Nieuws Actueel

2016: het jaar waarin virtual reality gaat doorbreken

Olaf van Miltenburg 29 december 2015

Virtualrealitytweakers1065

De recente geschiedenis wordt gekenmerkt door doorbraken in technologie. Volgend jaar dient zich weer zo'n doorbraak aan: die van virtual reality.

Virtual reality (vr) werkt met een bril die ervoor zorgt dat je je in een andere omgeving waant. Die omgeving kan uit computerbeelden zijn opgebouwd, zoals computergames, maar ook videobeelden kunnen de illusie van een virtuele realiteit oproepen. Samsung biedt nu al een vr-bril aan voor enkele Galaxy-smartphones, maar volgend jaar volgen veel meer bedrijven.

De belangrijkste is Oculus. Die naam is bij het grote publiek nog niet zo bekend, maar het is een onderdeel van Facebook. De Rift-bril van Oculus komt begin 2016 uit. Er zijn al veel games en toepassingen voor aangekondigd, bijvoorbeeld programma's die je de illusie geven dat je een berg beklimt of dat je op het podium staat als rockster.

Facebook denkt dat iedereen straks zo'n bril heeft en dat je er dan bijvoorbeeld video's via het sociale netwerk mee kunt delen. Is een van je facebookvrienden op vakantie? Dan kun je straks wellicht via virtual reality een kijkje nemen op zijn plek van bestemming, waarbij je helemaal om je heen kunt kijken door de 360-graden-video die hij of zij heeft geschoten.

Sony brengt begin volgend jaar ook zijn vr-bril uit. Deze kun je aansluiten op een Playstation 4. Diverse game-fabrikanten werken aan spellen die in combinatie met het apparaat werken. Daarmee kun je racen en opzij kijken hoe tegenstanders je proberen in te halen.

Een van de grote gamemakers is Valve en die werkt samen met smarphonefabrikant HTC aan een bril: de Vive. Keuze genoeg dus volgend jaar en het begin van technologie die wel eens een plek in vele huiskamers kan veroveren.