Einde aan zoektocht

Levenloze lichamen Ruben en Julian gevonden

Levenloze lichamen Ruben en Julian gevonden

Gepubliceerd: 19 mei 2013 23:02
Update: 19 mei 2013 23:20

De lichamen die zondag werden gevonden in Cothen, zijn die van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie.

Lees ook:

Identificatie kan nog uren duren
Lichamen broertjes mogelijk gevonden
Broertjes psychisch mishandeld
Vader trof macabere voorbereiding
Afscheidsbrief vader Julian en Ruben
In beeld: Vindplaats Ruben en Julian

De twee broertjes Ruben (9) en Julian (7) woonden met hun moeder in Zeist. De vader, die zich op 7 mei van het leven beroofde, woonde in Vleuten. De ouders waren gescheiden. De kinderen woonden een deel van de week bij hun moeder en een deel van de week bij hun vader. Ze zaten op de Kerckeboschschool in Zeist, een basisschool.

De lichamen lagen bij een zogenoemde duiker, een afwateringsbuis onder het wegdek. Het is mogelijk dat de hevige regenval van zaterdag ervoor heeft gezorgd dat de lichamen uit een duiker zijn gespoeld. Duikers verwerken de afwatering van sloten en greppels op grotere watergangen. Als het hard heeft geregend, gaat het water in zo'n duiker harder stromen en heeft de stroom dus meer kracht.

De identificatie van de twee lichaampjes die zondag zijn gevonden in een duiker in Cothen is nog niet afgerond. Op basis van een aangetroffen camouflageshirt en spanbanden gaat de politie er vanuit dat de lichamen van Ruben en Julian zijn.

Het was al bekend dat een camouflageshirt van Julian kwijt was, Naar de oranje spanbanden is de politie weken op zoek geweest.

Zoekactie van ongekende omvang

De vermissing van de twee broertjes uit Zeist heeft geleid tot zoekacties van ongekende omvang voor Nederlandse begrippen, aldus de politie. Honderden politiemensen, brandweerlieden, militairen en burgers hebben dagenlang onafgebroken gezocht naar sporen van de twee kinderen.

"Deze zaak maakt allerlei emoties los. Ook bij politiemensen. Zeker als je zelf ook kinderen hebt'', aldus een politiewoordvoerder zondag. Ook in België en Duitsland is veelvuldig gespeurd naar de jongens, vooral omdat niet bekend is geworden welke route de vader in de vroege ochtend van 7 mei precies reed van Zuid-Limburg naar Doorn, waar hij zichzelf van het leven beroofde.

Gespecialiseerde mariniers zochten zowel in Zuid-Limburg als tussen Rhenen en Doorn naar de jongens. Helikopters en een F-16 maakten beelden vanuit de lucht om de minste verstoring van de grond op te kunnen merken. Groepen burgers doorkruisten ruim een week lang stapvoets tal van natuurgebieden, onder andere rond Zeist op aanwijzing van de moeder van de kinderen.

Jeugdzorg

De vermiste broers Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zouden onder toezicht komen van Bureau Jeugdzorg. Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. 

De Raad voor de Kinderbescherming is zeer kritisch over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden. Meer dan 10 hulpverleners en instanties hebben zich met de broers beziggehouden na de problematische scheiding van de ouders in 2008, maar dat zou nauwelijks effect hebben gehad.

Broertjes psychisch mishandeld

Al in 2009 stelde het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vast dat de ruzies tussen de ouders, die vaak door de rechter moesten worden beslecht, schadelijk waren voor de kinderen. Het AMK spreekt van 'psychisch geweld'. Dat is in april van dit jaar niet anders. De Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de kinderen "ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd" en vraagt de kinderrechter de jongens een jaar onder toezicht te stellen.

Uit het rapport van de Raad blijkt ook dat de vader zou worden gehoord als verdachte van kindermishandeling.

Kerk geopend

De pastor van de protestantse kerk in Cothen heeft zondagavond de kerk geopend voor mensen die willen stilstaan bij de ontdekking van de lichamen van Ruben en Julian. "Ik zet de deur van de kerk maar open en steek een kaarsje aan'', meldt pastor Rebecca Onderstal via Twitter.

