Nieuws Actueel

1 miljard besparen = 7800 banen weg

Rik Nizet 6 februari 2015

Het Duitse industrieconcern Siemens schrapt wereldwijd 7800 banen, waarvan 3300 in eigen land. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend. De ontslagronde, waar al langer op werd gespeculeerd, moet Siemens helpen de kosten met zo'n 1 miljard euro te verlagen. Siemens heeft wereldwijd ongeveer 357.000 werknemers in dienst.

De reorganisatie bestaat met name uit het schrappen van managementlagen. Dat levert niet alleen kostenbesparingen op, maar moet ook de handelingssnelheid van het bedrijf ten goede komen, aldus topman Joe Kaeser. Siemens wil om tafel met de Duitse vakbonden om te zoeken naar "sociaal verantwoorde oplossingen'' voor het forse banenverlies. In de laatste anderhalf jaar zijn al zo'n 15.000 banen verdwenen bij Siemens, waarvan een derde in Duitsland.

BanenverliesHoe de rest van het banenverlies precies wordt verdeeld over de vele landen waar Siemens actief is, werd niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Nederlandse tak kon desgevraagd niet aangeven of ook daar arbeidsplaatsen komen te vervallen. Siemens heeft in Nederland zo'n 2300 mensen op de loonlijst staan.

Medische divisieMet name bij de medische divisie, die op het gebied van ziekenhuisapparatuur concurreert met Philips, stond de winstgevendheid de afgelopen tijd onder druk. Ook bij de divisie die apparatuur levert aan de gas- en energiesector laten de resultaten te wensen over, zo liet Siemens onlangs weten bij de presentatie van de cijfers over het laatste kwartaal van het kalenderjaar 2014.