Nieuws Actueel

12 jihadisten uit Den Haag gedood

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4733985

Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van de gemeente Den Haag. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil niet zeggen hoe ze zijn overleden. Het gaat volgens hem vooral om jongeren. In november meldde de gemeente nog acht gedode jihadisten.

Kinderen 40 mannen en 6 vrouwen zijn van de hofstad naar Syrië en Irak afgereisd. 3 kinderen zijn tegengehouden op het moment dat ze wilden vertrekken. Een van hen werd in Brussel uit een vliegtuig geplukt. Zestien Hagenaars hebben (nog) niets gedaan met hun plannen om naar het Midden-Oosten te gaan.

11 mensen zijn inmiddels teruggekeerd. Van Aartsen wil niet zeggen waarom; uit heimwee, gewond of om een aanslag te plegen. Iets meer dan 20 Hagenaars zijn waarschijnlijk nog in het gebied.

Van Aartsen presenteerde dinsdag een plan om het jihadisme tegen te gaan. De stad wil onder meer uitzoeken hoe de autoriteiten 'potentieel gewelddadige personen' kunnen herkennen en aanpakken. Hoeveel van zulke lone wolves er in Den Haag rondlopen, wil Van Aartsen niet zeggen. Ook wil hij honderden 'sleutelfiguren' inzetten, naar wie de radicaliserende jongeren luisteren. ,,We zoeken mensen die bereid zijn publiekelijk het goede verhaal uit te venten. We moeten duidelijk maken: je gaat daar naartoe voor de heilstaat, maar je komt in de grootste ellende terecht.''

Maatwerk Den Haag wil terugkeerders ook helpen om terug te keren in de samenleving. Van Aartsen: ,,Het gaat om maatwerk. Bij een meisje van 14 moet je zorgen dat ze weer naar school kan. Dat is niet gemakkelijk. Als iemand een misdrijf heeft gepleegd, moet diegene door justitie worden vervolgd. Mensen met een trauma moeten een psychiatrisch traject krijgen.''

Mensen als Azzedine C. (Abou Moussa), Rudolph H. (Abou Suhayb) en Oussama C. (Abou Yazeed) worden gezien als grote vissen in een Haags jihadistennetwerk. Ze waren prominent aanwezig bij demonstraties in Den Haag en zouden via sociale media en nieuwssites mensen hebben aangezet tot terrorisme. Ze werden vorig jaar opgepakt.