Nieuws Actueel

1:10 smartphoneschermen stuk

Caroline Spilt 7 mei 2015

Smartphone stuk water schade groot

Eén op de vijf smartphonebezitters loopt rond met mankementen aan zijn of haar toestel. De meest voorkomende mankementen zijn schade aan het scherm, een snel leeglopende batterij of niet goed functionerende knoppen of schuifjes. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.013 Nederlandse consumenten.

Het meest voorkomende mankement is schade aan het scherm (39 procent). 10 procent van alle smartphonebezitters loopt rond met een kapot scherm. Andere veel voorkomende mankementen zijn een batterij die snel leeg is (28 procent) of knoppen of schuifjes die niet goed meer functioneren (8 procent). Jongeren lopen vaker rond met mankementen aan het toestel. Eén op de drie 18 tot 24-jarigen heeft een haperende smartphone. Bij 25 tot 45-jarigen is het ongeveer drie op de tien en bij 45-plussers is het nog maar een op de tien. Vooral schade aan het scherm komt vaker voor bij 18 tot 45-jarigen ten opzichte van 45-plussers.

SchadeIn de afgelopen drie jaar heeft een kwart (23 procent) van de consumenten echt schade gehad aan de smartphone. Hiervan besloot een kwart na de schade het toestel te vervangen door een ander toestel. Vier op de tien besloot om het toestel niet te laten repareren of vervangen, omdat het toestel nog te gebruiken was. Bart Roozen, commercieel manager Multiscope: "We zien hierbij dat smartphonebezitters tot 44 jaar vaker schade hebben (32 procent) dan smartphonebezitters van 45 jaar en ouder (12 procent)."

TweedehandsGemiddeld hebben Nederlandse consumenten de huidige smartphone 16 maanden in gebruik. Bijna de helft (45%) van de smartphones zijn sinds 2014 in bezit. Dertien procent had de huidige smartphone al voor 2013 in zijn bezit. In totaal is e´e´n op de tien smartphones tweedehands. Vrouwen en jongeren van 18 tot 34 kiezen vaker voor een tweedehands smartphone.