Nieuws Actueel

10 Europese startups die heel groot kunnen worden

Bram de Vrind 8 oktober 2015

Zuidas bedrijfsleven

Ze zaten binnen twee jaar op 120 miljoen unieke bezoekers per maand en hebben een klantenbestand met mediagiganten als MTV en Mashable. De Israëlische startup Playbuzz is donderdag op de Emerce eDay in Amsterdam verkozen tot beste Europese startup van 2015. Hieronder de volledige top-10.

Lees ook:

Futurist: Ruimtereizen is een lachertje

1. Playbuzz (2012, Israël, online quizzen)Het bedrijf biedt gratis online tools voor het maken van quizzen, polls en lijstjes. Ze hebben inmiddels 5000 klanten, waaronder grote mediabedrijven. Het bedrijf haalt zijn inkomsten onder andere uit video-advertenties die de gebruiker krijgt te zien bij het spelen van een quiz. "Voordat de uitslag van een quiz in beeld komt, krijg je een reclamevideo. Uit onze cijfers blijkt dat 97 procent die reclames afkijkt", zegt managing director Christian Fricke.

2. Made.com (2010, Verenigd Koninkrijk, online designmeubelwinkel)Made.com is er voor de designliefhebber die het budget niet heeft voor een dure Rolf Benz bank of stoel van Le Corbusier. "Wij willen design toegankelijk maken voor het grote publiek", zegt Damien Poelhekke van Made.

Het bedrijf doet dat door de tussenhandel uit de keten te schrappen, waardoor de kosten laag blijven. Made.com zit flink in de lift met een omzetgroei van 63 procent en een recente funding van ruim tachtig miljoen dollar. "We hebben de prijs van een designbureau weten te drukken van 3.000 naar 400 pond. Dat is ook goed voor de ontwerper. Waar hij er voor de oude prijs slechts een paar per jaar verkocht, zijn dat er nu enkele honderden."

3. Elastic (2012, Nederland, zoeksoftware)Deze 2012 opgerichte Nederlandse startup biedt open source oplossingen voor het analyseren van big data. De cijfers wijzen uit dat daar behoefte aan is: ze hebben inmiddels 300 werknemers en hun software is 30 miljoen keer gedownload.

De top-10 (vervolg)

4. Happn (2014, Frankrijk, dating)5. Blacklane (2011, Duitsland, vervoer)6. Fitness22 (Israël, 2011, sport-apps)7. Funding Circle (2009, Verenigd Koninkrijk, leningen marktplaats)8. Brainly (2009, Polen, educatie)9. Lyst (2010, Verenigd Koninkrijk, fashionmarktplaats)10. Kano (2013, Verenigd Koninkrijk, coding hardware)

De lijst is voor het vierde jaar samengesteld door de redactie van Emerce met input van VC’s, M&A-specialisten, bankiers en journalisten uit heel West-Europa. De startup moet zijn hoofdkantoor c.q. -activiteiten in Europa hebben, minimaal 2 miljoen euro omzet hebben en maximaal 6 jaar oud zijn.

De lijst laat zien welke startups upcoming zijn en een grote potentie hebben; hoe hoger op de lijst des te groter de potentie is.