De lifestyle van... Hans Ubbink

De Mick Jagger-look a like

Door: Koster & Jojanneke
Gepubliceerd: 17 december 2008 23:29
Update: 17 december 2008 23:33

Een Nederlandse ontwerper met een hunkering naar exclusiviteit.

Hans Ubbink kleedt graag muzikanten. Laatst nog won een door hem uitgedost muziekgroepje, Le Marquis, een prijs voor best geklede band. Dat de Nederlandse mode-ontwerper wordt aangetrokken tot de wereld van de rock&roll en meeslepende jazzklanken (hij tekende ooit voor het kloffie van jazzvirtuoos Michiel Borstlap), moge duidelijk zijn, maar dat hij zelf op een legendarische rockster lijkt, begint ons nu pas te dagen. We kijken nog eens goed, ja, toch wel. Die leren skinnybroek. Dat haar. Die lach. En de bijbehorende lachrimpels.

Sprekend Mick Jagger.

Maar daar gaat het nu even niet om. Want hoewel Ubbink inmiddels zelf de status van een Herkende Nederlander heeft, gaat het niet om zíjn lifestyle, maar om die van de vele Nederlandse iconen die hij kleedt. Matthijs van Nieuwkerk kruist ’s avonds vaak zijn armen voor een in Ubbinkshirt en-jasje gehulde borst. VARA-collega Jeroen Pauw kreukt zijn Ubbinkoutfit regelmatig terwijl hij achterover leunend zijn gasten interviewt en durfal-schrijver en presentator Beau van Erven Dorens sprong laatst nog in de Amstel in een Ubbinkcombinatie.

De mode-ontwerper lacht, maar moet meteen iets rechtzetten. ‘Mensen drágen Hans Ubbink, we kleden ze niet.’ Want lieden met een voorliefde voor slank gesneden pakken en bloemrijke overhemden staan in de rij om bij Ubbink in de smaak te vallen. Eerst komt de Ubbink, en dan het succes, grapt de ontwerper. ‘Ze komen echt zelf naar ons toe.’ Het verhaal gaat de ronde dat Beau van Erven Dorens Ubbink maandenlang smeekte om een styling. Ubbink vertelt het zelf anders. ‘De styliste van Beau van Erven Dorens belde me. Pas na negen maanden had Beau zelf een gaatje in zijn agenda.’ Toen zette de ontwerper de deur wijd voor hem open. ‘Het duurde gewoon zo lang totdat het zover was dat we elkaar konden ontmoeten.’

Exclusief

Het Beau-verhaal is typerend voor Ubbinks werkwijze. Hoewel de zichtbaarheid op televisie voor zijn kleding een gouden greep is, kan niet elke presentator op de beeldbuis een Ubbink aan. Veel BN’ers wees hij de deur. Wie wil hij natuurlijk niet zeggen, maar de ontwerper heeft zo zijn eigen voorkeur en daardoor blijft het exclusief. ‘Ik zie mannen en vrouwen niet als uithangbord voor mijn kleding. Ze moeten vooral leuk en inspirerend zijn. Als iemand dan enthousiast is over een jasje of een blouse, dan zeg ik ‘veel plezier ermee’. Maar mijn kleding is niet voor azijnzeikers. Mensen die Ubbink dragen zijn tevreden met zichzelf en moeten om zichzelf kunnen lachen.’ Hoe hard Ubbink om zichzelf kan lachen, bewees hij met de T-shirt opdruk ‘Who the hell is Hans Ubbink?’ Een grapje, en de enige keer dat hij zijn naam pontificaal op een kledingstuk plakte.

Metroseksueel

Toch blijven zijn bekendste creaties de overhemden met bloemenpatroontjes en de getailleerde jasjes. Kleding die de vrouwelijke kant van de man benadrukken. ‘Tien jaar geleden voorspelde ik al de opkomst van een soort man die later de metroseksueel zou worden genoemd. Mensen zeiden toen letterlijk: ‘Deze man bestaat niet en zal nooit bestaan.’ En? Heb ik gelijk gekregen?’ Zijn voorspellende gave schrijft hij toe aan zijn frustratie over het gebrek aan variatie in mannenkleding. ‘Alles was uniform. Door je kleding laat je zien wie je bent. Manifestéér je dan zoals je bent.’ Zelf draagt hij al vijftien jaar louter zijn eigen merk. Alleen zijn sokken en het ondergoed zijn niet van eigen hand. ‘Die koop ik nog altijd gewoon bij de Hema.’

Foto: Oscar Seijkens

Hans Ubbink voor u

In drie stappen wordt u een bohémien ontwerper met rocksterallures.

1 Hans Ubbink wordt u alleen met een Hans Ubbinkpak, persoonlijk op maat gemaakt door HU zelf. Daarvoor moet de ontwerper u echter aardig vinden. Werk dus vooral aan uw Ubbink-please-skills.

2 Wees niet bescheiden. Een opmerking als ‘Ubbinkdragers zijn succesvol’, is helemaal goed.

3 Maak een vakantiedoeboek. Lekker knutselen. En maak er met iTunes een tophit-cd bij. Dat doet Ubbink ook elk jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
Reageer op dit artikel: