Kerst in de gevangenis DeOndernemer.nl adviseert linzen en knolselderijsalade

Opgesloten chef-kok kookt voor gevangenismaatjes

Opgesloten chef-kok kookt voor gevangenismaatjes

Door: John Smeets
Gepubliceerd: 24 december 2012 17:13
Update: 25 april 2013 12:51

De redactie van DeOndernemer.nl weet alles over magnetronmaaltijden. Niet erg geschikt voor Eerste Kerstdag. Om toch voor wat inspiratie te zorgen, vroegen we een gedetineerde chef-kok een maaltijd samen te stellen. Goedkoop, lekker en mét een goed verhaal. Ook als je al kerstinkopen hebt gedaan, meer dan de moeite waard.

John Smeets praat liever niet over zichzelf. Ja, in zijn gedichten kom je het één en ander over zijn achtergrond te weten. Tot daar en niet verder. Maar snijdt gerust het onderwerp ‘vlees en vis’ aan. Hier kan hij uren als een bezetene over praten: vlees en vis in alle soorten en maten. Puur natuur. Groot en veel – of eigenlijk vooral dat laatste.

Geroutineerde gevangenisbezoeker

'Zelf ben ik nu 42 jaar jong en ik heb zeer veel ups en downs gehad in mijn leven. Zo ben ik de laatste tien jaar vaak de gevangenis in- en uitgelopen, zowel in het binnen- als het buitenland. En dat was niet als bezoeker. Natuurlijk ben ik daar echt niet trots op.

Liefde voor de keuken

Als we over mijn liefde voor de keuken beginnen kan ik er breeduit voor gaan zitten. Het is niet zo dat ik op mijn zevende een bief stond stond te bakken, er kwam veel meer bij kijken. Ik rolde erin door mijn werk bij Gauchos, daarna heb ik nog in verschillende restaurants van Maastricht tot Amsterdam gewerkt.

Op de fiets naar het slachthuis

Als ik het zo zit te schrijven, lijkt het wel een eeuwigheid geleden omdat alles zo snel is gegaan. Van Gauchos naar Amsterdam, waar ik als chef-kok aan de slag ging, gaan mijn gedachten al snel richting de Filipijnen. Ik kwam daar door mijn (inmiddels ex-)vrouw in Manilla terecht, bij hotel De Windmill. Achter in het hotel was een lokaal waar je wat kon eten. Mijn ex-vrouw stond daar in een klein keukentje te kokkerellen.

Hart, pens, hersenen, vet

Op een dag stuurde ze mij op de fiets naar een salchthuis. Kippen, geiten, schapen, paarden, kalfsbotten; er hing daar zó veel… genoeg om de hele stad van eten te voorzien. Ik kan heel veel vertellen over wat daar allemaal gebeurde, maar het belangrijkste is wat ik daar geleerd heb. Ik heb er geleerd dat ze op de Filipijnen geen vleesafval kennen, alles wordt gebruikt, het hele beest. Mijn eerste bezoek aan dat slachthuis zal ik nooit vergeten. Ik kreeg een pakketje mee met hart, pens, hersenen en vet.

Bloed droop langs de benen

Man, tijdens het fietsen droop het bloed langs mijn benen. Ik dacht dat het allemaal voor de hond van de baas was. In Nederland kennen we dit helemaal niet. Als mensen hier een koe in de wei zien, denken ze dat er 600 kilogram entrecote of ossenhaas aan zit.

Ik zweer het...

Als het aan mij zou liggen dan zouden alle Nederlandse leerling-koks de grens over gaan voor een degelijke opleiding, want in Nederland zijn de opleidingen gewoon ruk!

Ik zweer het, af en toe kom ik zo’n jongen teen die een echte zalm niet herkent… omdat hij niet roze is! In België zit een fantastisch internaat met discipline. Hier in Nederland leren ze niet dat horeca echt werken is en als je verder wilt komen moet je knallen en uren maken. Alles wat je afleidt moet je elimineren, dat is ook het mooie van dit boek.

Eten in de gevangenis

Het eten in de gevangenis was jaren geleden nog wel te doen, maar nu is het een uitgestoomde prak, wat dus inhoudt dat gedetineerden totaal geen vitaminen meer binnenkrijgen en dit omdat Justitie zo nodig moet bezuinigen.

Buch in de bajes

Veel Nederlanders zullen de afgelopen tijd gekeken hebben naar het tv-programma van Menno Buch, ‘Buch in de bajes’. Hierin waren de kant-en-klare maaltijden duidelijk te zien.

Afdelingshoofden proeven niet

Er werd ook verteld dat het afdelingshoofd deze maaltijden dagelijks zelf moet proberen, maar dat gebeurt hier niet. Er is wel een andere afdeling (medische dienst) die de maaltijden proeft. In het programma werd niet vermeld dat iedere gedetineerde het recht heeft om gebruikt te maken van de keuken en iedere week vers vlees en verse groenten kan bestellen bij de winkelier.

Eén grote chaos

Mijn bureau was vaak één grote chaos en overal liggen papieren want alle recepten schrijf ik uit mijn hoofd en aan de hand van de winkellijst van deze gevangenis. Ik heb hier geen toegang tot het internet en schrijf alles met de hand.

Woede, verdriet en ook een paar tranen

Dagelijks schrijf ik door tot ongeveer middernacht, behalve op de dinsdag want dan komt het programma ‘Je ouders in de lik’ van Claudia Schoemacher. Dit programma wil ik absoluut zien. Het grijpt me ook erg aan omdat ik ook een zoon heb. Alle gevoelens die ik in me hebt, zoals woede en verdriet, komen dan naar boven. Samen met een paar tranen. Na het kijken van dit programma kom ik tot rust door het schrijven van een gedicht (zie aan linkerzijde van dit artikel).

Zuurvlees met patat en salade

In augustus 2012 heb ik een kookactiviteit georganiseerd. Ik heb toen voor de hele afdeling ‘zuurvlees met patat en salade’ gemaakt. Toen ik bijna klaar was kwam er een man, in net pak, de keuken in. Ik dacht eerst: ‘Dat is zeker een arts?’, maar al vlug stelde hij zich voor als directeur dhr. H. Plattel. Hij wilde graag mee-eten.

Het was héérlijk

Ik maakte een leuk bordje voor hem klaar wat hij meenam naar kantoor en na enkele minuten kwam hij terug naar de keuken met de mededeling dat het hem heerlijk gesmaakt had. Wat de kookactiviteiten betreft mocht ik op zijn medewerking rekenen.

Eten voor 2,25 per persoon

De hoeveelheden in alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen. Het bedrag per maaltijd komt op 9 euro, dat is dus 2,25 euro per gedetineerde per maaltijd per dag. Ik heb dit gekozen als richtlijn, omdat het BINUD dit als haalbaar acht voor een gezonde maaltijd.

 

De smaak te pakken gekregen? Wij selecteerden twee gerechten die het bereiden volgens ons meer dan waard zijn. Redactie favorietjes. En vergeet niet: het kost bijna niets, mensen!

Pittige stoofschotel met linzen

Ingrediënten:

*300 gram bruine linzen
*2 laurierblaadjes
*2 teentjes knoflook
*3 grote uien
*2 rode pepertjes
*600 gram tomaten
*8 stengels bleekselderij
*300 gram aardappelen
*4 eetlepels olie
*1 bosje koriander
*zout

Beredingswijze:

- Zet de linzen net onder water en laat ze in 25 min. langzaam garen met laurier, 1 teentjes knoflook en 1 in grove stukken gesneden ui.

- Snijd de pepertjes door, verwijder de zaadjes en znijd ze in zeer fijne reepjes.

- Ontvel de tomaten en snijd ze in reepjes.

- Verwijder de harde draden van de bleekselderij en znijd ze in boogjes.

- Snijd de aardappelen in blokjes.

- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en smoor hierin de overige 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook, rode peper, bleekselderij en aardappelblokjes in ongeveer 15 min. gaar onder veelvuldig roeren.

- Snijd de koriander fijn, roer dit door het gerecht en breng het geheel op smaak met zout.

Knolselderijsalade

Ingrediënten:

*1 grote knolselderij
*1 bleekselderij
*75 gram walnoten
*75 gram ansjovis
*2 sinaasappelen
*1 ananas
*1 ui
*150 gram oude kaas
*2 eetlepels azijn
*1 eetlepel mosterd
*2 deciliter room
*peper en zout

Bereidingswijze:

- Snijd de knolselderij in kleine stukjes.

- Ontdoe de bleekselderij van de draden en snijd de stengel in kleine blokjes.

- Schil de sinaasappel, snijd partjes en vang het sap op.

- Snijd de ananas in kleine blokjes.

- Snipper de ui en snijd de kaas in kleine stukjes.

- Snijd de ansjovis in kleine stukjes.

- Klop de room op tot yoghurtdikte.

- Vermeng alle genoemde ingrediënten en breng op smaak met azijn, mosterd, room, peper en zout.

- Serveer in een bokaal.

Lekker met Turks brood!

Trefwoord(en): voorpublicatie, vparchief2012,

Gedicht uit de lik

Ik ben ik, dat is niet fijn,
Zou zo graag heel anders zijn.

 

Hoe moet ik het zeggen?
Zal proberen het uit te leggen:

 

Mijn gedachten doen soms raar,
Lopen kriskras door elkaar.

 

Van binnen voel ik een strijd, een storm, een orkaan,
Voor een normaal mens niet te verstaan.

 

Zou mijn woede en boosheid voor vrede willen ruilen,
Me van al deze gedachten bevrijden,
Niet meer strijden, geen mensen vermijden.

 

Ik voel me veilig bij jou,
Omdat ik je vertrouw.

 

Soms wil ik met je praten,
Maar ben bang dat je me gaat haten.

 

Soms wil ik je afstoten, ver weg uit mijn bestaan,
Toch wil ik niet dat je me laat gaan!

 

Soms is er liefde, soms is er haat,
mijn grillen en nukken…
Hak mijn leven in stukken.

 

Ik kwets mensen van wie ik hou,
Dat is echt niet zoals ik het graag hebben zou.

 

John Smeets

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

 • Werkende moeder betaalt hoge tol

  DeOndernemer

  Werkende moeder betaalt hoge tol
  Gisteren, 09:27
  De werkende moeder, die in het midden van haar carrière staat, verdient in Nederland 6 procent minder ten opzichte van een vrouw zonder kinderen. Vooral moeders boven de 50 jaar komen er bekaaid vanaf, zij verdienen bijna 9 procent minder.

 • Monsanto staakt overnamepoging Syngenta

  ANP

  Monsanto stopt met Syngenta
  Gisteren, 10:15
  Zadenhandelaar Monsanto staakt zijn poging om de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen. Volgens Monsanto ontbreekt het aan een 'constructieve betrokkenheid' bij de Zwitsers, zo stelde het bedrijf in een verklaring.

 • Starters winnen gratis winkel in Hengelo

  DeOndernemer

  Starters winnen gratis winkel
  Gisteren, 10:41
  'Win je winkel' is een experiment van gemeente Hengelo die het treurige stadshart met leegstaande panden nieuw leven in moet blazen. De actie moet jonge ondernemers 'die al jaren met plannen rondlopen' uit de tent lokken.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: akashseo962, 28 aug 2015 12:00
Thanks for Nice and Informative Post. This article is really contains lot more information about This Topic. Movers and Packers Bangalore Movers and Packers Delhi Movers and Packers Gurgaon Movers and Packers Pune

Reageer Door: akashseo962, 28 aug 2015 12:00
Thanks for Nice and Informative Post. This article is really contains lot more information about This Topic. - Movers and Packers Noida Movers and Packers Thane Movers and Packers Navi Mumbai Movers and Packers Ghaziabad Movers and Packers Faridabad

Reageer Door: akashseo962, 28 aug 2015 11:59
Thanks for post this helpful post - Please visit for More information about - Movers and Packers Hyderabad Movers and Packers Mumbai Movers and Packers Chennai

Reageer Door: malihaali101, 24 aug 2015 16:38
I am a new user of this site so here i saw multiple articles and posts posted by this site,I curious more interest in some of them hope you will give more information on this topics in your next articles. Japanese car exporter

Reageer Door: mannandy, 22 aug 2015 05:27
I want to know some other information about this site. So please give me this news quickly. I always will be aware of you. leptin 5 rules on rebelmouse