Ook de katholieke Petrus en Pauluskerk in het dorp is geopend. Priester Anton ten Klooster laat weten dat wordt gebeden voor de mensen in Cothen en omgeving.

Ook volgens Onderstal is nog niet duidelijk of de vermiste broertjes bij de duiker in het buitengebied zijn gevonden. "Maar het dorp is steeds al heel erg betrokken omdat de vader uit Wijk bij Duurstede kwam en daar vrienden en familie heeft.''


| De 38-jarige vader van de jongens kende het gebied goed, want hij groeide op in Wijk bij Duurstede, enkele kilometers verderop. 
Duizenden condoleances

Duizenden reacties zijn er maandagochtend al op diverse condoleancewebsites voor de twee broertjes uit Zeist binnengekomen. Voor tien uur 's ochtends waren al meer dan 10.000 mensen het internet opgegaan. Onder meer op condoleance.nl en Facebook delen mensen hun verdriet over de dood van Ruben (9) en Julian (7). Bijna 2 weken lang is naar de jongens gezocht. Zondagmiddag werden hun lichamen gevonden in een afwateringsbuis in een sloot in een landelijk gebied bij de Utrechtse plaats Cothen.

De broertjes werden 2 weken geleden meegenomen door hun 38-jarige vader. Die pleegde op 7 mei zelfmoord in het recreatiegebied Doornse Gat. Sindsdien is met man en macht naar de jongens gezocht. Aangenomen wordt dat de vader zijn zoons heeft omgebracht.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen deondernemer

 • Top 10 Carrièrelessen voor ambitieuze vrouwen

  DeOndernemer

  Carrièrelessen voor ambitieuze vrouwen
  1 oktober 2015, 14:22
  Ruim 100 ambitieuze vrouwen kwamen woensdag bij elkaar voor Women in Control Café in het Nationale-Nederlanden Café in Rotterdam. Wat daaruit kwam? Een voorname lijst tips and tricks voor het bereiken van jouw persoonlijke top.

 • Dé tip van Vermeend voor starters

  DeOndernemer

  De startup-tip van Vermeend
  2 oktober 2015, 10:50
  Start met z'n tweeën, plus een stille vennoot erachter. Dat adviseert topeconoom en oud-minister Willem Vermeend. "Het is een goede methode, maar hij is bijna onbekend." Fiscaal onwetend, noemt hij de Nederlandse starter.

 • Facebook vreest adblocks niet

  DeOndernemer

  Facebook vreest adblocks niet
  1 oktober 2015, 11:51
  Voor adblocks is Facebook niet bang. "Wij hebben daar minder last van dan een bedrijf als Google, omdat Facebook een gesloten community heeft." Dat beweert Arno Lubrun, directeur Facebook Benelux, woensdag tijdens een ronde tafelmeeting in Amsterdam.

Meer nieuws deondernemer

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

Reageer Door: corsiebelpootjes, 20 mei 2013 10:45
weer een gezin wat te maken had met jeugzorg in de afgelopen tijd waar het meerdere malen geleid heeft tot zelfmoord en moord had de jeugzorg er zich mee bemoeid vaak kunnen ouders hier niet mee omgaan voelen dat ze gefaald hebben. en gaan daardoor dit soort beslissingen nemen. is het niet tijd dat er eens een uitgebreid onderzoekwordt ingesteld bij de jeugdzorg. in en in triest dit had niet hoeven te gebeuren als het kalf verdronken is dempt men de put.

Reageer Door: corsiebelpootjes, 20 mei 2013 10:38
Ik denk dat elke keer als de jeugzorg zich met een gezin bemoeid het mis gaat simpel weg om dat ouders zich dan gekrenkt voelen en denken dat ze gefaald hebben en sommige ouders kunnen hier niet mee omgaan alle gezinnen waar het de laatste tijd mee mis is gegaan zelfmoord en moord liepen bij de jeugzorg moet hier niet eens na gekeken worden. in en in triets weer had de jeugzorg er mee te maken.

Reageer Door: Frankaatje, 20 mei 2013 01:02
Sterkte. Eindelijk rust. Misschien niet de gewenste, maar rust. Ik heb het vanaf het begin gevolgd, En ik hoopte toch telkens weer dat ze levend terug gevonden zouden worden tijdens een kidnap o.i.d.