Nieuws Actueel

10 jaar Boer zoekt vrouw; 40ste baby op komst

Van onze redactie 15 november 2014

Opmerkelijk veel van de 'zoekende' boeren vinden inderdaad de liefde. Een woordvoerster van de KRO schat dat van de 68 boeren die tot dit nieuwe tv-seizoen hebben meegedaan aan het programma, heeft driekwart er op een of andere manier een relatie aan overgehouden. Of dat De Grote Liefde is, moet nog blijken. Maar de 40ste baby is ondertussen onderweg, verklapt ze. Bij welke boer, wordt onder de pet gehouden tot de jubileumuitzendingen in december.

Internationaal format Het idee van Boer zoekt vrouw is afkomstig uit Engeland, waar Farmer wants a wife in 2001 bij ITV voor het eerst te zien was. Het programma is uitgevent over de hele wereld. In elk van de 30 landen waar het op tv is (geweest), geeft de producent er een eigen invulling aan. Maar het is bijna nergens zo lang zo'n kijkcijferhit als in Nederland, al schopte het programma het in België en Noorwegen ook tot populairste tv-programma. In Nederland is Boer zoekt vrouw slow tv, zoals dat in vaktermen heet. "Vooral ouderen ervaren het daardoor als een baken van rust in de De wereld draait door-wereld", refereert tv wetenschapper Maarten Reesink aan het snelle praatprogramma met Matthijs van Nieuwkerk. "Het lijkt alsof de boeren een paar decennia geleden leven, nog niet bedorven door een hyperbewustzijn van zichzelf, zoals jonge mensen nu. Dat roept een gevoel op van echtheid, van een authenticiteit waarnaar we verlangen." De op de achtergrond altijd aanwezige natuur, onafscheidelijk onderdeel van het boerenleven, versterkt dit gevoel nog eens.

Meeleven 'Heerlijk meeleven' is precies wat Brigitte Leferink doet. Ze heeft vanaf het 1ste seizoen gekeken en vindt het vooral niet zo plat als andere datingprogramma's. "Het is duidelijk niet gericht op jongeren, maar op iets oudere kijkers. Het draait niet om wat in de slaapkamer gebeurt, maar om een langdurige relatie. Het is een soort modern sprookje: er was eens een hardwerkende boer die een vrouw zocht..."