odiel Defraeye, 24, België
1913     Philippe Thys, 22, België
1914     Philippe Thys, 23, België
1915 t/m 1918: afgelast vanwege de Eerste Wereldoorlog
1919     Firmin Lambot, 33, België
1920     Philippe Thys, 29, België
1921     Léon Scieur, 33, België
1922     Firmin Lambot, 36, België
1923     Henri Pélissier, 34, Frankrijk
1924     Ottavio Bottecchia, 29, Italië
1925     Ottavio Bottecchia, 30, Italië
1926     Lucien Buysse, 33, België
1927     Nicolas Frantz, 27, Luxemburg
1928     Nicolas Frantz, 28, Luxemburg
1929     Maurice De Waele, 32, België
1930     André Leducq, 26, Frankrijk
1931     Antonin Magne, 27, Frankrijk
1932     André Leducq, 28, Frankrijk
1933     Georges Speicher, 26, Frankrijk
1934     Antonin Magne, 30, Frankrijk
1935     Romain Maes, 22, België
1936     Sylvère Maes, 26, België
1937     Roger Lapébie, 26, Frankrijk
1938     Gino Bartali, 24, Italië
1939     Sylvère Maes, 29, België
1940 t/m 1946: afgelast wegens Tweede Wereldoorlog
1947     Jean Robic, 26, Frankrijk
1948     Gino Bartali, 34, Italië
1949     Fausto Coppi, 29, Italië
1950     Ferdi Kübler, 31, Zwitserland
1951     Hugo Koblet, 26, Zwitserland
1952     Fausto Coppi, 32, Italië
1953     Louison Bobet, 28, Frankrijk
1954     Louison Bobet, 29, Frankrijk
1955     Louison Bobet, 30, Frankrijk
1956     Roger Walkowiak, 29, Frankrijk
1957     Jacques Anquetil, 23, Frankrijk
1958     Charly Gaul, 25, Luxemburg
1959     Federico Bahamontes, 31, Spanje
1960     Gastone Nencini, 30, Italië
1961     Jacques Anquetil, 27, Frankrijk
1962     Jacques Anquetil, 28, Frankrijk
1963     Jacques Anquetil, 29, Frankrijk
1964     Jacques Anquetil, 30, Frankrijk
1965     Felice Gimondi, 22, Italië
1966     Lucien Aimar, 27, Frankrijk
1967     Roger Pingeon, 26, Frankrijk
1968     Jan Janssen, 28, Nederland
1969     Eddy Merckx, 24, België
1970     Eddy Merckx, 25, België
1971     Eddy Merckx, 26, België
1972     Eddy Merckx, 27, België
1973     Luis Ocaña, 28, Spanje
1974     Eddy Merckx, 29, België
1975     Bernard Thévenet, 27, Frankrijk
1976     Lucien Van Impe, 29, België
1977     Bernard Thévenet, 29, Frankrijk
1978     Bernard Hinault, 23, Frankrijk
1979     Bernard Hinault, 24, Frankrijk
1980     Joop Zoetemelk, 33, Nederland
1981     Bernard Hinault, 26, Frankrijk
1982     Bernard Hinault, 27, Frankrijk
1983     Laurent Fignon, 22, Frankrijk
1984     Laurent Fignon, 23, Frankrijk
1985     Bernard Hinault, 30, Frankrijk
1986     Greg LeMond, 25, Verenigde Staten
1987     Stephen Roche, 27, Ierland
1988     Pedro Delgado, 28, Spanje
1989     Greg LeMond, 28, Verenigde Staten
1990     Greg LeMond, 29, Verenigde Staten
1991     Miguel Indurain, 27, Spanje
1992     Miguel Indurain, 28, Spanje
1993     Miguel Indurain, 29, Spanje
1994     Miguel Indurain, 30, Spanje
1995     Miguel Indurain, 31, Spanje
1996     Bjarne Riis, 32, Denemarken
1997     Jan Ullrich, 23, Duitsland
1998     Marco Pantani, 28, Italië
1999     Lance Armstrong, 27, Verenigde Staten
2000     Lance Armstrong, 28, Verenigde Staten
2001     Lance Armstrong, 29, Verenigde Staten
2002     Lance Armstrong, 30, Verenigde Staten
2003     Lance Armstrong, 31, Verenigde Staten
2004     Lance Armstrong, 32, Verenigde Staten
2005     Lance Armstrong, 33, Verenigde Staten
2006     Óscar Pereiro Sio, 28, Spanje
2007     Alberto Contador, 24, Spanje
2008     Carlos Sastre, 33, Spanje
2009     Alberto Contador, 26, Spanje
2010     Andy Schleck, 25, Luxemburg
2011     Cadel Evans, 34, Australië

 

UitslagenEtappes

20e etappe (120 km)

Rambouillet - Parijs:

Cavendish (GBr/SKY) in 3.08.07

19e etappe (53,5 km)

Bonneval - Chartres, (tijdrit)

Wiggins (GBr/SKY) in 1.04.13

18e etappe (222,5 km)

Blagnac - Brive-la-Gaillarde

Cavendish (GBr/SKY)  in 4.54.12

17e etappe (143,5 km)

