Nieuws Actueel

2 liquidaties in Amsterdam voorkomen

Van onze redactie 16 februari 2015

Vorig jaar waren er 10 liquidaties, tegen 8 in 2013. Verder lijkt de zogenoemde Top600-aanpak te werken. Dat is maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) in het stadhuis.

Het aantal straatroven daalde met 20%, zakkenrollerij met 17%, overvallen met 32% en woninginbraken met 19%. In totaal vielen er vorig jaar 25 geweldsdoden (waarvan dus 10 liquidaties), tegen 23 in 2013. In 2 van de 10 liquidatiezaken zijn verdachten aangehouden. Alle zaken zijn nog in onderzoek. Het baart de politie zorgen dat er steeds zwaardere wapens worden gebruikt.

Top 600-aanpak De zogenoemde Top 600-aanpak van veelplegers werpt vruchten af. Deze lijst brengt criminele jongeren in beeld zodat ze met begeleiding op maat weer op het goede pad kunnen komen. Die aanpak zorgt ervoor dat jongeren minder vaak opnieuw in crimineel gedrag vervallen. Bij ongeveer de helft van de mensen op deze lijst zien gemeente, politie en justitie een gedragsverandering en een beter functioneren. Steeds meer mensen van die lijst worden naar werk of school begeleid.