Fiscale eindejaarstips 2012

Door: BusinessCompleet 
Gepubliceerd: 12 december 2012 14:40
Update: 12 december 2012 15:01

Het einde van het jaar nadert. Hoe kunt u als ondernemer dit jaar fiscaal zo gunstig mogelijk afsluiten? Alfa Accountants en Adviseurs helpt u graag een handje met maar liefst 38 fiscale eindejaarstips, die we in twee delen publiceren. Vandaag het eerste deel. 

In deze tips is zoveel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief omdat ze eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd.

Tips voor alle belastingplichtigen
Voor het jaar 2013 staat een breed scala aan bezuinigings- en ombuigingsmaatregelen op stapel. Alle belastingplichtigen zullen de gevolgen daarvan gaan merken. Een deel van de maatregelen kan echter worden verzacht door te anticiperen, bijvoorbeeld door uw verzekeringsportefeuille na te lopen, uw box 3 vermogen te verlagen of studiekosten naar voren te halen. 

1) Loop uw verzekeringsportefeuille na
Per 1 januari 2013 betaalt u als particulier en als ondernemer 21% assurantiebelasting over uw verzekeringspremie en over de vergoeding voor de diensten van een bemiddelaar of verzekeraar. Dit is nu nog 9,7%. De assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen, zoals de auto- en inboedelverzekering.

De verhoging van de assurantiebelasting is een forse lastenverzwaring op de verzekeringen die u betaalt. Neem daarom nog dit jaar kritisch uw verzekeringsportefeuille door. Denk hierbij niet alleen aan aansprakelijkheids- verzekeringen, opstal- en inboedelverzekeringen en autoverzekeringen voor de auto's van de zaak, maar ook aan technische verzekeringen, bedrijfsrechtsbijstands- en milieuverzekeringen.

2. Houd rekening met nieuwe BTW-factureringsregels
Vanaf 1 januari 2013 gaan er nieuwe BTW-factureringsregels gelden. Naast alle gegevens die u nu al moet vermelden op de factuur, is er een aantal versoepelingen en wijzigingen. Mogelijk moet u dus uw facturen hier nog op aanpassen. Zo kan het zijn dat u in sommige gevallen volgend jaar wat extra gegevens op de factuur moet vermelden. Wanneer u als afnemer de factuur uitschrijft, het zogeheten self-billing, dan bent u verplicht de tekst ‘factuur uitgereikt door afnemer’ te vermelden. Hetzelfde geldt als de BTW is verlegd, maar dan met de tekst ‘BTW verlegd’. Ook bijzondere BTW-regelingen, zoals de marge- en reisbureauregeling, moeten verplicht vermeld worden op de factuur. 
Doet u zaken over de grens, dan moet u in principe een factuur uitreiken die voldoet aan de eisen van de lidstaat waar uw goederenlevering of uw dienst belast is. Is de BTW-schuld verlegd naar de afnemer, dan mag u straks de factureringsregels van Nederland toepassen. Hetzelfde geldt als de levering of dienst volgens de Europese BTW-regels belast is buiten de EU.
Vanaf 2013 mag u een vereenvoudigde factuur uitreiken voor bedragen tot € 100 en voor creditnota’s. Er hoeven dan minder gegevens op de factuur te staan. Een vereenvoudigde factuur mag echter niet worden uitgereikt bij grensoverschrijdende afstandsverkopen, bij intracommunautaire leveringen tegen het nultarief en als uw diensten belast zijn in een andere lidstaat dan waar u zelf bent gevestigd.

Let op!
Zorg dat u altijd een factuur uitreikt vóór de vijftiende dag na de maand waarin u de levering of de dienst heeft verricht. 

3. Check uw voorlopige aanslagen
Tegen het einde jaar van het jaar kunt u de winst beter inschatten. Het is verstandig om uw voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting opnieuw onder de loep te nemen en samen met uw belastingadviseur te kijken of aanpassing van uw voorlopige aanslagen nodig is. Daarmee voorkomt u dat u onnodig heffingsrente betaalt als de winst hoger uitvalt dan in eerste instantie verwacht.

Let op!
Er komt een nieuwe renteregeling voor het heffen en vergoeden van rente bij belastingaanslagen. Heffingsrente heet vanaf volgend jaar belastingrente. Invorderingsrente verandert niet van naam. De belangrijkste verandering is dat het tijdvak waarover belastingrente wordt berekend, volgend jaar aanvangt op de eerste dag van de zevende maand (meestal 1 juli) na afloop van het belastingjaar. Nu berekent de Belastingdienst nog standaard heffingsrente vanaf 1 januari na afloop van het belastingjaar. Het percentage van de belastingrente zal wel hoger liggen dan nu het geval is en in de nieuwe regeling vergoedt de Belastingdienst alleen rente als de aanslag te laat wordt opgelegd.

Lees alle tips hier (registratie verplicht).

 

Dit artikel is geplaatst in het kader van een samenwerking tussen DeOndernemer en BC.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen kennis

 • Financieel plan, huh?

  DeOndernemer

  Financieel plan, huh?
  Gisteren, 09:15
  MBO'ers hebben naar eigen zeggen goed inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Toch heeft slechts een klein deel van de MBO'ers daadwerkelijk een financieel plan tijdens en na de studie. Bijna 40 procent heeft geen financieel plan tijdens de studie en 50 procent heeft geen plan voor erna.

 • Instorten van de beurs is risico nummer één

  DeOndernemer

  Instorten van de beurs is risico nr 1
  Gisteren, 12:14
  Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zouden de komende tien jaar een risico kunnen lopen van 20.79 miljard dollar van het bruto binnenlands product door verschillende 'door de mens veroorzaakte' gevaren. Het instorten van de beurs is risico nummer één, gevolgd door overstromingen en cyberaanvallen.

 • Zo voorkom je tijdgebrek

  BC.nl

  Zo voorkom je tijdgebrek
  18 uur geleden
  Tijdgebrek is een fenomeen dat elke ondernemer kent. Druk, druk, druk. En té druk om na te denken over de vraag hoe je je tijd misschien beter zou kunnen indelen. Toch kan dat bijna altijd. In dit artikel helpen we je je tijd te plannen en prioriteiten te stellen.

Meer nieuws kennis

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: