Nieuws Actueel

Überpooier Saban B. wist steeds te ontkomen

Van onze redactie 27 februari 2015

B. werd als zodanig bekend toen hij in 2007 hoofdrolspeler werd in een vrouwenhandelzaak van tot dan toe ongekende omvang.

Sadistisch geweld Het onderzoek naar de van oorsprong Turkse B. en de zijnen kreeg de naam Sneep. Een netwerk van pooiers en hun vazallen, met Saban B. (1970) aan het hoofd, hield jarenlang tientallen prostituees (misschien wel 120) met grof en vaak sadistisch geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk, voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. B. moet er volgens justitie miljoenen mee hebben verdiend.

Toen B. lucht kreeg van het onderzoek probeerde hij via Duitsland naar Turkije te ontkomen, maar de politie wist dit te verijdelen en pakte hem op. Later, toen B. al lang en breed was veroordeeld, zou hij er alsnog in slagen weg te komen, om daarmee een golf van verontwaardiging te veroorzaken.

Rijkdom De rechtbank veroordeelde Saban B. tot 7,5 jaar cel. Zowel B. als het Openbaar Ministerie tekende daartegen beroep aan. Tijdens zijn detentie trouwde B. met een prostituee. In 2009 kreeg het stel een baby. In september van dat jaar kreeg B. een week verlof om zijn kind te zien; hij maakte van de gelegenheid gebruik en vluchtte naar Turkije. Sindsdien wist hij uit handen van justitie te blijven en wist hij in Turkije, onder meer met de exploitatie van een club in Antalya, de nodige rijkdom te vergaren. Website Geenstijl publiceerde foto's van B. die van zijn relaxte bestaan getuigden.

Witwaszaak In het hoger beroep van de zaak-Sneep is B. bij verstek veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden celstraf en een boete van 150.000 euro. Ook een andere zaak tegen hem is bij verstek afgedaan: B. kreeg 8 jaar cel voor een steekpartij in Amsterdam in 2006; in hoger beroep bleef daar 2 jaar en 8 maanden van over.

In februari 2010 hield de Turkse politie B. aan in verband met een afpersings- en witwaszaak. Hij zat een tijdje vast, maar mocht zijn proces in vrijheid afwachten.

Op vrije voeten Turkije levert geen eigen onderdanen uit. Een tenuitvoerlegging van de Nederlandse straf in Turkije was de enige mogelijkheid om B. voor de zaak-Sneep nog achter de tralies te krijgen.

Vrijdag gaf de rechter in Istanbul hem alsnog zijn in Nederland verdiende straf, hoewel hij tot zijn hoger beroep dient in ieder geval op vrije voeten mag blijven.