#Charitas

Grote reserve goede doelen

Door: Henk Willem Smits  
Gepubliceerd: 28 maart 2012 22:11
Update: 29 maart 2012 00:14

Goede doelen in Nederland houden miljoenen tot tientallen miljoen in kas. Waarom eigenlijk?

Goede doelen houden miljoenen euro’s, enkele grote zelfs tientallen miljoenen, in kas. Uit een steekproef blijkt dat Oxfam Novib bijna 62 miljoen euro aan liquide middelen heeft, Greenpeace ruim 10 miljoen euro en Artsen zonder Grenzen zelfs 92 miljoen euro. De meeste goede doelen houden dat geld liquide, dus op de bank, maar sommige, zoals Vluchtelingenwerk, hopen het te laten renderen door in obligaties en aandelen te beleggen.

Lijkt raar, want een goed doel zou toch juist graag zijn geld willen uitgeven aan de goede zaak. Niet voor niets is de regel dat het Centraal Bureau voor Fondsenwerving een maximum stelt aan de reserve: 18 maanden. Dat betekent dat mocht de fondsenwering volledig stil vallen, de organisatie haar hoofdkantoor en haar projecten nog 18 maanden kan laten doordraaien.

Ondanks dat het veel geld is, is 92 miljoen euro een reserve van 8 maanden, zegt Rolinda Montsma van Artsen zonder Grenzen. ‘Door die reserve kunnen we ook snel reageren als er een ramp gebeurt, of als er een conflict uitbreekt en ineens honderdduizenden mensen op de vlucht slaan die dringend medische hulp nodig hebben’, vertelt Montsma.

En een hoge reserve zorgt ervoor dat een goed doel zijn onafhankelijkheid en neutraliteit kan waarborgen. ‘Bijvoorbeeld hulp bieden in gebieden waarvoor internationaal nauwelijks of geen fondsen beschikbaar zijn, zoals Nigeria of de Noord-Kaukasus, of wanneer wordt besloten dat institutionele financiering in strijd is met de principes van Artsen zonder Grenzen. Dat gold in 2010 met name voor Pakistan en Somalië.’

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen economie

 • Wind veroorzaakt ravage op parkeerplaats Schiphol

  ANP

  Wind veroorzaakt ravage op parkeerplaats Schiphol
  20 uur geleden
  Als gevolg van windhozen zijn bijna honderd geparkeerde auto's op Schiphol in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt.

 • Lockheed wint grote defensiedeal

  ANP

  Lockheed wint grote defensiedeal
  23 uur geleden
  Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft een grote opdracht binnengesleept in Zuid-Korea. Het bedrijf gaat samen met Korea Aerospace Industries nieuwe gevechtsvliegtuigen ontwikkelen in een deal ter waarde van omgerekend 7,3 miljard euro.

 • Afzetprijzen industrie fors teruggelopen

  ANP

  Afzetprijzen industrie fors teruggelopen
  22 uur geleden
  De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in de eerste maanden van 2015 fors teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 8,8 procent onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar.

Meer nieuws economie

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie