Succes In gesprek met inspirerende ondernemers

Frans Heesen: ‘Jacht met waterval? Alles kan!’

Frans Heesen: ‘Jacht met waterval? Alles kan!’

Door: Bram de Vrind 
Gepubliceerd: 18 december 2012 14:12
Update: 13 maart 2014 10:47

Als Brabants 'polyesterboerke' schopte hij het met een flinke dosis lef tot hofleverancier van superjachten voor de allerrijksten. Nu is multimiljonair Frans Heesen (66) als ambassadeur bezig aan zijn laatste kunstje bij Heesen Yachts in Oss. "Mijn wil is hier geen wet meer."

 

Succes:

 

Al sigarenrokend vertelt Frans Heesen de mooiste verhalen over succesvolle zakendeals met de rijksten der aarde. Over een platinum horloge als bedankje voor een jacht dat hij begin jaren negentig leverde aan de emir van Koeweit bijvoorbeeld (zie kader).

“Ik ben nog steeds trots op het bedrijf. Als ik rondloop over de werf, denk ik weleens: hoe is het toch mogelijk dat ik dit allemaal uit de grond gestampt heb?”, zegt Heesen in zijn kersenhouten 'personal office' bij de jachtenbouwer.

Maar de oprichter van het bedrijf merkt dat zijn definitieve afscheid nadert. Zijn contract loopt af per 2 april 2013. "Ik denk dat het opgeven van het ambassadeurschap nog moeilijker is dan mijn bedrijf verkopen."

Tegeltjeswijsheden verboden. Uw succesformule.

Doorzettingsvermogen om er een mooi bedrijf van te maken, dat is punt één. Loyaliteit naar je klanten toe. De juiste mensen om je heen verzamelen; je personeel is je gereedschap. En je moet als ondernemer geen angst hebben.

Wat was uw sterkste staaltje lef?

Mijn grootste uitdaging was de bouw van de Octopussy in 1987. De opdrachtgever wilde een jacht dat minstens 50 knopen kon varen. Dat lukte bijna niemand en wij hadden ook nog nooit zo'n schip gebouwd. We spraken af dat de klant het schip mocht weigeren als het niet snel genoeg ging. Bij aflevering voer het uiteindelijk nog sneller dan die 50 knopen.

Eind goed al goed dus, maar wel flink risico gelopen!

Ja, maar ik had het vertrouwen dat wij dat konden. Bij mij is het glas altijd halfvol.

Was de Octopussy uw meest verbazingwekkende succes?

De Octopussy heeft mij op de kaart gezet. We waren in één klap beroemd, we haalden er alle bladen mee. Op een beurs in Amerika kwam Larry Silverstein naar mij toe, de voormalige eigenaar van de Twin Towers in New York: 'Hey, I remember you from Octopussy!'

Frans Heesen en zijn vrouw Petra op hun superjacht Lady Petra in San Remo | Foto Justin Ratcliffe

Succes is ook mazzel hebben. U heeft de werf in 1978 per toeval voortgezet.

Niet helemaal. Ik was een polyesterboerke in de jaren zeventig en kocht de failliete werf aan om mijn bedrijf uit te breiden. Maar toen kwam een oude klant met de vraag of we een aluminium jacht van 21 meter konden bouwen, wat we nog nooit hadden gedaan. Ik heb daarop meteen de 15 man personeel uit WW gehaald en we hebben die klus aangepakt.

Succes bereik je niet in de schoolbanken.

Succes kun je niet leren. Ik heb nooit gestudeerd. Mijn accountant zei ooit: 'Als u eens wist hoeveel risico u nam, dan was u er nooit aan begonnen.' Dat is ook zo. Ik zie wel waar het schip strandt. Je moet denken in kansen. Als je steeds de risico's gaat berekenen, durf je niks meer. Angst is een slechte raadgever.

De keerzijde is dat je eerder misstappen begaat.

