Nadelen verrekenbeding met partner

Door: BusinessCompleet 
Gepubliceerd: 16 januari 2013 13:42
Update: 16 januari 2013 13:55

Ondernemers die in het huwelijksbootje stappen kiezen er daarbij vaak voor om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Op die manier wordt (het vermogen van) de partner beschermd tegen financiële risico’s van de onderneming. Meestal wordt daarvoor een zogenoemd periodiek verrekenbeding overeengekomen. Op grond van die afspraak blijven de vermogens van de partners strikt gescheiden, maar wordt jaarlijks wel het ‘overgespaarde’ inkomen verrekend.

Ondanks dat het periodiek verrekenbeding erg populair is en op papier goed functioneert, pakt het in de praktijk vaak anders uit. Dit zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken:

1) De jaarlijkse verrekening wordt niet uitgevoerd
De kern van het periodiek verrekenbeding is dat er jaarlijks daadwerkelijk wordt verrekend tussen de partners. Als men die verrekening niet uitvoert kan dat gevolgen hebben bij een latere echtscheiding. De wet bepaalt in zo’n geval namelijk dat het totale vermogen geacht wordt te zijn gevormd uit inkomen dat verrekend had moeten worden. Het gevolg is dat het gehele vermogen alsnog 50-50 verdeeld moet worden, inclusief het ondernemingsvermogen.

2) Welk inkomen moet worden verrekend? 

Om jaarlijks het overgespaarde inkomen te kunnen verrekenen moet vast staan wat onder ‘inkomen’ wordt verstaan. Die definitie is meestal onduidelijk. Vormt in de onderneming opgepotte winst bijvoorbeeld ook inkomen? Een jaarlijks uitgevoerde verrekening die achteraf onjuist blijkt te zijn kan bij echtscheiding alsnog leiden tot een 50-50 verdeling van het totale vermogen.

Lees verder.

Dit artikel is geplaatst in het kader van een samenwerking tussen DeOndernemer en BC.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

E-mail
Voornaam
Achternaam


Verstuur

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

Meest gelezen kennis

 • Is collectief ZZP-pensioen interessant?

  DeOndernemer

  Wel/geen collectief ZZP-pensioen?
  Gisteren, 12:00
  Veel ZZP’ers moeten rekening houden met financieel barre tijden als ze niks regelen voor hun pensioen. Ze zullen in de toekomst genoegen moeten nemen met een AOW. Gelukkig zijn er sinds enige tijd verschillende pensioenproducten voor ZZP’ers op de markt. Hoe interessant zijn deze?

 • Aantal crowdfundingplatformen blijft stijgen

  DeOndernemer

  Crowdfundingplatformen populair
  11 uur geleden
  Het aantal Nederlandse crowdfundingplatformen waar investeerders terecht kunnen voor projecten met een financieel rendement blijft stijgen. Momenteel zijn er 37 crowdfundingplatformen geregistreerd. In januari 2015 waren dit er 27, een stijging van 37 procent in 8 maanden.

 • In welke auto rijdt de zzp'er?

  DeOndernemer

  In welke auto rijdt de zzp'er?
  12 uur geleden
  Onder de 1.008.000 zzp’ers die Nederland kent, zijn de automerken Volvo (8,7 procent) en Volkswagen (7,4 procent) marktleider. Eén op de zeven zzp’ers (14,7 procent) is van plan komend jaar over te stappen naar een ander automerk. De lijstjes vind je hier.

Meer nieuws kennis

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel: