Japanse productie valt sterk terug

Gepubliceerd: 28 december 2012 09:22

De industriële productie in Japan is in november onverwacht sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijdag publiceerde.

De productie zakte met 1,7 procent ten opzichte van oktober en lag 5,8 procent lager dan in november 2011. Daarmee viel de industrie terug naar het laagste peil sinds het land werd getroffen door ernstige aardbevingen en een tsunami in maart 2011.

De slechte cijfers voeden de verwachtingen dat de deze week aangetreden nieuwe Japanse regering forse maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. Premier Shinzo Abe benadrukte in de verkiezingscampagne dat de centrale bank een veel agressiever beleid moet voeren om de economie aan te jagen en een einde te maken aan de aanhoudende prijsdalingen in het land.

Uit een ander overheidsrapport bleek dat die deflatie nog altijd niet is uitgebannen in Japan. Het gemiddelde prijspeil lag in november 0,2 procent lager dan een jaar eerder. De kerninflatie, de graadmeter die de prijzen van vers voedsel en energie buiten beschouwing laat, kwam uit op min 0,5 procent. Dalende prijzen zijn schadelijk voor de economische groei, onder meer omdat ze leiden tot uitstelgedrag bij consumenten.

De centrale bank streeft met zijn beleid naar een gemiddelde stijging van het prijspeil van 1 procent per jaar. Abe wil dat inflatiedoel verhogen tot 2 procent.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen economie

 • Ryanair wil prijzen bijna halveren

  ANP

  Ryanair halveert prijzen
  Gisteren, 07:23
  Prijsvechter Ryanair wil zijn prijzen voor vliegtickets aanzienlijk naar beneden brengen. De luchtvaartonderneming overweegt de gemiddelde prijs voor een vliegtuigticket te verlagen van 45 naar 25 euro.

 • Nagelbijten voor 10.000 managers en administratieve krachten

  ANP

  Nagelbijten voor 10.000 managers
  Gisteren, 08:17
  Delta Air Lines gaat snijden in de managers- en ondersteunende functies bij de luchtvaartmaatschappij. Bij Delta werken nu ongeveer 10.000 managers en administratieve krachten.

 • Pretpark duurder op drukke dag

  ANP

  Pretpark duurder op drukke dag
  Gisteren, 07:03
  Disney overweegt zijn pretparken in de Verenigde Staten duurder te maken op drukke dagen. Volgens het bedrijf is een dergelijke maatregel nodig om de magie van Disney ook in de weekenden en tijdens vakantieperioden te behouden.

Meer nieuws economie

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: