Voorpublicatie Pleidooi tegen zelfhulpboeken

Tegengif: voor iedereen die positief denken hekelt

Tegengif: voor iedereen die positief denken hekelt

Door: Oliver Burkeman
Gepubliceerd: 27 december 2012 14:34
Update: 25 april 2013 12:37

Een zware Kerst achter de rug? De ongelukkigheid zelve? Gooi dan in ieder geval alle zelfhulpboeken maar weg. Helpt nooit, niet aan beginnen. Juist omdat we krampachtig proberen gelukkig te worden, bereiken we het tegenovergestelde, stelt Oliver Burkeman. Met 'Tegengif' schreef hij een pleidooi tegen het positief denken. Een exclusieve voorpublicatie.

Misschien wist u allang dat zelfhulpboeken, de hedendaagse apotheose van het zoeken naar geluk, tot de zaken behoren die ons niet gelukkig kunnen maken. Maar voor de volledigheid meld ik even dat onderzoek er sterk op wijst dat je er meestal weinig aan hebt.

Daarom hebben sommige uitgevers van die boeken het onder elkaar over de ‘achttien-maandenregel’, die inhoudt dat de kans dat iemand een willekeurig zelfhulpboek zal aanschaffen het grootste is voor iemand die binnen de daaraan voorafgaande achttien maanden een zelfhulpboek heeft aangeschaft – een boek dat kennelijk niet al zijn problemen heeft opgelost.

Boodschap zelfhulpboeken heel banaal

Als je met een onbevooroordeelde blik naar de plank met zelfhulpboeken kijkt is dat niet echt verrassend. Het is begrijpelijk dat we smachten naar een nette oplossing in boekvorm voor het probleem mens te zijn, maar als je de verpakking wegdenkt blijkt de boodschap van dergelijke boeken meestal heel banaal.

Ben vriendelijk!

Zo zegt The Seven Habits of Highly Effective People in wezen dat je moet bepalen wat voor jou het belangrijkste is in je leven en dat je dat dan moet gaan doen.

How To Win Friends and Influence People adviseert de lezers om vriendelijk te zijn in plaats van onhebbelijk en om mensen vaak met hun voornaam aan te spreken. Een van de succesvolste managementboeken van de afgelopen paar jaar, Fish!, dat bedoeld is om geluk en productiviteit op de werkvloer te bevorderen, stelt voor om kleine speelgoedvisjes uit te reiken aan de werknemers die het hardste werken.

Woede verdwijnt niet

Zoals we zullen zien verkondigen zelfhulpgoeroes die een specifiekere boodschap hebben meestal stellingen die eenvoudigweg niet worden gesteund door degelijk onderzoek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat woede niet verdwijnt als je er uiting aan geeft en vergroot het visualiseren van je doelen kennelijk niet de kans dat je ze ook waarmaakt.

Bloeiende geluksindustrie

En los van uw mening over landenvergelijkend onderzoek naar geluk, waarvan de resultaten tegenwoordig met een zekere regelmaat worden gepubliceerd, is het opvallend dat de ‘gelukkigste’ landen nooit de landen zijn waar de meeste zelfhulpboeken worden verkocht, en ook niet de landen waar men het vaakst professionele psychotherapeuten raadpleegt.

Het hebben van een bloeiende ‘geluksindustrie’ is duidelijk niet voldoende om nationaal geluk te produceren en het is niet onredelijk om te vermoeden dat het de situatie juist slechter maakt.

Strategieën om geluk te bereiken

Toch is die ondoeltreffendheid van de huidige strategieën om geluk te bereiken in wezen maar een klein deel van het probleem. Er is goede grond om te geloven dat om te beginnen het begrip ‘zoeken naar geluk’ zelf al misplaatst is. Wie zegt bijvoorbeeld dat geluk een steekhoudend doel is? Religies hebben er nooit expliciet veel nadruk op gelegd, althans voor zover het deze wereld betreft, en ook filosofen hebben het zeker niet unaniem onderschreven. En elke evolutiepsycholoog zal u vertellen dat de evolutie er geen belang bij heeft dat u gelukkig bent, mits u zich niet zo lusteloos of ellendig voelt dat u de wil om u voort te planten verliest.

Afvragen gelukkig te zijn, maakt ongelukkig

Zelfs als we aannemen dat geluk een nastrevenswaardig doel is, dan nog wacht ons een grotere valkuil: streven naar geluk lijkt de kans veel groter te maken dat je dat doel nooit zult bereiken. ‘Als je jezelf afvraagt of je gelukkig bent,’ merkte de filosoof John Stuart Mill op, ‘dan ben je het niet langer.’

Het lijkt erop dat je van geluk  hoogstens een glimp kunt opvangen vanuit een ooghoek, dat je er niet rechtstreeks naar moet kijken. (Het komt veel vaker voor dat we ons herinneren dat we vroeger gelukkig waren dan dat we ons ervan bewust zijn dat we nu gelukkig zijn.)

Wat is geluk überhaupt?

Deze situatie wordt nog verergerd doordat het onmogelijk lijkt om in woorden vast te leggen wat geluk eigenlijk is, en zelfs als we aannemen dat dit wel kan, dan nog levert dat uiteindelijk waarschijnlijk evenveel verschillende definities op als er mensen op deze planeet zijn.

Dat alles maakt het verleidelijk om te concluderen dat ‘Hoe kunnen we gelukkig worden?’ eenvoudig de verkeerde vraag is – dat we ons er maar beter bij neer kunnen leggen dat we het antwoord daarop nooit zullen weten en in plaats daarvan iets moeten gaan doen wat productiever is.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Wij geven 5 stuks weg. Retweet deze tweet en wie weet win jij een exemplaar van Tegengif.

Trefwoord(en): voorpublicatie, vparchief2012,

Tegengif is een pleidooi tegen het positief denken. In dit boek betoogt Oliver Burkeman dat we, als we zouden ophouden om zo hard te proberen om gelukkig te worden, best eens een leuk leven zouden kunnen hebben.

Evenveel stress als vreugde

Rijkdom leidt niet per definitie tot geluk, en een gezin en een baan blijken evenveel stress als vreugde met zich mee te brengen. Talloos zijn de boeken die ons beloven dat we het geluk in het leven kunnen vinden door positief te denken. Maar ondertussen kunnen we het niet eens worden over wat ‘geluk’ eigenlijk betekent. Jagen we iets na wat niet bestaat?

Krampachtig gelukkig worden

Oliver Burkeman betoogt in Tegengif dat we in een valkuil zitten. Doordat we krampachtig proberen gelukkig te worden, bereiken we juist het tegenovergestelde. Hij laat zien dat er een alternatief pad naar geluk en succes is. Daarbij is het belangrijk mislukkingen, pessimisme, onzekerheid en twijfel – alles wat we in ons leven krampachtig proberen te vermijden – niet angstvallig uit ons leven te bannen maar juist toe te laten.

 

‘Na Tegengif zul je nooit meer een zelfhulpboek hoeven lezen.’ – The Guardian

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

 • Schokkende beelden: Gruwelijke waarheid achter McNuggets

  DeOndernemer

  Gruwelijke waarheid McNuggets
  28 augustus 2015, 12:17
  McDonald's is ernstig in verlegenheid gebracht door gruwelijke beelden die zijn geschoten bij een boerderij die kippen levert voor Chicken McNuggets. In de video is te zien hoe kippen herhaaldelijk met een priem worden gestoken en op brute wijze de nek omgedraaid.

 • Nestlé serveert koffie met blote borsten

  DeOndernemer

  Nestlé serveert met blote borsten
  28 augustus 2015, 15:32
  Hoe breng je koffiecreamer met een 'vleugje natuur' aan de man? Daar weten ze bij Nestlé wel raad mee. In een campagnevideo worden klanten geserveerd door poedelnaakte barista's. Natuurlijker kan immers niet, toch?

 • Sailing Yacht A: Miljardair ontwerpt nieuw speeltje

  DeOndernemer

  Miljardair ontwerpt nieuw speeltje
  28 augustus 2015, 14:36
  De rijke maar onbekende dhr. Melnichenko laat een waanzinnige boot bouwen: 'Sailing Yacht A'. Hij kost 400 miljoen, de mast is langer dan de Big Ben, het totaal aan zeiloppervlak groter dan een voetbalveld, en met 54 man aan personeel is het het grootste prive-jacht ter wereld.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: fiba4102, 23 apr 2015 16:11

Reageer Door: QdMemo, 22 aug 2014 09:22
Aweosme - Our aim is to capture elegance in a candid, photojournalistic way and to document - Very Nice Sharing Labor Day 2014 Labor Day Sales 2014.

Reageer Door: declanherbert, 20 jun 2014 18:12
Thank you for helping people get the awesome information they need id-farma.com

Reageer Door: vallisbarrire, 20 mei 2014 16:43
This is a very good lesson for me. creamanisa.org

Reageer Door: vallisbarrire, 20 mei 2014 16:42
I agree, in large countries such as the United States is certainly a lot of work to do http://specialist-ejakulasidini.blogspot.com/