Dat klopt, maar misstappen horen ook bij het leerproces. Bij de Japanse motorbouwer Honda zeggen ze dat mislukkingen een reden voor verbetering zijn en uiteindelijk een ingrediënt voor succes. Ik heb nog geen schip gebouwd dat niet is verkocht.

In de branche draait het om het aanwakkeren van hebzucht.

In zekere zin wel. Ze willen allemaal de mooiste en de grootste hebben. We bouwen het speelgoed van de rijken.

En daar doet Heesen aan mee.

Doe je dat niet, dan verkoop je niks. Dan krijg je 'nee'.

Met welke speeltjes wordt de klant tegenwoordig gepleased?

Heesen bouwt nu zijn grootste jacht ooit. Die is 65 meter lang, het droogdok en de hal hebben ze ervoor verlengd. Hij krijgt twee zwembaden en een beachclub aan boord, waar je met je jetski's en ander speelgoed kunt aanmeren. Toen ik nog voorzitter van de raad van commissarissen was, tekenden we voor een jacht met een waterval aan boord. Niks is onmogelijk.

U bent als sponsor tevens 'suikeroom' van FC Oss. Als bedankje hebben ze vorig jaar het stadion naar u vernoemd. Waarom die betrokkenheid?

Ik maak mijn geld in Oss, dus wil ook in deze regio iets terugdoen. Een club als deze heeft een grote sponsor nodig om in de Eerste Divisie te blijven. Het bedrijf is vorig jaar gestopt als hoofdsponsor, maar ik ben nog altijd bij FC Oss betrokken en ben er trots op dat mijn naam op het stadion blijft staan.

Nooit plannen gehad om FC Oss naar de top van de Eredivisie te brengen à la Dirk Scheringa en AZ?

Ik zou dat wel willen en ik heb er ook het geld voor, maar het kan niet vanwege de rem van mijn vrouw. Ze is niet zo voetbalminded en houdt me heel strak aan het lijntje. 'Je moet daar je geld niet in stoppen', zegt ze dan. En ach, de club hoeft zelf ook niet zo nodig naar de Eredivisie.

Frans Heesen: "Mijn vrouw is niet zo voetbalminded. 'Je moet daar je geld niet in stoppen', zegt ze dan." | Foto Justin Ratcliffe

Is uw gezondheid de grootste bedreiging van succes?

Succes gaat niet in je koude kleren zitten. Je moet ervoor betalen. Ik heb een herseninfarct en hartinfarct gehad. Mijn gezondheid was een van de redenen om de tent in 2008 te verkopen. Ik lag nog maar net in het ziekenhuis en de kopers stonden al op de stoep. Het is niet mijn ding om het bedrijf uit mijn handen te laten glippen, dus ik heb actie ondernomen voor het te laat was. Ik wil niet over mijn graf regeren.

Volgens geruchten heeft u de werf verkocht voor meer dan 100 miljoen euro!

Ik kan dat niet bevestigen. De verkoop in april 2008 bleek een gouden zet, een paar maanden later brak de crisis los. Ik ben blij dat ik de werf heb verkocht aan een investeringsmaatschappij. Deel uitmaken van een solide, internationale groep is goed voor de werf die mijn naam draagt.

Er komt een tijd van definitief afscheid. Uw ambassadeurschap bij Heesen Yachts loopt per 2 april 2013 af.

Het ambassadeurschap is mijn laatste kunstje. Ik kom hier nu nog iedere dag, maar dat kan best per 2 april gedaan zijn. Ik denk dat het opgeven van het ambassadeurschap nog moeilijker is dan mijn bedrijf verkopen. Misschien ga ik wel met mijn ziel onder de arm lopen. Je kindje in de steek laten, dat gaat niet. Maar mijn hart zal altijd uitgaan naar de werf en de mensen.

Succes is eindig.

Alles is eindig, niks is forever. Er komt een keer een punt, waarop je moet loslaten. Ik denk dat dat voor mij 2 april volgend jaar is.Het is tijd om mijn aandacht en energie te besteden aan mijn familie.

