Nieuws Actueel

06-nummer taboe voor tablet

Rik Nizet 20 mei 2014

Telecomaanbieders mogen 06-nummers vanaf 1 juni niet meer gebruiken voor tablets. Daarvoor in de plaats komt een 097-nummer. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag gezegd.

06-nummers zijn bedoeld voor mobiele telefonie en niet voor mobiel internet via tablets. Dat moet ook voor consumenten duidelijk zijn, vindt de toezichthouder.

Mobiele telefonieACM heeft ook besloten dat aanbieders van mobiele telefonie voortaan ook 06-nummers in blokken van 10.000 mogen aanvragen. Nu was dat alleen nog mogelijk in blokken van 100.000.

De toezichthouder wil ook op die manier het moment zo lang mogelijk uitstellen dat de voorraad 06-nummers opraakt en consumenten te maken krijgen met langere nummers.

Zover is het overigens nog lang niet, zegt een woordvoerder. "Van de huidige ACM-voorraad van 60 miljoen nummers is weliswaar bijna 90 procent in gebruik, maar voordat de resterende 10 procent is uitgegeven zijn we al vele jaren verder.''

Bovendien houdt het ministerie van Economische Zaken nog een voorraad van 20 miljoen nummers achter de hand, aldus de woordvoerder.