Nieuws Actueel

100 miljoen euro voor startups

Rik Nizet 17 april 2014

Pensioenfonds ABP gaat nog eens 100 miljoen euro investeren in Nederlandse startups, maakte Nederlands grootste pensioenfonds donderdag bekend. Het geld wordt via investeringsmaatschappij Inkef Capital als durfkapitaal verschaft aan startende bedrijven in de kenniseconomie en als leningen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Inkef Capital kreeg bij de oprichting in 2010 ook al 100 miljoen euro van ABP. "Het pensioengeld dat Inkef Capital investeert in startups met vernieuwende ideeën en technologieën, draagt niet alleen bij aan het rendement voor de pensioendeelnemers van ABP, maar ook aan de ontwikkeling van de hoogwaardige kenniseconomie'', aldus ABP.

InvesteringenVolgens het pensioenfonds heeft dit al geleid tot succesvolle investeringen in bijvoorbeeld biotechonderneming Profibrix, de medisch technologiebedrijven Sapiens Steering Brain Stimulation en ViCentra en online handelsplatform NPEX. De overheid en belangenclubs uit het bedrijfsleven riepen pensioenfondsen afgelopen jaren al meerdere malen op om meer geld in de Nederlandse economie te steken.

ABP heeft in totaal 309 miljard euro aan vermogen beschikbaar. Bij het ambtenarenpensioenfonds zijn circa 2,8 miljoen deelnemers aangesloten.