Nieuws Actueel

180 panelen op gemeentehuis Berkelland

Van onze redactie 15 november 2015

Image 5444190

Niet de opvallende architectuur van het 'Borculose' front van het Berkellandse gemeentehuis. Maar de platte daken van de twee er aan vast gebouwde kantoorvleugels. Daarop wordt vanaf maandag gewerkt aan het installeren van 180 zonnepanelen. Eigenaar daarvan is de Coöperatie Zon Delen in Berkelland. De gemeente Berkelland heeft de daken beschikbaar gesteld.

Zelf koopt de gemeente stroom zo goedkoop in, dat zonnepanelen kopen financieel niet rendabel is. Via een belastingmaatregel is het voor deelnemers aan Zon Delen in Berkelland wel attractief. Het voordeel is beperkt tot inwoners van Borculo, Ruurlo, Beltrum, Haarlo, Geesteren en Barchem. Dat heeft te maken met postcodegebieden.

Er zijn nu 50 betalende deelnemers, die samen 45.000 euro betalen. Ook de provincie Gelderland betaalt mee. "Onder de deelnemers zijn mensen die zelf geen zonnepanelen op hun dak willen, kunnen of mogen leggen", aldus voorzitter Paul Knuvers. "Bij niet kunnen of mogen moet je denken aan bewoners van appartementen of bij wie het dak niet in de goede richting ligt."

De Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) koopt de opgewekte stroom in. Ook de AGEM draagt financieel bij in het project.

Meer in De Twentsche Courant Tubantia, editie Achterhoek van maandag 16 november.