Nieuws Actueel

10 jaar cel voor moord op Najeb Bouhbouh

Van onze redactie 1 december 2014

Bouhbouh (34) werd op 18 oktober 2012 doodgeschoten bij een hotel in Antwerpen. De moord leidde een golf van geweld in onder een nieuwe generatie criminelen, in en om Amsterdam. De veroordeling van A. is de eerste in deze gangsteroorlog.

Volgens de rechtbank is A. opgetreden als ,,verbindingsofficier'' tussen de man die Bouhbouh naar het hotel heeft gelokt, Chris Bouman, en de schutters. In die zin was A. ,,de spin in het web'', zo meldt het vonnis. Toch ziet de rechtbank A. niet als mededader, zoals het Openbaar Ministerie (OM) dat heeft gedaan, maar als medeplichtige. Dat leidde tot een aanzienlijk lagere straf dan de geëiste zestien jaar.

Reconstructie De bewijsvoering is voor een groot deel gebaseerd op reconstructie van sms-verkeer tussen Bouman, A. en de schutters. Ook de bewegingen van een BMW waarin A. ten tijde van de moord reed spelen een belangrijke rol.

De politie arresteerde A. in juni 2013. De eerste maanden deed hij er het zwijgen toe. Daarna boog hij een ontkenning over het gebruik van de BMW om tot een volgens de rechtbank niet geloofwaardige verklaring, die erop neerkwam dat hij de auto een dag vóór de moord weer had doorgegeven aan iemand anders.

Chris Bouman pleegde in augustus 2013 zelfmoord in zijn cel.