#Charitas

Grote reserve goede doelen

Door: Henk Willem Smits  
Gepubliceerd: 28 maart 2012 22:11
Update: 29 maart 2012 00:14

Goede doelen in Nederland houden miljoenen tot tientallen miljoen in kas. Waarom eigenlijk?

Goede doelen houden miljoenen euro’s, enkele grote zelfs tientallen miljoenen, in kas. Uit een steekproef blijkt dat Oxfam Novib bijna 62 miljoen euro aan liquide middelen heeft, Greenpeace ruim 10 miljoen euro en Artsen zonder Grenzen zelfs 92 miljoen euro. De meeste goede doelen houden dat geld liquide, dus op de bank, maar sommige, zoals Vluchtelingenwerk, hopen het te laten renderen door in obligaties en aandelen te beleggen.

Lijkt raar, want een goed doel zou toch juist graag zijn geld willen uitgeven aan de goede zaak. Niet voor niets is de regel dat het Centraal Bureau voor Fondsenwerving een maximum stelt aan de reserve: 18 maanden. Dat betekent dat mocht de fondsenwering volledig stil vallen, de organisatie haar hoofdkantoor en haar projecten nog 18 maanden kan laten doordraaien.

Ondanks dat het veel geld is, is 92 miljoen euro een reserve van 8 maanden, zegt Rolinda Montsma van Artsen zonder Grenzen. ‘Door die reserve kunnen we ook snel reageren als er een ramp gebeurt, of als er een conflict uitbreekt en ineens honderdduizenden mensen op de vlucht slaan die dringend medische hulp nodig hebben’, vertelt Montsma.

En een hoge reserve zorgt ervoor dat een goed doel zijn onafhankelijkheid en neutraliteit kan waarborgen. ‘Bijvoorbeeld hulp bieden in gebieden waarvoor internationaal nauwelijks of geen fondsen beschikbaar zijn, zoals Nigeria of de Noord-Kaukasus, of wanneer wordt besloten dat institutionele financiering in strijd is met de principes van Artsen zonder Grenzen. Dat gold in 2010 met name voor Pakistan en Somalië.’

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen economie

 • SP: Dijsselbloem moet weg

  ANP

  'Dijsselbloem moet weg'
  Gisteren, 11:13
  Jeroen Dijsselbloem kan niet langer aanblijven als voorzitter van de eurogroep, meent SP-leider Emile Roemer maandag. Griekenland wil onderhandelen en na het vertrek van de Griekse minister Yanis Varoufakis als minister van Financiën kan Dijsselbloem als "de tweede hoofdrolspeler niet blijven zitten".

 • Marxist en seks-icoon

  ANP

  Marxist en seks-icoon
  Gisteren, 09:54
  De 53-jarige opgestapte Varoufakis is een gerespecteerd econoom en naar eigen zeggen een vrijzinnig Marxist. "Dat is niet iets waar ik tegenwoordig vrijwillig over praat, want alleen het noemen van het M-woord jaagt het publiek al weg"

 • Yanis Varoufakis stapt op

  ANP

  Yanis Varoufakis stapt op
  Gisteren, 09:24
  De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt zijn functie neer. "Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht"

Meer nieuws economie

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: