'Wetsvoorstel schadevergoeding kan beter'

Gepubliceerd: 18 januari 2013 09:18

Het wetsvoorstel Nadeelcompensatie & schadevergoeding, dat de schadevergoeding regelt voor ondernemers die getroffen zijn door overheidsbesluiten, lost problemen voor het bedrijfsleven niet op. Vooral de berekening van de nadeelcompensatie en de bewijslast zijn knelpunten voor ondernemers. Dat schrijven de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Knelpunten

De Eerste Kamer behandelt op 29 januari het wetsvoorstel dat een financiële compensatie regelt bij rechtmatige overheidsbesluiten zoals wegopbrekingen. Op zich zijn de ondernemersorganisaties blij dat er een voorstel op tafel ligt. Dat zorgt voor een gewenste uniformering van de verzoekprocedures. Wel vragen de organisaties aandacht voor de belangrijke knelpunten die in de praktijk ontstaan als ondernemers een dergelijk verzoek in willen dienen. De drempels zijn extreem hoog, of onduidelijk. Zo moet bijvoorbeeld volgens een eis de geleden schade hoger zijn dan 15 procent van de omzet. Slechts schade boven die drempel komt voor een vergoeding in aanmerking.

Drempel

Dat een ondernemer een deel van de geleden schade voor eigen rekening neemt, hoort bij een normaal bedrijfsrisico. Maar een drempel van 15 procent is een te zware eis, vinden de ondernemingsorganisaties. Dat zorgt ervoor dat bedrijven geen schadevergoeding ontvangen, terwijl het daarbij toch om hoge bedragen gaat. Daarnaast ligt de bewijslast alleen bij de ondernemer. Dat is een ingewikkeld proces en kost veel tijd. Daarbij is het lastig te voorspellen of de procedure succes heeft.

Acceptabele kosten

De ondernemersorganisaties stellen voor dat de Eerste Kamer deskundigen benoemd die een nieuw systeem uitwerken, waarbij redelijke en voorspelbare uitkomsten te voorschijn komen tegen acceptabele kosten.

Lees hier de brief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Bron: MKB Nederland

Trefwoord(en): apeldoornnieuws,

 
  Plaats dit bericht op Twitter Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl Voeg dit bericht toe aan linkedin.com Voeg dit bericht toe aan hyves.nl Voeg dit bericht toe aan facebook.com Reageer Stuur dit bericht door per email Stuur door Druk deze pagina af op je printer Print  

 

Meest gelezen regionieuws

 • Nederlands bedrijf ruimt Hamburg op

  DeOndernemer

  Nederlands bedrijf ruimt Hamburg op
  Gisteren, 14:17
  De Duitse tak van het Nederlandse bedrijf BWaste International BV uit Eefde is vanaf nu verantwoordelijk voor het opruimen van ondergronds afval in de Duitse stad Hamburg. Het bedrijf is geselecteerd als leverancier voor de reiniging en het onderhoud van de ondergrondse afvalverzameling.

 • Drama Haaksbergen: monstertruckshow afgelast

  DeOndernemer

  Monstertruckshow afgelast
  Gisteren, 10:07
  De monstertruckshow die voor dinsdag op het programma stond in het Twentse Tubbergen, is afgelast.

 • Mannen nu ook welkom bij NetJEwerk

  Mannen nu ook welkom bij NetJEwerk
  Gisteren, 11:40
  NetJEwerk, het bedrijf van de Apeldoornse Sandra Weijers, verhuist 1 oktober naar de Apeldoorn Business Campus aan de Prins Willem Alexanderlaan in Apeldoorn. NetJEwerk faciliteert werkenden, werkgevers en startende ondernemers. Tot dusver richtte het bedrijf zich uitsluitend op vrouwen, maar nu zijn ook mannen welkom.

Meer nieuws regionieuws

Volgend bericht >

Reageer op dit artikel:  

 

Promotie