Nieuws Actueel

20 nieuwe vliegtuigen voor Transavia

Lotte Grimberg 12 februari 2015

Air France-KLM heeft bij vliegtuigbouwer Boeing twintig toestellen van het type 737-800 besteld. De kisten zijn bedoeld om de groei van Transavia als prijsvechter in zowel Frankrijk als Nederland mogelijk te maken, zo meldde de luchtvaartgroep donderdag.

189 passagiersHet gaat om zeventien vaststaande orders en drie opties. De toestellen, die elk plaats bieden aan 189 passagiers, worden geleverd vanaf januari 2016. Met de bestelling is op basis van de meest recente prijsopgave van Boeing een bedrag van 1,6 tot 1,9 miljard dollar gemoeid, afhankelijk van het aantal toestellen dat daadwerkelijk wordt afgenomen.

BudgetdochterAir France-KLM ziet een grote rol weggelegd voor Transavia in zijn groeistrategie voor de komende jaren. De budgetdochter moet pure prijsvechters als Ryanair en easyJet het vuur aan de schenen gaan leggen. Directeur Mattijs ten Brink kondigde vorige maand al aan dat de vloot van Transavia Nederland de komende vijf jaar groeit van dertig naar veertig toestellen. Dat moet helpen de omzet in die periode op te voeren tot minstens 1 miljard euro.

ToestellenDat Transavia Frankrijk een flinke groei zal doormaken, was al langer duidelijk. Waar Transavia in Nederland marktleider is in het lagekostensegment, moet de Franse tak nog een inhaalslag maken. De nieuwe toestellen moeten daaraan een bijdrage gaan leveren, aldus bestuurder Bram Gräber.

PrijsvechtersmarktAir France-KLM studeert nog altijd op mogelijkheden om ook buiten de thuismarkten een rol te spelen op de prijsvechtersmarkt. Aanvankelijk stuitte dat idee op fel verzet van de Franse pilotenvakbonden. Dat leidde in september tot een staking die twee weken lang het halve bedrijf lamlegde. Meer dan een half miljard euro ging daardoor in rook op.