Japanse productie valt sterk terug

Gepubliceerd: 28 december 2012 09:22

De industriële productie in Japan is in november onverwacht sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijdag publiceerde.

De productie zakte met 1,7 procent ten opzichte van oktober en lag 5,8 procent lager dan in november 2011. Daarmee viel de industrie terug naar het laagste peil sinds het land werd getroffen door ernstige aardbevingen en een tsunami in maart 2011.

De slechte cijfers voeden de verwachtingen dat de deze week aangetreden nieuwe Japanse regering forse maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. Premier Shinzo Abe benadrukte in de verkiezingscampagne dat de centrale bank een veel agressiever beleid moet voeren om de economie aan te jagen en een einde te maken aan de aanhoudende prijsdalingen in het land.

Uit een ander overheidsrapport bleek dat die deflatie nog altijd niet is uitgebannen in Japan. Het gemiddelde prijspeil lag in november 0,2 procent lager dan een jaar eerder. De kerninflatie, de graadmeter die de prijzen van vers voedsel en energie buiten beschouwing laat, kwam uit op min 0,5 procent. Dalende prijzen zijn schadelijk voor de economische groei, onder meer omdat ze leiden tot uitstelgedrag bij consumenten.

De centrale bank streeft met zijn beleid naar een gemiddelde stijging van het prijspeil van 1 procent per jaar. Abe wil dat inflatiedoel verhogen tot 2 procent.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen economie

 • BMW strooit met banen

  ANP

  BMW strooit met banen
  Gisteren, 06:36
  De Duitse autofabrikant BMW wil dit jaar 8000 nieuwe medewerkers werven, waarvan 5000 in Duitsland.

 • Dijsselbloem flirt met uitbetaling Grieken

  ANP

  Dijsselbloem flirt met uitbetaling
  23 uur geleden
  Griekenland kan misschien deze maand al een eerste betaling van noodsteun tegemoet zien mits het land afgesproken maatregelen doorvoert.

 • Macrocijfers dicteren

  ANP

  Macrocijfers dicteren
  Gisteren, 06:48
  De handel op de Europese aandelenbeurzen zal de komende week vooral worden gedicteerd door macrocijfers. Het zwaartepunt ligt op donderdag, wanneer de ECB en de Bank of England hun rentebesluiten openbaren.

Meer nieuws economie

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie