Nieuws Actueel

20 jaar steggelen om Westermoskee

Van onze redactie 3 december 2014

De Turkse moskeevereniging Aya Sofia liep al een tijd rond met bouwplannen voor een moskee, maar de gemeente zag niet aankomen dat ze het grote, verlaten Riva-terrein voor 3 miljoen gulden zouden bemachtigen. De grote garagehal nemen de Turken in 1994 in gebruik als gebedsruimte, de winkeltjes eromheen moeten de exploitatie bekostigen.

Buitenkant klaar De buitenkant van de Westermoskee is nu, na 20 jaar gesteggel, klaar. Ondanks dat het stadsdeelbestuur in de beginfase de Turken terug probeerde te fluiten. Het terrein is namelijk niet bestemd als religieuze plek, maar als bedrijfs- en woonruimte. De Turken geven echter geen krimp, dus wil stadsdeelvoorzitter Freek Salm het complex sluiten en laten ontruimen door de ME. Het leidt tot een demonstratie van duizenden Turken op het Beursplein - en volgens Salm tot bedreigingen aan zijn adres. Onder deze omstandigheden neemt Henk van Waveren in 1995 het stokje over van Salm.

Wat er sindsdien is gebeurd, doet moskeewoordvoerder Yuksel af als 'oude koeien'. Hij kijkt liever vooruit. Godfried Lambriex was gedurende het grootste deel van deze tijd stadsdeelvoorzitter. Hij vat het verdere verloop samen: "Vooral het interne gedoe over geld en macht bij Milli Görüs zorgde sindsdien voor vertraging. Er ontstond daarnaast een juridisch geschil met de architecten, die bang waren dat er niet volgens het ontwerp zou worden gebouwd."

Omwonenden Begin 2013 zijn de appartementen van de woningbouwvereniging al lang en breed bewoond. Geen zinnig mens denkt dat er ooit nog een moskee zal verrijzen. Toch wordt plots de bouw aangekondigd, tot grote schrik van veel omwonenden. Anderhalf jaar later, nu de buitenkant af is, is het moskeebestuur nog steeds in gesprek met de bewoners. Die maken zich zorgen over bijvoorbeeld het vrijdaggebed, de ramadan en de vraag of ze wel schaars gekleed op hun balkon aan het moskeeplein kunnen zonnen. Volgens Yuksel zijn bijna alle zorgen nu weggenomen. Hij voegt eraan toe: "Iedereen mag bij ons binnenlopen. De moslimgemeenschap heeft dit gebouw gerealiseerd, maar hij is van alle Amsterdammers."