Nieuws Actueel

1 dag offline is ramp voor MKB

Rik Nizet 19 mei 2014

Het merendeel van de MKB-bedrijven in Nederland komt ernstig in de problemen als internet er langer dan één dag uit zou liggen. 20 procent van de ondernemers geeft aan meteen last te hebben. 10 procent houdt het nog een uurtje vol zonder internet, zo blijkt uit onderzoek van sitebouwer iblox in samenwerking met BC.nl De afhankelijkheid van internet wordt ook als grootste nadeel ervaren voor ondernemers om in de cloud te werken. Aan het onderzoek namen 445 MKB'ers deel. De vraag was: Hoe lang kan jouw bedrijf zonder internet zonder in de problemen te komen? 27 procent geeft aan een dagdeel, 18 procent een dag en 16 procent een paar dagen. Slechts een handjevol ondernemers geeft aan geen last te hebben van een internetstoring.

CloudDe meesten (93 procent) weten wat er met werken in de cloud wordt bedoeld, maar hebben hun bedrijfsvoering er niet op ingericht. Ze hebben geen behoefte aan verandering (31 procent) of hebben zich nog geen tijd gegund om dit uit te zoeken (23 procent). Bijna een op de vijf (19 procent) zegt op termijn wel gebruik te gaan maken van clouddiensten.

Eigen computerNagenoeg alle bedrijven (99 procent) bewaren bestanden (ook) lokaal op de eigen computer. 16 procent gebruikt een externe harde schijf. Behalve de afhankelijkheid van internet worden vooral onzekerheid over de privacy (57 procent) en de veiligheid (54 procent) als reden aangegeven om bestanden lokaal te houden.

SoftwareQua software ligt het anders. 66 procent geeft aan met zowel geïnstalleerde software als online software te werken. 30 procent werkt alleen met geïnstalleerde software op de computer. Clouddiensten die eruit springen qua gebruik zijn e-mail (door 93 procent), data opslag en het delen van data (70 procent) en HRM (68 procent). Het gebruik van software rondom het in de lucht houden van de website zit deze top drie op de hielen (60 procent).

E-mailDat e-mail zo hoog scoort heeft te maken met de mobiliteit van de ondernemer. 53 procent is meerdere keren per week op pad voor de zaak en 11 procent zelfs meerdere keren per dag. Als je vaak op pad bent, is het handig als je te bereiken bent en dus wordt er nogal eens ingelogd. 22 procent van de ondernemers geeft aan zelfs meerdere malen per dag in te loggen. De apparaten die onderweg worden gebruikt zijn smartphone (83 procent), laptop (56 procent) en tablet (38 procent).