Het jacht van Frans Heesen: Lady Petra (46,7 meter)


Hoofdfoto | Justin Ratcliffe


Frans Heesen

Geboren: Oss, 27 mei 1946

Opleiding: LTS


Horloge van de emir

Heesen leverde vlak voor de Eerste Golfoorlog in de jaren negentig een superjacht aan de koninklijke familie van Koeweit. De royals hadden hem als bedankje een horloge beloofd, maar moesten het land ontvluchten vanwege de inval van het Irakese leger. Vorig jaar werd het horloge alsnog afgeleverd.

"Ik kwam de emir tegen op de Dubai Boat Show. Ik had hem in geen 25 jaar gezien. Hij wees naar mij en zei: "Mister Heesen, heb je dat horloge van mij gehad?" Ik zei dat het nooit was aangekomen. Later werd die 'Rado' alsnog afgeleverd. Ik kende dat merk helemaal niet, maar het bleek een dure limited edition!"


Heesen Yachts

450 medewerkers

Jachten van 40 tot 65 meter

Meer dan 150 jachten te water sinds 1978

Scheepsbouwcomplex van 44.000 vierkante meter

Kosten superjacht Frans Heesen (46,7 meter): 25 miljoen euro


Koopje: Lady Petra

Frans Heesen zit niet stil op zijn nieuwe superjacht Lady Petra (46,7 meter). Hij liet het jacht bouwen ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van zijn vrouw Petra dit jaar. Het kostte rond de 25 miljoen euro, melden verschillende media. Maar Heesen vond het alweer tijd voor een nieuw vlaggenschip en laat nu een jacht van 55 meter bouwen. Prijs: onbekend.

“Ik ben ook zo’n gek. Waarom moet het elke keer maar groter?”, relativeert de oprichter van Heesen Yachts. “Ach, ik ben een bouwer, al 40 jaar van mijn leven. Van niks naar een mooi product gaan. Daar ben je trots op hè.”

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

 • Geen tijd hebben is een mindset

  DeOndernemer

  Geen tijd hebben is een mindset
  14 uur geleden
  We maken een kennismakingsafspraak. Ik stel voor dat we dat via skype doen, dat scheelt haar tijd. Gonnie komt liever even persoonlijk kennismaken. Op het tijdstip van de afspraak komt Gonnie niet opdagen. Ik bel haar op. Zij was het helemaal vergeten.

 • Kersvers pretpark nu al failliet

  DeOndernemer

  Kersvers pretpark nu al failliet
  18 uur geleden
  De kans op een doorstart van het failliete pretpark Yumble in Roermond is vrijwel nihil. Alle overnamekandidaten zijn afgehaakt, laat curator Ad van Bergen weten.

 • Deal van 230 miljoen voor MKB

  ANP

  Deal van 230 miljoen
  18 uur geleden
  De online financiële marktplaats Zencap bundelt de krachten met het Amerikaanse Victory Park Capital om financiering aan kleine en middelgrote bedrijven in Europa een impuls te geven. Victory Parks investeert tot 230 miljoen euro in leningen die verstrekt worden via Zencap.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: imtiiz.ali2, 01 sep 2015 15:29
I seem to be forward to more reliable articles and I think we all wish to thank so many good articles, blog to share with usinstagram likes | how to get followers on instagram

Reageer Door: jamalashar34, 01 sep 2015 13:22
I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. Thanks..<a href='http://www.sat-gold.com/'>cccam server</a>

Reageer Door: jamalashar34, 01 sep 2015 11:15
I concept I’d read through it again for the purpose of professionally. Especially significant insights, could be spine for the purpose of further..SEO

Reageer Door: jamalashar34, 01 sep 2015 10:08
Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post. bail bonding Atlanta

Reageer Door: jamalashar34, 01 sep 2015 08:15
Thanks for your post. I’ve been thinking about writing a very comparable post over the last couple of weeks, I’ll probably keep it short and sweet and link to this instead if that's cool. watch movies online