Nieuws Actueel

'130 dollar per maand voor 60-urige werkweek voldoende'

Van onze redactie 11 oktober 2014

Of textielarbeiders het komende jaar 200 dollar per maand gaat verdienen, valt te bezien. De onderhandelingen tussen vakbonden, fabrieksbazen en regering over een nieuw minimumloon in Cambodja zitten namelijk muurvast.

Massastaking Vakbonden willen dat het minimum op 1 januari wordt verhoogd van 100 dollar naar 177 dollar per maand, de regering zegt niet hoger dan 110 dollar te kunnen gaan. En dat terwijl grote kledingmerken als H&M, Zara en C&A – die allemaal actief zijn in Cambodja – onlangs publiekelijk lieten weten de strijd voor een ‘leefbaar loon’ te steunen.

De onderhandelingen zijn de 1ste sinds de militaire politie in januari bloedig een einde maakte aan een massastaking in Phnom Penh. Bij dat geweld vielen zeker 5 doden en tientallen gewonden. Ruim 20 mensen werden gearresteerd.

Angst Uit angst voor nieuw geweld houden veel van de naar schatting 600.000 textielarbeiders zich vooralsnog gedeisd, maar de onvrede is niet verdwenen en vakbonden dreigen voor zondag met een nieuwe protestmars.