Japanse productie valt sterk terug

Gepubliceerd: 28 december 2012 09:22

De industriële productie in Japan is in november onverwacht sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijdag publiceerde.

De productie zakte met 1,7 procent ten opzichte van oktober en lag 5,8 procent lager dan in november 2011. Daarmee viel de industrie terug naar het laagste peil sinds het land werd getroffen door ernstige aardbevingen en een tsunami in maart 2011.

De slechte cijfers voeden de verwachtingen dat de deze week aangetreden nieuwe Japanse regering forse maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. Premier Shinzo Abe benadrukte in de verkiezingscampagne dat de centrale bank een veel agressiever beleid moet voeren om de economie aan te jagen en een einde te maken aan de aanhoudende prijsdalingen in het land.

Uit een ander overheidsrapport bleek dat die deflatie nog altijd niet is uitgebannen in Japan. Het gemiddelde prijspeil lag in november 0,2 procent lager dan een jaar eerder. De kerninflatie, de graadmeter die de prijzen van vers voedsel en energie buiten beschouwing laat, kwam uit op min 0,5 procent. Dalende prijzen zijn schadelijk voor de economische groei, onder meer omdat ze leiden tot uitstelgedrag bij consumenten.

De centrale bank streeft met zijn beleid naar een gemiddelde stijging van het prijspeil van 1 procent per jaar. Abe wil dat inflatiedoel verhogen tot 2 procent.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen economie

 • Duitsland en Frankrijk wankelen

  DeOndernemer

  Duitsland en Frankrijk wankelen
  16 oktober 2014, 16:43
  Recent onderzoek toont aan dat het economisch evenwicht in de eurozone een duidelijke verschuiving ondergaat nu in Duitsland het ondernemersvertrouwen in het afgelopen kwartaal flink daalde en daar ‘s werelds grootste handelsblok in mee dreigt te slepen.

 • 'Wanneer deze schok stopt, is heel moeilijk te zeggen'

  ANP

  'Wanneer deze schok stopt, is heel moeilijk te zeggen'
  16 oktober 2014, 13:59
  Beleggers zijn wakker geschud. Zij beseffen dat hun kooplust de afgelopen maanden was gebaseerd op een te rooskleurig beeld over het economisch herstel.

 • Staalproducent Nedstaal failliet

  ANP

  Staalproducent Nedstaal failliet
  17 oktober 2014, 13:00
  Nedstaal uit Ablasserdam is door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Het bedrijf kreeg eerder deze week uitstel van betaling omdat het zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Toen werd al rekening gehouden met een bankroet. De curatoren onderzoeken of een doorstart in afgeslankte vorm mogelijk is.

Meer nieuws economie

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie