Nieuws Actueel

18 langgestraften moeten plaatsmaken voor 242 Noorse gevangenen

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4795732

De 18 gevangenen hadden een kort geding tegen de overheid aangespannen om te voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen. Op 1 september komen in Veenhuizen de eerste van in totaal 242 Noorse gevangenen aan, die in Norgerhaven worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid van 239 voltijds banen.

Adequaat alternatief De rechter stelt wel dat staatssecretaris Fred Teeven ,,aan de eisers een adequaat alternatief moet bieden''. ,,Dit alternatief dient erop gericht te zijn dat de gedetineerden die daarvoor in aanmerking komen, opnieuw worden geplaatst op een afdeling bestemd voor (levens)langgestraften met een aangepast regime.''

,,Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan'', zo legden de advocaten van de langgestraften, Hettie Cremers en Judith Serrarens, eerder hun gang naar de rechter uit. Deze afdeling K. biedt volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.

Cremers zegt in een reactie toch ,,redelijk blij te zijn'' met het oordeel van de rechter dat er een goed alternatief voor haar cliënten geboden moet worden. Een eventueel hoger beroep hangt volgens haar mede af van de manier waarop Teeven zich hiervoor gaat inzetten.