Nieuws Actueel

1e Nederlandse kwartiermakers naar Irak

Van onze redactie 15 december 2014

De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis van Defensie benadrukken daarin opnieuw dat de uiteindelijk 130 Nederlandse trainers niet mee zullen gaan in gevechtssituaties. Van Nederlandse gevechtstroepen is daarom geen sprake, schrijven ze.

Trainingsmissie De komende trainingsmissie is een onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren ondertussen al weken bombardementen uit op IS-doelen, maar alleen in Irak.

De Nederlandse militairen gaan in Arbil in het noorden van Irak aan de slag met Koerdische strijders (peshmerga's) en in de hoofdstad Bagdad met Iraakse speciale eenheden. In Arbil werken de Nederlanders samen met Duitsers, in Bagdad met Amerikanen.

Stafofficieren Er zijn al enkele Nederlandse stafofficieren in Irak om de boel te verkennen. De grotere voorbereidingsteams die nu naar het land gaan, zullen de plaatselijke situatie verder verkennen, contact onderhouden met coalitiepartners, de Iraakse veiligheidsdiensten en de Koerden. Koenders gaat binnenkort ook langs in de regio.

De militairen nemen hun vuurwapen mee om zichzelf te kunnen verdedigen. Ook krijgen de teams verbindingsapparatuur mee om onderling en met Nederland te kunnen communiceren. In Arbil, waar de veiligheidssituatie ,,relatief rustig'' is, wordt het voorbereidingsteam ondergebracht in hotels. De peshmerga's zorgen voor de beveiliging. Voor de trainingsteams wordt mogelijk een kamp gebouwd op het vliegveld.

In Bagdad gaan de Nederlanders aan de slag op het beveiligde internationale vliegveld van de stad. Ze verplaatsen zich buiten de poort in gepantserde voertuigen. De situatie in Bagdad is gevaarlijker dan in Arbil. Eenheden van IS slagen er regelmatig in aanslagen in Bagdad uit te voeren, zoals vorige maand nog op een VN-konvooi bij het internationale vliegveld.