Nieuws Actueel

1:5 werklozen vindt een baan

Rik Nizet 26 oktober 2015

Niek gooren werkloos werk thuis website buiten

Van alle werklozen binnen de Europese Unie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar krap een op de vijf een baan gevonden. Dat blijkt uit gegevens die statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd. In Nederland slaagde 21,9 procent van de werklozen in die missie.

Circa 14,2 miljoen Europeanen die na het eerste kwartaal als werkloos te boek stonden, waren dat ook na afloop van het tweede kwartaal. Ruim 4 miljoen werkzoekenden zagen hun zoektocht naar een baan wel slagen. Daarnaast kozen van die groep 3,7 miljoen mensen er bewust voor niet meer aan het werk te gaan.

Van de totale beroepsbevolking die aan het einde van het eerste kwartaal werk had, bleef 97 procent in het tweede kwartaal aan het werk, wat neerkomt op krap 168 miljoen personen. Ruim 5 miljoen mensen verloren hun baan.

NederlandIn Nederland verliet bijna een kwart van de mensen die in het eerste kwartaal als werkloos te boek stonden in het tweede kwartaal de arbeidsmarkt. Zij stopten met het zoeken naar een baan, waardoor ze volgens de definities van statistische instellingen niet meer bij de werklozen worden geteld.