Nieuws Actueel

1 op de 10 ontslagen door social media

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Twitter, Facebook en WhatsApp zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar niet iedereen staat er bij stil dat de uitlatingen die jij plaatst op social media je baan kan kosten. Bij één op de tien ontslagen speelt gedrag op social media een grote rol. Dat stelt juridisch dienstverlener DAS naar aanleiding van een eigen verricht onderzoek in PW De Gids.

"Gezien het aantal zaken dat wij bij DAS behandelen, zal dit percentage ongeveer gelden voor alle arbeidsconflicten in Nederlands", aldus DAS.

Jaarlijks worden er zo'n 300 ontslagen verwerkt, die met hoofdreden misbruik van social media hebben. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen bij de ontslagen door social media. Vaak is er al een voorafgaande aanleiding geweest tot ontslag. De beruchte uitlating is slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Yasmina Haifi en Jim Knight geven een goed voorbeeld van hoe je je beter niet kan uiten op social media.

1. Yasmina Haifi.De vrouw werkte bij het Nationaal Cyber Security Center en haar werk had rechtstreeks betrekking op het werk van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie besloot haar met onmiddelijke ingang te schorsen.2. Jim Knight.De ex-chefkok van The Plough kreeg te horen dat hij ontslagen was en ging los op het twitteraccount van de Engelse pub. De kans dat hij zijn baan terug zou krijgen, werd hierdoor minimaal.