Bagnères-de-Luchon - Peyragudes

Valverde (Spa/MOV) in 4.12.11

16e etappe (197 km)
Bagnères - De-Luchon
T. Voeckler (Fra/EUR) in 5.35.02

15e etappe (158,5 km)
Samatan - Pau
P. Fédrigo (Fra/FDJ) in 3.40.15

14e etappe (191 km)
Limoux - Foix
L. Sanchez (Spa/RAB) in 4.50.29

13e etappe (217 km)
St-Paul Trois Chateaux - Le Cap D'Agde
A. Greipel (Dui/LOT) in 4.57.59

12e etappe (226 km)
St-Jean-De-Maurienne - Annonay Davezieux
D. Millar (GBr/GAR) in 5.42.46

11e etappe (148 km)
Albertville - La Toussuire
P. Rolland (Fra/EUR) in 4.43.54

10e etappe (194,5 km)
Macon - Bellegarde-sur-Valserine
T. Voeckler (Fra/EUR) in 4.46.26

9e etappe (tijdrit - 41,5)
Arc-et-senans - Besancon 
B. Wiggins (GBr/SKY) in 51.24

8e etappe (157,5 km)
Belfort - Porrentruy
T. Pinot (Fra/FDJ) in 3.56.10

7e etappe (199 km)
Tomblaine - La Planche Des Belles Filles
C. Froome (GBr/SKY) in 4.58.35

6e etappe (207,5 km)
Epernay - Metz
P. Sagan (Slw/LIQ) in 4.37.00

5e etappe (196,5 km)

Rouen - Saint-Quentin
A. Greipel (Dui/LOT) in 4.41.30

4e etappe
Abbeville - Rouen (214.5 km)
A. Greipel (Dui/LOT) in 5.18.32

3e etappe
Orchies-Boulogne-sur-mer (197 km)
P. Sagan (Slw/LIQ) in 4.42.58

2e etappe
Visé-Tournai (207,5 km)
M. Cavendish (GB/SKY) in 4.56.59

1e etappe
Luik-Seraing (198 km)
P. Sagan (Slw/LIQ) in 4.58.19

Proloog Luik (6,4 km)
F. Cancellara (Zwi/RSH) in 07.13

Algemeen klassement

 

1. Wiggins (GBr/SKY) 74.15.32

2. Froome (GBr/SKY) 2.05

3. Nibali (Ita/LIQ) 2.23

4. Van den Broeck (Bel/LOT) 5.46

5. Zubeldia (Spa/RSH) 7.13


25. TEN DAM (NED/RAB) 44.37
 

Trein

Mauric Garin zag zijn Tourwinst in 1904 en winst in de etappe Parijs-Lyon afgenomen. Na uitgebreid onderzoek van de Franse wielerbond bleek dat hij bepaalde trajecten met de trein had afgelegd.

Records

Langste solo

Albert Bourlon reed in 1947 de langste solo ooit in de Tour. Zijn vlucht duurde 235 kilometer en eindigde met etappewinst.

Meeste eindoverwinningen
7x Lance Armstrong, Verenigde Staten

Meeste keren 2e plaats
6x Joop Zoetemelk, Nederland

Oudste renner op het podium
Raymond Poulidor: 3e 40 jaar en 3 maanden in 1976

Jongste tourwinnaar
Henri Cornet, 19 jaar 11 maand en 20 dagen in 1904

Oudste tourwinnaar
Firmin Lambot, 36 jaar 4 maand en 9 dagen in 1922

Tourwinnaar die de gele, groene en bergtrui in hetzelfde jaar won
Eddy Merckx, 1969

Tourwinnaars die de gele trui de hele Tour droegen
Jacques Anquetil, Frankrijk, 1961

Tourwinnaars die de gele trui de laatste dag pas kregen
Jean Robic, Frankrijk, 1947
Jan Janssen, Nederland, 1968

Meeste dagen in de gele trui
96, Eddy Merckx, België

Meeste tourdeelnames
16x     George Hincapie, Verenigde Staten
16x     Joop Zoetemelk, Nederland

Meeste etappezeges
34x     Eddy Merckx, België

Tourwinnaar met het hoogste gemiddelde
Lance Armstrong, Verenigde Staten: gem. 41,654 km/h over 3607 km in 2005

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

 • Airbnb: slapen in 's werelds grootste begraafplaats

  DeOndernemer

  Airbnb: slapen tussen de doden
  Gisteren, 11:18
  Een ijzig koude lucht, piepende ratten, en zo'n zes miljoen schedels die je aanstaren. Dat is de nieuwste overnachtingsplek op Airbnb. Op 31 oktober, tijdens Halloween-nacht, biedt Airbnb een gratis overnachting aan in de Catacomben van Parijs, ook wel 's wereld grootste begraafplaats.

 • Imtech-kantoren onder de hamer

  DeOndernemer

  Imtech-kantoren onder de hamer
  Gisteren, 07:11
  In opdracht van de curatoren van het failliete Imtech veilt Troostwijk Veilingen de inventaris van zeven Imtech-kantoren.

 • Elimineer ruis

  DeOndernemer

  Elimineer ruis
  Gisteren, 12:17
  Veel experts zijn het er over eens, focus aanbrengen in je bedrijf is belangrijk om succesvol te kunnen ondernemen en je doelen te behalen. Maar hoe doe je dat? Voordat je aan je activiteiten kunt gaan werken is het van belang om alle ruis weg te nemen.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: