Succes In gesprek met inspirerende ondernemers

Jan de Groot: ‘Het recept? Dat weet ik niet’

Jan de Groot: ‘Het recept? Dat weet ik niet’

Door: Bram de Vrind 
Gepubliceerd: 13 november 2012 11:27
Update: 5 maart 2014 10:24

Hoogstpersoonlijk haalt hij dagelijks zo’n 1500 Bossche Bollen door de chocolade. Want Jan de Groot is naast maker van het succesvolste gebakje van Brabant, ook hoeder van een geheim recept. “Ze proberen het allemaal na te maken.”

 

 

Banketbakker Jan de Groot mag zich gelukkig prijzen met wekelijks rijen tot op de stoep voor zijn zaak aan de Stationsweg in Den Bosch. “Ik ben daar trots op. Je krijgt er bevestiging door: we doen het dus toch wel goed”, zegt Jan de Groot tegen DeOndernemer.nl. Maar het succes van de Bossche Bol heeft ook zijn keerzijde. “De familiebanden hebben er onder geleden.”

Tegeltjeswijsheden verboden. Je succesformule in twee zinnen.

“Door het gebruik van verse en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kun je je als banketbakker in deze tijd wel onderscheiden van de massaproductie.”

Leg uit.

Ik zeg niet dat we hiermee alleen het onderscheid maken, maar het is wel heel belangrijk. We gebruiken alleen ouderwetse ingrediënten. Onze bollen worden gemaakt met speciale Belgische Callebaut-chocolade. Die is voller van smaak. Verder gebruiken we de slagroomsoort met het hoogste vetgehalte en de minste lucht erin. Voor ons geldt: hoe vetter hoe beter. Het is een slagroomsoort die wij in stand houden.

Hoe ga je te werk?

Het is echt nachtwerk. Het personeel werkt van 7.00 tot 16.30 uur. Ik werk zelf van vijf tot vijf. Dat is gewoon nodig. Ik vul de bollen af met slagroom en haal ze door de chocolade. In de ochtend bakken we ongeveer 300 bollen. Vervolgens ga ik de hele dag door. Zonder pauzes. Per dag maken we zo'n 1500 stuks.

Waarom voorzie je al die bollen hoogstpersoonlijk van chocolade?

Dat komt omdat we met een geheim familierecept werken. Ze proberen het allemaal na te maken. Daarom doe ik het maar zelf.

Werk je in een speciaal afgeschermd gedeelte van de keuken?

Nee. Maar ik maak de bollen op zo'n manier dat niemand ziet wat erop gaat.

Je gaat volledige recept van de Bossche Bollen zeker niet prijsgeven?

Lacht: Het recept, dat weet ik niet!

Je oom Jan liet zich ontvallen dat er gekookte suiker door de chocolade gaat om de smaak te versterken.

Daar ga verder niet op in. We gooien niet alles op straat.

Hoe voelt het om hoeder van een geheim recept te zijn?

Nou, ook mijn oom Mario en een hele naaste medewerker kennen alle ingrediënten. Maar het is wel bijzonder om het recept als één van de weinigen te hebben. Het is geweldig dat er mensen vanuit heel Nederland voor hierheen komen. Het is hier altijd druk. Daar ben ik trots op.

Je meest verbazingwekkende succes?

Het herkend worden op straat. Altijd beginnen ze over die dingen. Dan vragen ze weer: 'Hé Jan de Groot, heb je geen Bossche Bollen bij je?' Dan denk ik ook: verzin eens een keer iets anders. Al die bekendheid is toch niet nodig, we zijn allemaal mensen.

En dat alles om een gebakje dat in de 18de eeuw door een andere Bossche bakkersfamilie is bedacht, las ik in De Telegraaf.

Dat is niet helemaal waar. De chocolade bol bestond inderdaad al, maar die werd gemaakt met vruchtjes, Zwitserse room en andere chocolade. De bol zoals we die nu kennen, is door mijn opa in 1938 bedacht. Hij noemde hem de sjekladebol, zoals de Bosschenaren nu nog steeds. Oud-burgemeester Van Lanschot bedacht de naam Bossche Bol, omdat hij een product wilde waarmee de buitenwereld de stad associeerde.

Succes kent ook zijn keerzijde.

Dat klopt. De familiebanden hebben geleden onder het succes. Dat heeft te maken met afgunst. De familie De Groot had al snel in de gaten dat de bakkerij van mijn opa een succes was en ze probeerden erop mee te liften. Ze gingen onze producten namaken, maar zeiden wel dat het echt gebak van De Groot was. Daarom hebben we 'Bossche Bollen van Jan de Groot' als merknaam vastgelegd. Ik heb nog steeds geen contact met die mensen.

Succes staat nooit stil.

