Nieuws Actueel

1,3 miljoen mensen hebben moeite met lezen

Van onze redactie 25 januari 2015

De prijs is een initiatief van de stichting Lezen & Schrijven. De afgelopen maanden hebben wethouders uit heel Nederland ongeveer negentig kandidaten naar voren geschoven die kans maken op de Taalheldenprijs. Ze zijn genomineerd in drie categorieën: de taalcursist, de taalbegeleider en de bruggenbouwer, iemand die zich inzet voor een geletterde samenleving.

Niet goed kunnen lezen of schrijven is een handicap. Laaggeletterden kunnen niet goed functioneren in de samenleving. Ze hebben moeite om met het openbaar vervoer te reizen, met het lezen van veiligheidsinstructies of met het invullen van formulieren. Om over het gebruik van internet maar te zwijgen.

Schaamte

De laaggeletterde durft er vaak niet voor uit te komen dat lezen hem of haar moeite kost. ,,Je kunt gerust stellen dat iedere laaggeletterde zich ervoor schaamt", zegt Roel Govers van de stichting Lezen & Schrijven. Dat geldt zeker voor de autochtone Nederlanders. Zij vormen tweede derde van het totale aantal van 1,3 miljoen laaggeletterden.

Vaak gaat het om mensen die de basisschool niet hebben afgemaakt. ,,Niet iedereen kan even goed gedijen in het onderwijssysteem", wijst Govers als een van de oorzaken aan. Daarbij spelen ook andere problemen, zoals opgroeien in een omgeving waarin geen boeken, tijdschriften of kranten voorkomen of opgroeien in een probleemgezin. Een andere moedertaal dan het Nederlands kan eveneens een oorzaak zijn van laaggeletterdheid.

Als laaggeletterden al werken, is dat meestal in een eenvoudige functie in vooral de bouw en de industrie. In de vier grote steden is gemiddeld 16,9 procent van de inwoners laaggeletterd.

De jury van de Taalheldenprijs bestaat uit Adriaan van Dis en Wendy van Dijk. De winnaars worden bekendgemaakt in de Pauluskerk in Rotterdam.

Prinses Laurentien. ANP