Nieuws Actueel

'1 op 5 ziekenhuizen financieel in gevaar'

Van onze redactie 18 februari 2015

Het gaat met name om kleinere ziekenhuizen. Bij hen staan de financiën het meest onder druk. Discussies rond bijvoorbeeld het selectief inkopen van zorg door de zorgverzekeraars brengen hier ook de grootste risico's met zich mee.

BDO analyseerde voor het rapport de jaarverslagen over 2013 van 74 algemene ziekenhuizen in Nederland. Het resultaat van de kleine ziekenhuizen was relatief sterk afhankelijk van compensaties die ze kregen om mogelijk omzetverlies door het nieuwe declaratiesysteem te compenseren.

Wegvallen compensaties Het gaat om de meest recente periode waarover zoveel cijfers bekend zijn. Nieuwe gegevens moeten uitwijzen of deze ziekenhuizen erin slagen het wegvallen van de compensaties op te vangen in hun bedrijfsvoering.

Vergeleken met eerder onderzoek zijn de resultaten van de ziekenhuizen wel verbeterd, zegt BDO. Maar de toenemende marktwerking in de zorg en soms onduidelijke regelgeving zorgen voor grote onzekerheid. Feitelijk liggen veel ziekenhuizen aan het ,,infuus van de zorgverzekeraars en de banken'', constateren de onderzoekers.

In november vorig jaar werd de Zorggroep Pasana failliet verklaard. Daarmee dreigde ook het doek te vallen voor De Sionsberg in Dokkum, het kleinste ziekenhuis van Nederland. In januari werd voor de instelling een doorstart in afgeslankte vorm bereikt.

Foto: Emiel Muijderman