Nieuws Actueel

17 miljoen extra voor info neerhalen MH17

Van onze redactie 24 november 2014

Het grootste deel van het geld (30 miljoen dollar) is bedoeld voor bewijzen over de daders en opdrachtgevers. Een 2de beloning, van 17 miljoen dollar, is voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken. ,,We zoeken een 2de Edward Snowden'', verwijst Resch naar de klokkenluider die de grootschalige afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht bracht.

Veel reacties Resch laat aan Capital weten dat hij en zijn medewerkers al veel reacties hebben gekregen. Maar onder de 'tipgevers' waren ook veel complotdenkers, amateuronderzoekers en mensen die gewichtig willen doen. ,,99% van de tips konden we meteen weggooien'', aldus Resch.

Het Openbaar Ministerie (OM) raadde eerder af om waardevolle informatie over eventuele daders van de aanslag op vlucht MH17 te deponeren bij ,,een onbekend bureau, waarvan niet vaststaat wie erachter zit''.

Politie ,,Als mensen informatie hebben, moeten zij zich daarmee melden bij de politie'', aldus een woordvoerder. Politie en justitie in Nederland werken met man en macht aan een strafrechtelijk onderzoek, waarin duidelijk moet worden wie er achter het neerhalen zit.