Nadelen verrekenbeding met partner

Door: BusinessCompleet 
Gepubliceerd: 16 januari 2013 13:42
Update: 16 januari 2013 13:55

Ondernemers die in het huwelijksbootje stappen kiezen er daarbij vaak voor om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Op die manier wordt (het vermogen van) de partner beschermd tegen financiële risico’s van de onderneming. Meestal wordt daarvoor een zogenoemd periodiek verrekenbeding overeengekomen. Op grond van die afspraak blijven de vermogens van de partners strikt gescheiden, maar wordt jaarlijks wel het ‘overgespaarde’ inkomen verrekend.

Ondanks dat het periodiek verrekenbeding erg populair is en op papier goed functioneert, pakt het in de praktijk vaak anders uit. Dit zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken:

1) De jaarlijkse verrekening wordt niet uitgevoerd
De kern van het periodiek verrekenbeding is dat er jaarlijks daadwerkelijk wordt verrekend tussen de partners. Als men die verrekening niet uitvoert kan dat gevolgen hebben bij een latere echtscheiding. De wet bepaalt in zo’n geval namelijk dat het totale vermogen geacht wordt te zijn gevormd uit inkomen dat verrekend had moeten worden. Het gevolg is dat het gehele vermogen alsnog 50-50 verdeeld moet worden, inclusief het ondernemingsvermogen.

2) Welk inkomen moet worden verrekend? 

Om jaarlijks het overgespaarde inkomen te kunnen verrekenen moet vast staan wat onder ‘inkomen’ wordt verstaan. Die definitie is meestal onduidelijk. Vormt in de onderneming opgepotte winst bijvoorbeeld ook inkomen? Een jaarlijks uitgevoerde verrekening die achteraf onjuist blijkt te zijn kan bij echtscheiding alsnog leiden tot een 50-50 verdeling van het totale vermogen.

Lees verder.

Dit artikel is geplaatst in het kader van een samenwerking tussen DeOndernemer en BC.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen kennis

 • Een werknemer ontslaan? 7 scenario’s die hierbij een rol spelen

  DeOndernemer

  De 7 ontslagscenario's
  Gisteren, 12:04
  Iedere werkgever kan er op een gegeven moment mee te maken te krijgen: het ontslag van een medewerker. Dit is natuurlijk voor geen van beide partijen een prettige situatie, waardoor er maar beter voor gezorgd kan worden dat de ontslagprocedure zo goed mogelijk geregeld is.

 • Kamer van Koophandel: het gaat ZZP'ers voor de wind

  DeOndernemer

  KvK: ZZP'er mag niet klagen
  55 min geleden
  De omzet van zeven van de tien ZZP’ers en midden- en kleinbedrijven is het afgelopen jaar stabiel gebleven of gegroeid. Bijna de helft van de bedrijven heeft een groeiende omzet.

 • Ondernemer twijfelt over de cloud

  DeOndernemer

  Ondernemer twijfelt over de cloud
  1 uur geleden
  De populariteit van cloud-diensten neemt toe. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst één op de drie internetters al gebruik maakt van cloud-diensten. Binnen het MKB gaat deze opmars minder hard.

Meer nieuws kennis

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie