Nieuws Actueel

130.000 banen op het spel

Bram de Vrind 19 augustus 2014

De schade die de Europese economie lijdt door de sancties die Rusland heeft ingesteld tegen agrarische producten uit de EU, kan op jaarbasis oplopen tot 6,7 miljard euro. Daarmee zouden 130.000 banen zijn gemoeid. Dat stellen deskundigen van ING in een studie die later deze week verschijnt, meldt Het Financieele Dagblad.

In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de directe schade voor de export van onder meer groente, vlees en zuivel, maar zijn ook de gevolgen voor de prijzen, de tussenhandel en de transportsector meegenomen. ING houdt er rekening mee dat de schade nog veel groter uitvalt als ook wordt gekeken naar de gevolgen voor de export naar Oekraïne.

EsclalatieING meldde vorige maand al dat 10.000 banen in Nederland op de tocht staan door de escalatie van de sancties, die door de EU werd ingesteld na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne.

NederlandVorig jaar waren er volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer 5000 banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot. De exportwaarde van de boycotgoederen naar Rusland bedroeg vorig jaar ruim 500 miljoen euro. Nederland verdiende hier ongeveer 300 miljoen euro aan. Dat komt doordat er voor 200 miljoen aan goederen en diensten nodig waren uit het buitenland voor deze export.

Zonnepanelen"Kwekers kochten bijvoorbeeld Chinese zonnepanelen om elektriciteit mee op te wekken voor hun productie. Ook werden sommige exportgoederen, zoals ananas, eerst in het buitenland gekocht en daarna met een kleine marge doorverkocht", aldus het CBS.