Inderdaad. We zijn door ons succes gedwongen om uit te breiden. We kregen gewoon commentaar van klanten in de rij of met grote bestellingen, die we moesten teleurstellen. Nu hebben we de stap gezet om uit te breiden. Vorig jaar hebben we een deel van de productie verplaatst naar een nieuwe bakkerij in Engelen net buiten de stad. Daar maken we halffabrikaten, zoals puddingen en de soezen voor de Bossche Bollen. Dankzij de nieuwe bakkerij kunnen we de productie verdubbelen. We willen gaan leveren aan congressen en lunchrooms buiten Den Bosch. Misschien zijn de bollen straks ook in Amsterdam te verkrijgen. Hier in Den Bosch willen we de lunchroom uitbreiden met een verdieping.

De grootste bedreiging van je succes?

We moeten voorkomen dat het een industrieel product wordt. Dat zou de ondergang van ons succes betekenen. De Bossche Bol moet een schaars product blijven, dat ambacht uitstraalt. Dat je tijdens het wachten in de winkel ziet dat er weer een bakker aankomt met een plaat verse bollen. Als ze in de Albert Heijn komen te liggen, zijn de bollen niet meer bijzonder.  

Succes is eindig.

Op dit moment vallen veel bakkerijen om. Maar dat zie ik ons niet gebeuren. Ik denk dat we het op deze manier een hele tijd kunnen rekken.

Trefwoord(en): succes, gsucces, entrepreneur,

DeOndernemer.nl voelt elke week inspirerende ondernemers aan de tand over het begrip 'succes'.


Jan de Groot

Geboorteplaats en -datum: ’s-Hertogenbosch, 23-03-1971

Opleiding: MBO Banketbakker

Werk: Ik heb eerst bij diverse bedrijven werkervaring opgedaan om daarna bij mijn oom in het bedrijf te gaan werken. Ik heb eerst 4 jaar van hem de in’s en out’s van het bedrijf geleerd waarna hij in 2002 het bedrijf aan ons heeft verkocht.


3 ondernemerstips:

- Je werknemers zijn werknemers en geen vrienden. Zo hou je  het het langst gezellig op de werkvloer.
- Doe geen concessies aan de kwaliteit van je producten. Kwaliteit duurt het langst.
- Blijf jezelf. Doe alleen dingen waar je voor de volle 100% achter staat.


Derde generatie De Groot

"Mijn opa en oma zijn de bakkerij gestart. Daarna heeft mijn oom Jan hem overgenomen. Sinds 2002 hebben mijn nichtje en ik de bakkerij. Mijn oom heeft geen zoons en vroeg of ik de bakkerij wilde voortzetten. Ik had zelf ook de bakkersopleiding gevolgd en zag dat wel als een eer. Dat was wel de hoofdzaak waarom ik het gedaan heb. Het zou jammer zijn als zoiets verloren gaat."

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

  • Moszko blijft maar betalen

    DeOndernemer

    Moszko blijft maar terugbetalen
    Gisteren, 10:21
    Afgelopen weekend bevestigde oud-strafpleiter Bram Moszkowicz al dat hij een voormalige klant een lening van 35.000 euro zal teruggeven en nu blijkt dat de rechter vindt dat Moszkowicz een andere voormalige cliënt 15.000 euro moet terugbetalen.

  • De beste arbeidsvoorwaarden vind je hier

    DeOndernemer

    De beste arbeidsvoorwaarden
    Gisteren, 09:46
    Waar het ene bedrijf genoodzaakt is om zijn arbeidsvoorwaarden te versoberen (V&D) introduceert het andere bedrijf vernieuwende arbeidsvoorwaarden (Netflix). Maar welke Nederlandse werkgevers hebben de beste arbeidsvoorwaarden volgens hun medewerkers?

  • BN'ers op de bres voor vluchtelingen

    ANP

    BN'ers op de bres voor vluchteling
    Gisteren, 11:33
    Een grote groep prominenten heeft donderdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf opgeroepen om met elkaar iets te doen aan de Europese vluchtelingencrisis. Onder hen zijn KPMG-topman Jan Hommen en directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: malihaali101, 04 sep 2015 08:48
Wow! Such an amazing and helpful post this is. I really really love it. It's so good and so awesome. I am just amazed. I hope that you continue to do your work like this in the future also.affordable smart phones

Reageer Door: malihaali101, 03 sep 2015 20:10
Two full thumbs up for this magneficent article of yours. I've really enjoyed reading this article today and I think this might be one of the best article that I've read yet. Please, keep this work going on in the same quality.bodycentro

Reageer Door: malihaali101, 02 sep 2015 21:52
It's late finding this act. At least, it's a thing to be familiar with that there are such events exist. I agree with your Blog and I will be back to inspect it more in the future so please keep up your act.http://finance.yahoo.com/news/fighter-abs-2-0-review-183700065.html

Reageer Door: malihaali101, 29 aug 2015 23:52
I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own Blog Engine blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it.car limo service North Carolina