Nieuws Actueel

2 jihadisten op reis naar de dood

Van onze redactie 7 februari 2015

Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad spraken met tal van bronnen over de laatste maanden voordat de 2 Nederlandse jihadisten uiteindelijk hun reis naar de dood maakten. Een uitgebreide reconstructie van de radicalisering, jihad en dood van de 2 Maastrichtse jongens toont hoe snel de jongens veranderden in 'sodaten van Allah' die hun hele leven achterlieten.

Rustige student De radicalisering van Sultan Berzel (van Marokkaanse afkomst) heeft amper een jaar in beslag genomen. Bij zijn vriend Azad*, een jongen van Iraaks-Koerdische afkomst die medio 2014 steeds vaker in de moskee verschijnt aan de zijde van Sultan, gaat het nog sneller. In 3 maanden tijd verandert hij van een rustige student in een jihadganger.

Gruwelfilmpjes Cruciaal bij de radicalisering zijn gruwelfilmpjes van Islamitische Staat. Onthoofdingen, dode baby's, kinderen met afgerukte ledematen, verkrachte vrouwen. Wandaden begaan door het leger van Assad tegen de eigen bevolking. Die visuele horror wordt afgewisseld met heroïsche en gladde propagandavideo's van Islamitische Staat waarin jonge moslims en moslima's in het Westen worden opgeroepen om een einde te komen maken aan het onrecht en mee te bouwen aan het kalifaat waar moslims volgens de leer van de profeet kunnen leven.

In Maastricht gaat het om een handjevol jongeren dat zichzelf op een eenzijdig informatiedieet heeft gezet. De echte 'waarheid' wordt doorgegeven in 'huiskamers', via sociale netwerken en in contacten met ronselaars. Die ronselaars pikken de meest beïnvloedbare kandidaten eruit, bijvoorbeeld bij lezingen in de moskee. Dat zijn geen mensen van de moskee zelf, maar bezoekers met een dubbele agenda.

Huilende wolven Een familielid dat zelf heeft gereconstrueerd hoe Azad radicaliseerde, rept over 'huilende wolven'. "Die blaffen wel, maar bijten zelf niet. Ze hebben de mond vol over dat het de plicht van elke moslim is om broeders in Syrië te gaan helpen. Maar uiteindelijk zijn alleen Sultan en Azad gegaan. De wolven bleven achter, ze durfden uiteindelijk niet. Ze riepen dat ze alcohol hadden gedronken en niet puur genoeg waren om te gaan."

*gefingeerde naam op verzoek van familie