Nadelen verrekenbeding met partner

Door: BusinessCompleet 
Gepubliceerd: 16 januari 2013 13:42
Update: 16 januari 2013 13:55

Ondernemers die in het huwelijksbootje stappen kiezen er daarbij vaak voor om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Op die manier wordt (het vermogen van) de partner beschermd tegen financiële risico’s van de onderneming. Meestal wordt daarvoor een zogenoemd periodiek verrekenbeding overeengekomen. Op grond van die afspraak blijven de vermogens van de partners strikt gescheiden, maar wordt jaarlijks wel het ‘overgespaarde’ inkomen verrekend.

Ondanks dat het periodiek verrekenbeding erg populair is en op papier goed functioneert, pakt het in de praktijk vaak anders uit. Dit zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken:

1) De jaarlijkse verrekening wordt niet uitgevoerd
De kern van het periodiek verrekenbeding is dat er jaarlijks daadwerkelijk wordt verrekend tussen de partners. Als men die verrekening niet uitvoert kan dat gevolgen hebben bij een latere echtscheiding. De wet bepaalt in zo’n geval namelijk dat het totale vermogen geacht wordt te zijn gevormd uit inkomen dat verrekend had moeten worden. Het gevolg is dat het gehele vermogen alsnog 50-50 verdeeld moet worden, inclusief het ondernemingsvermogen.

2) Welk inkomen moet worden verrekend? 

Om jaarlijks het overgespaarde inkomen te kunnen verrekenen moet vast staan wat onder ‘inkomen’ wordt verstaan. Die definitie is meestal onduidelijk. Vormt in de onderneming opgepotte winst bijvoorbeeld ook inkomen? Een jaarlijks uitgevoerde verrekening die achteraf onjuist blijkt te zijn kan bij echtscheiding alsnog leiden tot een 50-50 verdeling van het totale vermogen.

Lees verder.

Dit artikel is geplaatst in het kader van een samenwerking tussen DeOndernemer en BC.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen kennis

 • Verzekeren haalbaar voor ZZP'er

  DeOndernemer

  Verzekeren haalbaar voor ZZP'er
  Gisteren, 11:08
  Twee op drie ZZP'ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Maar in tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, is een aov voor elke zelfstandige zonder personeel betaalbaar. Negen tips voor een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering, met de bijbehorende nadelen.

 • BTW-Alert voor belastingaangifte

  DeOndernemer

  BTW-Alert voor belastingaangifte
  Gisteren, 09:09
  Tot dit jaar stuurde de Belastingdienst je een brief met een herinnering voor de BTW aangifte. Dat is voorbij. De Belastingdienst heeft sinds kort BTW-Alert, een app (Apple en Android, geen Windows) die je herinnert aan de BTW-aangifte. Een aantal BTW-zaken op een rij.

 • Handige apps voor de ZZP’er

  DeOndernemer

  Handige apps voor de ZZP’er
  Gisteren, 14:24
  Als zelfstandig ondernemer moet je een flink aantal dingen bijhouden. Denk aan je urenregistratie, je rittenregistratie, het versturen van facturen of iets simpels als het plaatsen van nieuwe content op social media. Een lijstje van applicaties die je alledaagse bezigheden vergemakkelijken.

Meer nieuws kennis

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: